Uetisk stigmatisering av matpakkespiserne

Ismail A. Hussein bedriver uetisk «matpakke-shaming», skriver Trond R. Hole. (Foto: Skjermbilde, Facebook.)
Ismail A. Hussein bedriver uetisk «matpakke-shaming», skriver Trond R. Hole. (Foto: Skjermbilde, Facebook.)
Ismail A. Husseins angrep på Raymond Johansen for byrådslederens påståtte «posering» med matpakken er vrøvl og fri fantasi, skriver Trond R. Hole.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Raymond Johansen (AP) provoserer med sine bilder av matpakker.

I Subjekt mandag 22. mai angriper Ismail A. Hussein byrådsleder Raymond Johansen for byrådslederens påståtte «posering» med matpakken. Hussein påstår det ikke er «folkelig» med matpakke, mens restaurant-besøk er folkelig….

Nei, Hussein! Det folkelige i Norge er ikke å spise på restaurant, selv ikke når du i restaurant-konseptet inkluderer bensinstasjoner, gatekjøkken og maccern. Det er derimot ekstremt folkelig å benytte seg av matpakke, selvsagt særlig når det er barn i familien.

93-94 prosent, jeg gjentar, nittifire prosent, av familier med barn i barneskolen skolen sørger for matpakke til eleven. Dette tallet faller noe på ungdomsskolen (75 prosent) og videregående skole (64 prosent), men like fullt er det slik at langt, langt de fleste elever bruker matpakke.

Til sammenligning er det kun 36 prosent av oss nordmenn som spiser ute (på «restaurant»/bensinstasjon) 2-3 ganger i måneden, og kun 29 prosent som spiser ute minst én gang i uken. Hos norske barnefamilier, uansett familie-inntekt og antallet forsørgere, så går det altså ekstremt mange folkelige matpakker per «restaurant»-besøk. Og godt er det.

Annonse

Les også: Veganere truer med å nekte kjøttetende menn sex. Dette er hvorfor vi kan ta det helt med ro

Stigmatisering

Verre enn å bomme med statistikken, og verre enn å stille til offentlig skue sine egne høyst ikke-dokumenterte fordommer, er det at Ismail A. Hussein forsøker å stigmatisere matpakke-spisere som fattige og nødstilte som ikke velger matpakken, men bruke matpakke på grunn av sin økonomiske situasjon.

Konfrontert med norsk virkelighet avsløres imidlertid Husseins ord og påstander som vrøvl og fri fantasi. Hussein ber byrådslederen slutte å «posere» med matpakken «fordi det virker uetisk. Usympatisk. Uriktig, uekte og svært nedlatende overfor alle som blir rammet av den krevende dyrtiden mange opplever i Oslo.»

Faktum er at det er Husseins «matpakke-shaming» som er uetisk, usympatisk, uriktig, uekte og svært nedlatende overfor det enorme antall norske familier som benytter matpakke og over alle oss som med stolthet og glede hyller den sunne og gode og økonomiske norske matpakke-kulturen.

Les også: De nye kostholdsrådene er mer politiske enn kunnskapsbaserte

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar