Vernissageguiden
Trondheim

Dette er de beste utstillingene i Trondheim i september

Uke September
Håvard Løvnes ved KUK. (Foto: Presse.)

Dobbelt opp på KUK

Kjøpmannsgata Ung Kunst har to spennende separatutstillinger denne måneden.

Både portrettmaler Håvard Løvnes og skulptør Tore Reisch har fått plass til å boltre seg ved visningsrommet i Trondheim.

Menneskene i Løvnes’ malerier gjengis ofte i sitt eget miljø og med utgangspunkt i fotografiske referanser utarbeidet i tett samarbeid med modellene jobber han frem treffende portretter. Modellene er gjerne mennesker som fascinerer han. Mennesker fra alle samfunnslag, venner, naboer eller andre han tilfeldig møter.

Reisch har markert seg gjennom sitt betydelige arbeid med treskulpturer. Furu er det gjentagende materialet, men han benytter også andre treslag. Tegningen er et sentralt redskap i arbeidsprosessen, men de fremstår også som selvstendige verk.

Den råe treskulpturen står i kontrast til den nærmest poetiske tegningen og sammen skaper de unike dialoger og sammenstillinger.

Ira Ivanov ved Galleri SG. (Foto: presse.)

Fargespill

Ira Ivanova byr på en deilig blanding av abstrakt-realisme og abstrakt-ekspresjonisme ved Galleri SG.

Ivanova jobber eksperimentelt med farger og spontanitet, og er opptatt av å uttrykke glede og positiv energi gjennom sine uttrykk.

Vi ser alt fra komplementærkontraster til direkte fargespill i bildene. Det beskrives som bare dynamisk og gledelig.

Ira har bakgrunn fra Kunstskolen i Sofia, Bulgaria, og har holdt utstillinger både lokalt og internasjonalt.

Line Solberg Dolmen «Traveller» (2023). FOTO: AMALIE MARIE SELVIK / TRØNDELAG SENTER FOR SAMTIDSKUNST)

Trøndelagsutstillingen 2023

Lite er overlatt til tilfeldighetene i den 47. utgaven av Trønderlagsutstillingen.

Utstillingen, som kan sees som Trønderlags egne Høstutstilling, skal reflektere strømninger i samtidskunsten.

Å jobbe med kunst handler om å kontinuerlig bli stilt overfor valg; denne enestående grunnleggende friheten til å velge.

I årets 47. trøndelagsutstilling er det tydelig at kunstnerne har hatt et bevisst forhold til valg av materiale og teknikk i forhold til tematisk innhold, heter det i katalogteksten.

Om disse ambisjonene møtes også helhetlig er opptil publikum å dømme.

Deltakende kunstnerne:
Aleksander Coldevin Angell, Solveig Bergene, Line Solberg Dolmen, Kristine Dragland, Oscar Eriksson Furunes, Matilde Westavik Gaustad, Grete Hagen Aurheim, Line Halvorsen og Ilmi Gutzeit Mathiesen, Tommy Høvik, Håkon Sandmo Karlsen, Veslemøy Lilleengen, Pei-Han Lin, Rina Charlott Lindgren, Eli Maria Lundgaard, Øystein Pålsønn Lønvik, Håvard Løvnes, Monika Mørck, Magnhild Opdøl, Enrique Eduardo Roura Perez, Pia Antonsen Rognes, Karl Ingar Røys, Mari Ulland og Anja Bing Vangsnes.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar