– Forandret liv

Astrud Gilberto er død

Familien bekreftet tirsdag dødsfallet via en av Gilbertos samarbeidspartnere, Paul Ricci. – Hun var en viktig del av ALL brasiliansk musikk i verden, og hun forandret mange liv med sin energi, skriver Ricci i sosiale medier. (Foto: Presse.)
Familien bekreftet tirsdag dødsfallet via en av Gilbertos samarbeidspartnere, Paul Ricci. – Hun var en viktig del av ALL brasiliansk musikk i verden, og hun forandret mange liv med sin energi, skriver Ricci i sosiale medier. (Foto: Presse.)
Den brasilianske bassanovastjernen, som gjorde «The Girl from Ipanema» til en verdenshit, er død, 83 år gammel.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Astrud Gilberto er død.

Familien bekreftet tirsdag dødsfallet via en av Gilbertos samarbeidspartnere, Paul Ricci.

– Hun var en viktig del av ALL brasiliansk musikk i verden, og hun forandret mange liv med sin energi, skriver Ricci i sosiale medier.

Det var en tilfeldighet at det var hun som i 1963 endte opp med å synge den kjente bossanova-sangen på en innspilling med jazzmusikeren Stan Getz i New York, skriver The Guardian.

Hun var med da ektemannen João Gilberto dro til USA for å spille inn platen med Getz og en annen kjent bossanova-artist, Antônio Carlos Jobim.

Annonse

Produsenten ønsket en sanger som kunne engelsk for å nå fram til et amerikansk publikum, og ettersom Astrud Gilberto var den eneste som snakket engelsk, falt valget på henne. Det var hennes første innspilling noensinne.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar