Byggingen kan begynne

Bergens bystyre har bestemt seg for bybane over Bryggen

Bybanen til Åsane skal gå over Bryggen, ikke i tunnel. Spørsmålet har vekket heftige debatter.
Bybanen til Åsane skal gå over Bryggen, ikke i tunnel. Spørsmålet har vekket heftige debatter.
Et flertall i bystyret i Bergen har sagt ja til bybanetrasé til Åsane langs Bryggen i Bergen. Byggestart blir trolig i 2024.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er For 23 år siden ble det vedtatt at Bybanen skulle gå til Åsane. Men hvordan? Gjennom tunell eller over den bevaringsverdige bryggen? Nå har bergenserne bestemt seg.

I to timer gikk debatten i Gamle rådhus i Bergen, der det ble argumentert både for og mot forslaget til Bybane.

Bybanen til Åsane i Bergen vil ifølge anslagene koste rundt 21 milliarder kroner. Prosjektet består av 12,7 kilometer med bane, 5,7 kilometer nye tunneler, 14 holdeplasser og 13 kilometer stamsykkelvei.

Banen skal gå fra Kaigaten i Bergen sentrum til Vågsbotn i Åsane. Riksantikvaren har vurdert Bergen kommunes reviderte planforslag og godtar at Bybanen går gjennom middelalderbyen og over Bryggen.

Det er beregnet at Åsanelinjen vil betjene rundt 60.000 reisende per døgn i 2040. Reisetiden fra Torget til Åsane terminal vil bli cirka 17 minutter, og rund. 25 minutter til Vågsbotn.

Annonse

Heftig debatt

I ti år har politikere i Bergen forsøkt å bli enige om trasévalg for Bybanen til Åsane. Valget om at Bybanen i det hele tatt skulle gå dit, ble bestemt for over 20 år siden.

Åsane er en av de største bydelene i Bergen. I dag benytter de fleste seg av bil eller buss mellom Bergen sentrum og Åsane.

Politikerne har altså stemt over om Bybanen til Åsane skal gå langs den ikoniske verdensarven Bryggen eller i en tunnel.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar