Vernissageguiden
Oslo

Disse utstillingene må du få med deg i Oslo denne uken

Uke 21
Marius Presterud og Tor Erik Bøe ved Norske billedhoggere. (Foto: presse.)

Røykput og selvmedlidelse

Denne uken kan vi kose oss med en dobbel utstillingsåpning ved Norsk billedhoggerforening.

Marius Presterud har utstillingen «Smoke Breather», og Tor Erik Bøe viser «PITY FUCK PUDDLE».

«Smoke Breather» tar for seg lokalet som sted og økosystem. På ytterveggene finnes skulpturer som også fungerer som boliger for flaggermus, i hagen som drikkefontene for insekter, og i gallerirommet som hvileskjær for småkryp som har funnet veien inn.

Tittelen på utstillingen er lånt fra navnet på verktøyet birøktere bruker under røktingen av bier, en såkalt «røykpuster».

Tor Erik Bøe byr på et univers.

Inn i et hjulspor, i en blindvei, i en kjeller, av å være et forlis, å være hjemløs, finne beina og å måtte begynne på nytt.

I utstillingen «PITY FUCK PUDDLE» inviteres publikum inn i Tor Erik Bøes innerste følelser, tanker og smerter.

Utstillingene har vernissage torsdag 25. mai kl. 18:00. 

Thora Dolven Balke, Tarek Lakhrissi og Inari Sandell, 'Moon in your Mouth'.

Samtykke og intimitet i kunstnerisk samarbeid

Unge kunstneres samfund åpner en spennende ny gruppeutstilling, «Moon in your mouth».

Her kan du se verk fra kunstnerne Thora Dolven Balke, Tarek Lakhrissi og Inari Sandell.  De tre tar sammen for seg samtykke, intimitet og emosjonelt arbeid i det å skape en utstilling.

Når han tenker på samtykke i kunstner-kurator-relasjoner, spør kurator Max Hannus hvordan man kan tenke på samtykke som et metodisk verktøy, og hvordan man kan være vertskap for eller formidle ulike instanser i forhold til presentasjon av kunstnerisk arbeid.

Dette utforskes videre i utstillingen.

Utstillingen har verinssage fredag 26. mai, kl. 19:00. 

Kim Andre Roland Berger gruppeutstilling Hos Arne

Anima

Det er flere unge og lovende å finne i gruppeutstillinger denne uken.

Hos Arne åpner utstillingen «ANIMA» med kunstnerne Julian Karlsen, Petter Wang, Lars Gangdal, Kim Andreas Roland Berger, Alvilde Jerpseth, Agathe Berjaut, Bill Billekvist, Vilde Rolfsnes, Helene Roer og Kristine Vegard.

I Carl Gustav Jungs psykologi tilsvarer anima den indre personlighet, den form og måte som et menneske forholder seg til de indre psykiske prosesser på. I kirkelatin er Anima et begrep for ‘den individuelle sjel’, som bor i legemet, og kan leve videre uavhengig av dette. Ta det som du vil.

Selv om vi vet lite om både hva tittelen egentlig betyr, og hva vi kan vente, så er denne listen med kunstere mer enn nok for å skjønne at en bør ta turen innom.

Utstillingen holder åpent i galleriets åpningstider fra og med vernissagen 24. mai. 

«Bare én kveld til»

BARE ÉN KVELD TIL

Ukens siste gruppeutstilling er faktisk også den vi vet aller minst om.

Utstillingen titulert «BARE ÉN KVELD TIL» vises torsdag 25, mai fra 17:00.

Kunstnerne som viser er Martin Schreiner, Henrik Berg, Glenn Mollerud og Jo Are R. Henriksen.

Utstillingen åpner på vulkan 20.

Bur av moral

Vulkan20 viser Zeb Bacarys «Nichts Neues im Zoo».

Kunstneren skriver selv:

Utstillingen utforsker hvordan samfunnsmedlemmer settes innenfor bur av tanker, meninger, moral og livsstil.

Vi liker å tro at vi har beveget oss vekk fra strenge guder og religioner; en oppfatning denne utstilling utfordrer.

Til tross for vår moderne tid og tilsynelatende frihet, er vi fortsatt bundet til usynlige tråder som begrenser vårt syn på verden og vår frie utfoldelse.

Utstillingen inviterer til refleksjon over hvordan tanker og holdninger former verden rundt oss, og om vi virkelig lever etter egne autentiske verdier eller kun gjentar de pålagte dogmene.

«Nichts Neues im Zoo» har vernissage 26. mai kl. 19:00. 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar