Vernissageguiden
Oslo

Dette er utstillingene du må se i Oslo denne uken

Uke 25
Tove Jansson ved tegnerforbundet.

Mummis mor

Denne uken åpner Tegnerforbundet utstillingen «Tove Jansson: Tove».

Jansson er kanskje for mange mest kjent som skaperen av Mummitrollet, men hun var også en habil kunstner og illustratør.

I utstillingen blir vi kjent med Tove, mennesket bak historiene, gjennom kulltegninger og mer eksperimentelle selvportretter.

Det er selvportrettene som utgjør hennes visuelle fortelling om seg selv. Flere selvportretter er viet plass i utstillingen. Det tidligste er fra 1937 da kunstneren er 23 år gammel.

Utstillingen hadde vernissage ved Tegnerforbundet onsdag 21- juni, men om man vil gå i dybden holdes det en ‍kuratoromvisning fredag 23. juni kl. 12:00 –13:00.

 

Sommerutstillingen på Fineart har mange både kjente og lovende navn. Illustrasjonsbilde av Charlotte Wiig. (Foto: Presse.)

Overflod av kunst

Sommeren er offisielt her og med den kommer sommerutstillingene.

Mange vil kanskje på stå at disse gruppeutstillingene er både uoversiktlige, kaotiske og først og fremst et salgstriks.

Kanskje har de rett, men det er likevel en skamløs glede i denne overfloden av kunst samlet sammen.

Ikke nok med det. Fineart har også store navn å trekke publikum med.

Nå frister de med nye originalverk av Nikolai Torgersen, Mette Greftegreff og Eirik Lyster.

I tillegg finner vi verk fra Erle Kyllingmark, Kenneth Blom, Jacob Felländer, Håvard Homstvedt, Håkon Bleken, Martin Schreiner, Masarati, Marianne Heske, Per Fronth, Børge Bredenbekk, Per-André Nielsen, Nico Widerberg, Espen Cook, Bjarne Melgaard, Sverre Bjertnæs, An Doan Nguyen, Marit Geraldine Bostad, Sebastian Magnani, Magnus Gjøen, Camilla Grythe, Whatshisname, Aija Vinkelmane, Guttestreker, Charlotte Wiig, Julian Karlsen, Oliver Crowther, Frank Brunner, Anette Moi, Rune Werner Molnes, Mia Gjerdrum Helgesen, Johs Bøe, Odd Nerdrum, Ole Marius Jørgensen, Hanne Moe, Magnus Sørensen og Quentin Desveaux.

Utstillingen har vernissage torsdag 22. juni, kl. 18:00.

Jørgen Raudås. (Skjermdump: Instagram/ jraudaas.)

Nykommer

Kunstner Jørgen Raudås debuterer med sin første soloutstilling på Dyrk Bryn denne fredagen.

Raudås er et nokså uskrevet blad innen Kunst-Norge. Likevel har han et spennende uttrykk og potensiale som gjør han verdt å ta turen ut av sentrum for.

og helt ærlig, hva er bedre enn å føle at du får oppdage noen litt før alle andre.

Raudås er utdannet ved Einar Granum Kunstfagskole, så det er ingenting å si på grunnlaget i hvert fall.

Vi er spente!

VÆRT HER FØR :: Nicolay Aamodt (Køsk)

Kunstsalg for viderekommende

Også Køsk bruker sommeren som anledning til å rydde lagere – eller veggene.

«Off the wall» er kanskje så ret frem markedsføring som du får det i kunst salg. det er ikke tvil om at dette er verker som skal ned av veggen og hjem til folket.

Likevel kan vi ikke la være å kose oss med tanke på alle de spennende navnene samlet under ett tak i Oslobukta.

Med et sammensurium av unge, lovende og helt sikkert ganske salgbare kunstnere så blir denne utstillingen noe å få med seg før veggene tømme helt på Køsk.

Totalt vises over 100 verk av disse 39 kunstnerne:

Nanna Amstrup, Nicolay Aamodt, Bill Billekvist, Bjørn Bjarre, Bernhard Bratsberg Marit G. Bostad, Robin Danielsson, Tori Ninder Dhunsi, Thyra Dragseth, Frido Evers, Bella Fasmer, Vigdis Fjellheim Monica Flakk, Eigil Forberg, Lars Gangdal, Hedda Grevle Ottesen Vidar Grødelien, Kristian Hagerup, Hilde Honerud, Julius Karoubi, Diana Kinnerød, Jens Jørgen Krogsveen, Jeanette Lafontine, Iver Lennartsson Noem, Markus Li Stensrud, Espen Lomsdalen, Galina Lugonja, Tyler Metzger, Henrik Mikkelsgård, Audun Mortensen, Ragnhild Nes, Maria Pasenau, Rafiki, Kim Andreas Roland Berger, Hanna Roloff, Sara Skorgan Teigen, Peder Snekvik, Eirik Stensrud og Lena Trydal.

Utstillingen «Lykke til Hedda Hørran» holdes ved Norsk billedhoggerforening.

Fugleskremsel i revers

Hedda Hørran åpner utstilling på Norsk billedhoggerforening med en skikkelig fest.

Dette er også litt fordi foreningen inviterer til sin sommerfest samtidig, men desto mer verdt å dra.

Utstillingen heter «Lykke til Hedda Hørran» og viser en gruppe fugleskremsellignende skikkelser i billedhoggerforeningens skulpturpark. De er spredd ut over hele parken, og både skuer utover nærområdet, lener seg mot busker, vandrer tilsynelatende langs stien og gjemmer seg i lune hjørner.

Hedda Hørran arbeider primært med skulptur, installasjon og tekst, og har til denne utstillingen produsert elleve store skulpturer som utgjør en totalinstallasjon. Skulpturene ligner fugleskremsler, men er delvis laget av fuglemat – sånn sett har de motsatt effekt.

Utstillingen har vernissage fredag 23. juni kl. 18:30. 

Urbane cowboyer og indisk finesse

To utstillinger vises ved Fotografihuset ved Sukkerbiten i sommer.

Gauri Gill er omtalt som en av «Indias mest respekterte fotografer» av The New York Times.

Fotografiene hennes har vært utstilt verden over, fra MoMA i New York til Louisiana i Danmark, og hun er representert i museumssamlingene til blant annet Museum of Modern Art i New York og Tate i London. Og nå er de i Oslo, veldig stas.

Vi finner også utsillingen «No Plan» av Kristin Vollset viss verk rørte Klassekampens anmelder til tårer.

Nå kan vi og oppleve Vollsets dokumentariske musikkfilm “No Plan” som gir et unikt innblikk i arbeiderklassestrøket, The Liberties, i Dublin der hestehold har blitt videreført fra far til sønn i generasjoner.

Utstillingene har åpning torsdag 22. juni, kl. 18:00.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar