Navnene skal ut

Kjendisene holder pusten før Epstein-liste offentliggjøres

Bill Clinton har benektet å noen gang ha besøkt Epsteins øy i Karibien, men innrømmer å ha benyttet Epsteins privatfly på humanitære reiser, før han skal ha kuttet båndene til Epstein. (Foto: Netflix.)
Bill Clinton har benektet å noen gang ha besøkt Epsteins øy i Karibien, men innrømmer å ha benyttet Epsteins privatfly på humanitære reiser, før han skal ha kuttet båndene til Epstein. (Foto: Netflix.)
En lang liste over personer tilknyttet den avdøde overgrepsdømte milliardæren Jeffrey Epstein ventes å bli offentliggjort i løpet av de kommende dagene.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En domstol har bestemt at en liste med 187 til nå anonymiserte navn tilknyttet Epstein skal offentliggjøres med virkelige navn.

Listen vil kaste nytt lys over det omfattende overgrepsnettverket mot unge og mindreårige jenter som Epstein og hans kollega Ghislaine Maxwell sto i spissen for, skriver BBC.

Finansmannen menget seg i en årrekke med kjendiser, næringslivstopper, politikere og kongelige, og mange av dem deltok på fester han arrangerte på en øy han eide utenfor De amerikanske jomfruøyer i Det karibiske hav.

Øya ble av lokale kalt «pedofiløya» eller «syndens øy».

Les også: Andrew Tate er ikke menneskehandleren som burde få mest oppmerksomhet om dagen

Annonse

Nær 200 anonymiserte navn

En domstol i New York beordret nylig at rettsdokumentene i et søksmål knyttet til Maxwell må offentliggjøres.

I dokumentene nevnes 187 personer under det anonymiserte navnet «J. Doe». Men når rettsdokumentene slippes, vil deres virkelige navn bli kjent for alle.

Det er Virginia Roberts Giuffre som står bak søksmålet mot Maxwell. Hun har tidligere saksøkt både Epstein og prins Andrew og anklaget dem for seksuelle overgrep da hun var 17 år i 2001.

Maxwell ble i 2022 dømt til 20 års fengsel for menneskehandel med jenter og unge kvinner. De ble utsatt for seksuelle overgrep av Epstein, hennes tidligere kjæreste.

– Clinton nevnes 50 ganger

Ifølge Loretta Preska, dommeren som har ansvaret for Giuffres søksmål mot Maxwell, er mange av navnene på Epstein-listen allerede identifisert i mediene.

– Flere på listen har ikke motsatt seg at navnet deres offentliggjøres. Samtidig vil noen av navnene fortsatt være unntatt offentligheten. Blant annet navnene på ofre som var barn da overgrepene skjedde, legger hun til.

Ifølge BBC er personene som omtales, en blanding av folk som anklages for å ha gjort noe galt, folk som kommer med anklager, og folk som var vitne til lovbruddene.

I mediene har det blitt spekulert i hvem som er på listen. Navn som Microsoft-grunnlegger Bill Gates og skuespiller Kevin Spacey har blitt trukket fram.

En av dem som nevnes oftest i søksmålet, er USAs tidligere president Bill Clinton, ifølge ABC News. 77-åringens navn dukker opp 50 ganger i rettsdokumentene, uten at han anklages for å ha gjort noe ulovlig, melder kanalen.

Les også: Britisk kringkaster skal sende satirisk prins Andrew-musikal

Funnet død på cella

Clinton reiste med Epsteins fly på humanitære reiser til Afrika på begynnelsen av 2000-tallet og berømmet den gang milliardæren som en engasjert filantrop.

77-åringens rådgivere har tidligere sagt at Clinton kuttet båndene til Epstein før finansmannen ble undersøkt, og at han ikke vet noe om finansmannens forbrytelser.

Epstein var lenge i politiets søkelys. I 2008 erkjente han seg skyldig i hallikvirksomhet av en mindreårig og sonet 13 måneder i fengsel.

I 2019 ble han pågrepet og siktet for overgrep mot en rekke mindreårige, men døde i fengselet senere samme år, 66 år gammel. Epstein ble funnet død i cella, og rettsmedisinere fastslo at han tok sitt eget liv.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar