– Vanskelig

Spotify vil ikke bannlyse KI-musikk

Daniel Ek snakker med BBC om blant annet KI i et sjeldens intervju. (Arkivfoto: Rolling Stone.)
Daniel Ek snakker med BBC om blant annet KI i et sjeldens intervju. (Arkivfoto: Rolling Stone.)
Tidligere i år fjernet Spotify en KI-sang med stemmene til Drake og The Weeknd. Men Spotify-sjef Daniel Ek sier de ikke vil forby KI-musikk på plattformen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Spotfy-sjefen vil ikke bannlyse KI-skapt musikk fra strømmetjenesten.

Spotify-sjef Daniel Ek sier at bruken av KI vil være omdiskutert i «mange, mange år».

Men Ek har ingen planer om å bannlyse alt innhold skapt av KI fra musikkstrømmetjenesten, ifølge et intervju han har gitt BBC.

Les også: Ek sier opp 6 prosent av sine ansatte

Spotify vil ikke ha forbud

Tidligere i år trakk Spotify en sang med de KI-klonede stemmene til Drake og The Weeknd. Nå sier Daniel Ek at det finnes gyldig bruk av teknologien for å lage musikk – men at KI ikke bør brukes til å etterligne menneskelige artister uten deres samtykke.

Annonse

– Det kommer til å bli vanskelig, svarte han på spørsmål om utfordringene som bransjen står overfor. Ek sier han ser tre bolker der KI brukes:

Som et redskap à la autotune til å forbedre musikk, noe han synes er akseptabelt. Som et redskap til å etterligne artister, noe som ikke er akseptabelt for Spotify. Og så er det et omstridt felt midt mellom – der musikk skapt av KI er tydelig influert av eksisterende artister, men der den ikke direkte etterligner dem.

Spotify tillater heller ikke at innholdet deres brukes til å trene en maskin eller KI-modell, som så kan produsere musikk, ifølge BBC. Daniel Ek sa at strømmetjenesten har «et svært stort team» som jobber med disse spørsmålene.

– Vi har sett det aller meste i Spotifys historie med folk som prøver å utnytte systemet vårt, fastslo han.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar