Det kommer ingenting godt ut av å innta offerrollen

Forskning viser at å innta offerrollen er sterkt knyttet med negative personlighetstrekk som narsissisme, samt mindre ærlighet og ydmykhet, skriver Lars B. Løvold.
Forskning viser at å innta offerrollen er sterkt knyttet med negative personlighetstrekk som narsissisme, samt mindre ærlighet og ydmykhet, skriver Lars B. Løvold.
Ikke fortell unge at de er undertrykket. Det kan være svært skadelig for dem hvis de tror deg, skriver Lars B. Løvold.
Om skribenten
Lars Mikael B. Løvold er samfunnsdebattant og aktiv i FPU. Dette innlegget er skrevet som privatperson.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Å innta offerrollen er kontraproduktivt.

Forteller du en løgn mange nok ganger, begynner du å tro på den selv, og i tilfellet av å spille offeret er det bare du som taper.

Ett psykologisk eksperiment fra Dartmouth College viser hvor skadelig ideologien rundt offerstatus er: hvis man hører mange nok ganger at man er et offer, er dette det eneste man ser etter.

I studien sminket de store arr på kinnene til menn og kvinner, og sa at hensikten med eksperimentet var å se hvordan det å ha et stort synlig arr vil påvirke folk under et jobbintervju. Rett før de skulle gå ut døren sa en forsker at de bare måtte gjøre noen småjusteringer på arret, men egentlig tok de arret helt vekk. Når forsøkspersonene kom tilbake fra jobbintervjuet, rapporterte de enorme mengder med diskriminering og påpekte kommentarer som de følte var rettet mot arret deres.

Dette psykologieksperimentet viser hvor utrolig skadelig det er å innta offerrollen og påtvinge den andre. Det samme kan vi se utspille seg i Norge i dag.

Annonse

Les også: Jo da, hvite kan også utsettes for rasisme

Ødeleggende offerstatus

For noen dager siden var jeg på en demonstrasjon til støtte for Palestina, hvor taleren sa til hundrevis av tilhørere at deres liv var mindre verdt på grunn av deres hudfarge og det er derfor de opplever urettferdighet. Denne type retorikk er utrolig skadelig for alle, uansett hva som er rett og galt i Israel-Palestina-konflikten.

Om du forteller noen mange nok ganger at ingen liker dem på grunn av deres hudfarge eller på grunn av hvordan håret deres ser ut, så er dette det eneste de vil lete etter og føle.

Nyere studier har også funnet at offermentalitet er sterkt knyttet med negative personlighetstrekk som narsissisme, machiavellisme og mindre ærlighet og ydmykhet. Forskere ved Universitet i British Columbia fant også at de som ofte spiller offerrollen er mindre opptatt av sin moralske identitet og andre rundt seg.

Offermentalitet er det ingen som tjener på, tvert imot er dette ufattelig skadelig. Da er det utrolig problematisk at ideologien rundt offerstatus er så utbredt og vanlig. Det er viktig at vi orienterer oss om de reelle problemstillingene vi har foran oss i dag og ikke går rett inn i offerrollen, slik altfor mange gjør i dag.

Les også: Høyreekstremister og politisk korrekte kanselleringsaktivister er likere enn de liker

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar