Har kun castet amatører

«Perleporten»-regissør letter endelig på sløret

Regissør Jonas Matzow Gulbrandsen har gått utenfor NFI-systemet med filmen «Perleporten». (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Regissør Jonas Matzow Gulbrandsen har gått utenfor NFI-systemet med filmen «Perleporten». (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
– Du trenger ingen bakgrunnskunnskap for å se «Perleporten», sier Jonas Matzow Gulbrandsen, som til nå ikke har uttalt seg om saken.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Filmen «Perleporten» har snudd om hele film-Norge, og det før premieren. Det har til nå vært stille fra regissøren.

Tre uker før premieren har manusforfatteren og regissøren Gulbrandsen skaket opp det ganske Sørland med «Perleporten».

Torsdag feide han inn på Filmens hus i Oslo for å lette – litt – på sløret om sensommerens mest kontroversielle norske spillefilm.

– Jeg lager alltid film som jeg har lyst til å se på kino, sa Gulbrandsen (41), som påberoper seg de store gutta i alternativ film.

– Dette er en film i ånden av regissører som Fassbinder, Douglas Sirk og Godard, fortsatte han offensivt.

Annonse

– Det vil si at det er en film der du ikke kan forvente Oscar-presterende skuespill. Jeg har valgt å bare caste amatører, for det skaper en egen type stil, en mer «trashy», punka tone som er blitt gjort mer i utlandet, men ikke så mye i Norge. Det har sin egen sjarm.

Les også: «Perleporten»-skapere mottar trusler

Regissør Jonas Matzow Gulbrandsen har laget filmen Perleporten som presenteres under Filmhøsten 2023 på Filmens hus i Oslo torsdag. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)

Skildrer Sørlandsnyhetene

Forhåndsrapportene fra Kristiansand har indikert at «Perleporten» skildrer Sørlandsnyhetene, en omstridt Facebook-side som ble startet før lokalvalget i 2019. Sida ble anklaget for å spre «falske» og andre tvilsomme nyheter.

Inntrykket forsterkes i traileren som ble vist under Filmhøsten-arrangementet, uten at Gulbrandsen ville spesifisere forholdet mellom kunst og virkelighet. Han konstaterte imidlertid at han har skapt «mye debatt» og «kanskje truffet en nerve».

– Dette er en universell historie. Du trenger ikke noe «backstory» for å se denne filmen, insisterte han.

– Jeg tror det er er viktig for meg som regissør at jeg lager noe ut ifra samfunnet der jeg har vokst opp, og en kultur jeg kjenner. Jeg håper denne filmen kan bli et eksempel for yngre filmskapere på at det går an å lage film utenfor systemet som har relevans.

Les også: Mener «Perleporten» er et karakterdrap

– Byr på utfordringer

På scenen i Filmens hus, i rammer av Norsk filminstitutt (NFI), la Gulbrandsen nemlig ikke skjul på outsiderstatusen.

– Det tar lang tid å lage indiefilm utenfor NFI-systemet. Det byr på sine utfordringer. Men det har også veldig mange fordeler, fordi da får man gjøre akkurat det man vil.

«Perleporten» får kinopremiere 1. september.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar