Ole Paus er død

Ole Paus sovnet stille inn på Drammen sykehus natt til tirsdag. Her er han avbildet i 2005. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Ole Paus sovnet stille inn på Drammen sykehus natt til tirsdag. Her er han avbildet i 2005. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Han sparket i alle retninger: Mot politiet, mot kristne, mot politikere og ML-ere. Nå er den folkekjære visesangeren og samfunnsrefseren død, 76 år gammel.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ole Paus (76) er død

Den kjente folkesangeren og låtskriveren Ole Paus er død i en alder av 76 år, melder sønnen Marcus Paus på Facebook.

– Takk for hvert bidige øyeblikk med deg, elskede Pappa, skriver han i et innlegg.

Paus ble i september rammet av et hjerneslag, noe som førte til at han måtte avlyse konserter.

Paus’ manager Arne Aronsen sier til VG at den folkekjære artisten sovnet stille inn på Drammen sykehus natt til tirsdag med flere av sine nærmeste rundt seg.

Annonse

Aronsen etterlyser ro for familien og managementet i sorgen.

Les også: Visesangeren Jack Vreeswijk er død

Aktiv i 50 år

Paus skulle etter planen slippe det han selv beskrev som en «poetisk selvbiografi» i høst. Boka «For en mann» skulle komme i november, men har så langt ikke blitt gitt ut. Det er usikkert hva som skjer med utgivelsen av boka.

Paus debuterte som artist i 1970 med albumet «Der ute – der inne». Siden har han blitt en av landets mest folkekjære visesangere. Paus holdt seg også aktiv i sine senere år, og i 2020 samarbeidet han med rockebandet Motorpsycho på albumet «Så nær, så nær».

En av sangene Paus er mest kjent for, er «Mitt lille land», som ble skrevet i 1994. Sangen fikk nytt liv etter terrorangrepene 22. juli 2011 og var da en viktig del av den nasjonale sorgprosessen.

Opp gjennom årene har Paus mottatt flere priser, blant annet Spellemannprisen som han først fikk i 1976. I 1998 fikk han Spellemannjuryens hederspris, og i 2014 ble han Årets Spellemann.

I tillegg til å være visesanger har Paus også vært programleder og skuespiller.

Hylles av Støre

– Ole Paus har vært en folkekjær visesanger gjennom et langt liv – med stor musikalitet, samfunnsengasjement og humor i mange uttrykksformer, fra revy til egne utgivelser og samarbeid med mange ledende kunstnere i norsk kulturliv, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Støre kaller Paus en «sylskarp satiriker» og «hjertevarm poet» og sier han selv har satt stor pris på Paus’ verk gjennom mange tiår.

– Hans stemme og tone vil bli savnet. I dag går mine tanker til hans nærmeste, sier Støre.

Også stortingspresident Masud Gharahkhani har uttrykt sine kondolanser.

– Takk for alt, Ole Paus, skriver han på X/Twitter.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar