Funnet skyldig for å bidra til propaganda for opposisjonen:

Iran dømmer Cannes-regissør til fengsel og filmkurs

Saeed Roustaee (t.h.) under en presse pressekonferanse i Cannes 2022. Her sammen med hovedrollen i Leilas brødre, Taraneh Alidoosti. (Foto: Epa-Efe.)
Saeed Roustaee (t.h.) under en presse pressekonferanse i Cannes 2022. Her sammen med hovedrollen i Leilas brødre, Taraneh Alidoosti. (Foto: Epa-Efe.)
Regissør Saeed Roustaee (34) er dømt til seks måneders betinget fengsel i Iran for visningen av en film på Cannes-festivalen i fjor.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regissør Saeed Roustaee (34) er dømt til fengsel og filmkurs.

Filmen «Baradaran-e Leila» (Leilas brødre) var med i konkurransen om Gullpalmen. Den er forbudt i hjemlandet, og tirsdag meldte medier i Iran at regissøren og produsent Javad Noruzbegi er dømt for visningen i Frankrike.

Dommen er gjort betinget, noe som betyr at de i utgangspunktet bare må sone rundt ni dager av straffen på seks måneders fengsel. Imidlertid får de en prøvetid på fem år der de må gjennomgå et filmkurs som skal sikre at de «ivaretar nasjonale og etiske interesser».

Les også: «Laila B.» splitter Kunst-Norge

De to er funnet skyldige i å bidra til propaganda for opposisjon mot det islamske styret. I prøvetida må de også avstå fra å ha kontakt med andre aktører i filmbransjen, ifølge den iranske avisa Etemad.

Annonse

«Baradaran-e Leila» forteller historien om en familie i Teheran som kjemper for å komme seg ut av en dyp gjeld mens det iranske samfunnet rammes av nedgangstider og sanksjoner. Filmen fikk pris av den internasjonale filmkritikerorganisasjonen Fipresci i Cannes.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar