Tono og Norsk musikkråd ble ikke enige om ny avtale

Tono og Norsk musikkråd har ikke klart å forhandle frem ny avtale. (Foto: Pixabay.)
Tono og Norsk musikkråd har ikke klart å forhandle frem ny avtale. (Foto: Pixabay.)
Tono og Norsk musikkråd kom ikke til enighet om en ny rammeavtale for utøverlagene i frivillig musikkliv.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ingen enighet mellom Tono og Norsk musikkråd i forhandlinger.

Dermed vil 4500 lag og foreninger fra 1. januar stå uten en kollektiv Tono-avtale.

Det sentrale punktet dreier seg om økning av størrelsen på betalingen til komponistene. Tono mener komponistene som skriver for kor, korps, storband og orkestre, ikke lenger får rimelig betaling under gjeldende avtale som går ut ved nyttår.

– Avtalen vi tilbød, men som Norsk musikkråd avslo, ville bety en økning per lag på cirka 350 kroner per år, sier Geir Gaarder, forhandlingsdirektør i Tono, i en pressemelding.

Organisasjonen forvalter lydfestings- og fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge på vegne av komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.

Annonse

Norsk musikkråd peker på at det frivillige musikklivet, som sjelden kompenseres for prisvekst i sine tilskudd, ikke kan klare å betale en så stor økning som er etterspurt.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar