– Det betyr enormt mye

«Fedrelandet» blir norsk Oscar-kandidat

Anders Jahres kulturpris overrekkes Margreth Olin i Universitetets aula i Oslo. Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
Anders Jahres kulturpris overrekkes Margreth Olin i Universitetets aula i Oslo. Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
Dokumentarfilmen «Fedrelandet» av Margreth Olin er valgt ut som Norges kandidat til den 96. Oscar-utdelingen i mars neste år.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Dokumentarfilmen «Fedrelandet» av Margreth Olin er blitt valgt ut som Norges kandidat til den 96. Oscar-utdelingen i mars neste år.

Margreth Olins film ble valgt ut av den norske Oscar-komiteen fremfor filmene «Ellos eatnu – La elva leve» og «A happy day». Det kunngjorde Norsk filminstitutt fredag ettermiddag.

Dette er første gang en dokumentar blir valgt som Norges kandidat og andre gang en film av Olin er den norske kandidaten. Sist gang hun representerte Norge, var med «Engelen» fra 2010.

– Det betyr enormt mye, sa Olin etter å ha mottatt beskjeden.

Les også: Ella Marie (25) kan bli Norges Oscar-håp

Annonse

Om Olins far

Filmen hadde verdenspremiere på CPH: Dox, vant pris på filmfestivalen i Krakow og har deltatt på filmfestivalene i Haugesund og Toronto.

Den skal vises på flere festivaler i USA og Nordisk Panorama i Malmö.

«Fedrelandet» er regissert av nevnte Margreth Olin. Filmen er en dokumentar der Olins egen far, Jørgen Mykløen, figurerer som hovedrolle mens han tar med seerne på en omvisning i Oldedalen i Nordfjord.

– Temaer som berører oss alle

I sin begrunnelse skriver den norske Oscar-komiteen at «Fedrelandet» tar opp temaer som berører oss alle, som mennesker på jorden.

– Med sine fantastiske bilder av naturen som tar pusten fra deg, den er så sterk og sårbar på samme tid. Tett på livet i Oldedalen gjennom flere ledd henvender filmen seg likevel til et stort publikum, på tvers av generasjoner og landegrenser, skriver komiteen.

Kan bli nominert i to kategorier

Olin sier videre at de nå vil fortsette å promotere filmen og takker salgsagenten for jobben som har blitt gjort.

Nå håper hun på at filmen kan bli nominert i to kategorier.

– Vi kjører nå Oscar-løp i to kategorier, beste internasjonale film og beste lange dokumentar. Vi skal gjøre vårt aller beste for å bli nominert, sier Olin.

Lang vei

Alle internasjonale Oscar-bidrag skal vurderes av en internasjonal komité som etter hvert skal lage en kortliste på 15 filmer. Listen vil etter hvert kuttes ned til fem offisielle nominasjoner.

Bare seks ganger før har norske filmer blitt nominert i kategorien. Sist var da Joachim Triers «Verdens verste menneske» ble nominert i 2022.

Den prestisjetunge utdelingen foregår i Los Angeles i USA 13. mars neste år.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar