Ringrever og nykommere møtes i «Stjernekamp»

Dette er årets deltakere. (Foto: NTB scanpix.)
Dette er årets deltakere. (Foto: NTB scanpix.)
Årets «Stjernekamp»-gjengen er klar, og de røper at konkurransenervene er noe både ringrever og nykommere har til felles.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Årets «Stjernekamp»-deltagere er klare.

2. september er det duket for premiere på den 11. sesongen med «Stjernekamp». Mandag ble årets utbud av artister presentert på Marienlyst.

Når vinneren kåres i finalen 4. november, har artistene prøvd seg i alt fra rock, norske favoritter, country og 90-tallshit til opera, musikal, hiphop, vise, storband og latinopop – begge med Forsvarets stabsmusikkorps. De får også vise hva de duger til i såkalt egen sjanger.

Mens Kåre Magnus Bergh fortsetter som programleder, trår Christine Dancke inn på arenaen som fast ekspert.

Dette er de 10

Inn i manesjen trer veteraner som entertaineren Mia Gundersen (61), soulmannen Odd René Andersen (54), og multikjendis Tone Damli (35) – som også må regnes med blant de virkelig rutinerte. Det kan også Aleksander With (36), «Idol»-vinneren fra 2006.

Annonse

De får selskap av Mari Bella, som er artistnavnet til Mari Eriksen Bølla (18). Tilbake i 2015 var hun tidenes yngste «Idol»-vinner, bare 15 år gammel. I fjor dukket hun opp i Melodi Grand Prix.

Artisten EHI (30) heter egentlig Stian Ehiabhi Omole Jensen og satser på R & B. Damien, alias Martin Bråthen (37) går for rap og alternativ rock. Elle Maija Klefstad Bær (31) joiker og synger rock og pop. Hun er tidligere gitarist i popgruppen Rolffa, men satset fra i fjor som soloartist.

Melis, som er Lise Mæland (33), synger R & B, mens Adrian Sellevoll (25) går for hiphop og er kjent med realityformatet fra «Ex on the Beach», «Farmen kjendis», «Skal vi danse» og «71 grader nord». Men denne gangen altså i en musikkreality – i kjølvannet av debutlåten «Ha meg», som har millioner av Spotify-avspillinger.

– Litt kvalm

Aleksander With skal inn i samme «Idol»-studio som i 2006, og røper at han blir «litt kvalm».

– Men jeg tror jeg kommer til å bli glad også, sier With, som har studert de siste fire årene, fått barn, og tatt lappen, røpet han i intervjuet på NRK.no da kandidatene til årets sesong ble presentert.

Mia Gundersen kunne fått «professortittel i underholdning», mener Kåre Magnus Bergh. Hun entret kledd i lys barbierosa fra topp til tå – litt mindre sjokk i fargen enn puddelkostymet han opptrådte i på forrige NRK-reality, «Maskorama».

– Det blir gøy å prøve så mange sjangre, sier Mia, som har øvd på sine egne sanger så naboene hennes har fundert, tror hun.

Ehi fra Groruddalen røper at han liker å kle seg ut, selv om det blir annerledes å synge andre sanger enn det han selv har gjort hittil – sunget R & B ut fra sine egne oppveksterfaringer hele veien til Spellemanns-nominasjon i 2020.

Mari Bella er konkurransens yngste med sine 19 år, men har mer musikkonkurranseerfaring enn de fleste. Hun ble i 2020 tidenes yngste «Idol»-vinner, bare 15 år gammel, etter at hun som tiåring kom på tredjeplass i «Idol Jr» i 2014. Hun har også vært med i Melodi Grand Prix.

– Blitt ja-menneske

Noe så sjeldent som en artist som satser på både rap og hardrock er Damien.

– Jeg synger nattasang for barna mine hver eneste kveld, så jeg er godt forberedt, sier Damien som egentlig heter Martin Bråthen. Han opplyste på direkten at han aldri har sett på «Stjernekamp» – i likhet med fjorårsvinner Bjørn Tomren.

– Nå skal æ synge, sier Elle Maija Klefstad Bær, som i 15 år har vært gitarist i bandet Rolffa.

– Jeg er blitt mer av et ja-menneske, så jeg tar springfart og hopper i det, sier hun om sangdebuten.

En som heller aldri har vært med i en musikkonkurranse før, er Odd René Andersen. Som ellers er en bransjeveteran.

– Helt forferdelig, tuller han om det å bli bedømt for sanginnsatsen. For han mener «alle må tåle konstruktiv kritikk».

– Jeg har brukt tid på å finne uttrykket mitt, og kost meg med å finne det, sier artisten Melis, alias Lisa Mæland, som slapp debutplaten sin i fjor.

– Spennende booking

«En spennende booking», mente «Stjernekamp»-programlederen om Adrian Sellevold – mest kjent som realitydeltager. Men som nå jobber med debutalbumet og har million av streams.

– Skummelt! Det er live TV, så veldig mye kan gå galt, sier Sellevold, som gruer seg mer enn han gleder seg.

Tone Damli har sagt nei til «Stjernekamp» en hærskare ganger, men denne gangen sa hun ja.

– Fordi jeg egentlig alltid har hatt lyst, og nå trengte mor å komme seg litt ut. Og det får hun lov til nå, sa hun om årsaken.

– Jeg kjenner at det er ubehagelig, men så er det jo det jeg liker. Man skjønner det når man står der, sier hun om konkurransenervene.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar