Museumsbesøkene tar seg opp

Astrup Fearnley er et av de mange museene i Norge som har satt ny besøksrekord etter pandemien. (Foto: Presse.)
Astrup Fearnley er et av de mange museene i Norge som har satt ny besøksrekord etter pandemien. (Foto: Presse.)
Besøkene på landets museer har tatt seg jevnt og trutt opp, og er nå på nivå med før pandemien. Men Munchmuseet har en liten nedgang.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Museumsbesøkene tar seg opp.

I det første hele året uten nedstenginger og smitterestriksjoner er besøkstallene på norske museer godt på vei tilbake til 2019-nivå. Flere kan skryte av besøksrekorder.

Det viser tall Klassekampen har hentet inn fra 17 av landets største museer.

Frammuseet på Bygdøy i Oslo kommer til å sette ny besøksrekord med rundt 372.000 besøkende, mens man ved Polarmuseet i Tromsø – betydelig nærmere isen Fram-skuta brøytet seg gjennom – passerte 100.000 besøkende for to uker siden. Det er også ny rekord.

De to største kunstmuseene i Norge, Munchmuseet og Nasjonalmuseet, er også fornøyd med besøkstallene.

Annonse

Sistnevnte har passert 1,2 millioner besøkende, mens Munchmuseet har en nedgang, men ser at stadig flere unge mennesker besøker museet.

Også Astrup Fearnley og Henie Onstad Kunstsenter melder om besøksvekst, mens Stavanger kunstmuseum nærmer seg rekord.

De fullstendige tallene kommer over nyttår og vil da også inkludere desember.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar