Svensk filmfestival viser KI-generert Bergman-film

Ingmar Bergmans film «Persona» blir til «Another Persona» for årets internasjonale filmfestival i Göteborg. (Foto: SVT.)
Ingmar Bergmans film «Persona» blir til «Another Persona» for årets internasjonale filmfestival i Göteborg. (Foto: SVT.)
I en ny KI-generert versjon av Ingmar Bergman-klassikeren «Persona» er det Liv Ullmanns rolle som manipuleres.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Svensk filmfestival viser KI-generert Bergman-film.

Startskuddet for årets internasjonale filmfestival i Göteborg går førstkommende fredag, med norsk åpningsfilm: Thea Hvistendahls «Håndtering av udøde».

Men festivalen kaster seg også inn i KI-debatten med eksperimentfilmen, kalt «Another Persona», som kun skal vises én gang.

– Det blir nok en av de mest eksklusive visningene, ikke bare i festivalens historie, men også i svensk filmhistorie, sier festivalens kunstneriske leder Jonas Holmberg til det svenske nyhetsbyrået TT.

Mens 1966-originalen byr på Bibi Andersson og Liv Ullmann i hovedrollene, er det finske Alma Pöysti som medvirker i KI-eksperimentet. Den 42 år gamle finske skuespilleren ble i fjor Golden Globe-nominert for rollen i Kaurismäki-filmen «Høstgule blader».

Annonse

Les også: Kan kunstnere vinne frem mot KI-tyvene? Dette svarer advokaten

Ullmann og KI

Pöysti gestalter nettopp Liv Ullmanns rollekarakter Elisabet Vogel i det psykologiske dramaet, om en ung skuespiller som er lagt inn på sykehus fordi hun har sluttet å snakke.

– Vi har laget en slags karakterskisse, der Alma Pöysti skaper et «bibliotek» med ulike bevegelser og stemninger. Etter at skissen er laget er den blandet med Liv Ullmanns tolkning av samme rolle i originalen, utdyper Holmberg.

Resultatet vises kun søndag 28. januar. Deretter vil eksperimentfilmen bevares for fremtidig forskning.

Les også: «KI-generert» var årets nyord i 2023

Ingmar Bermans film «Persona» blir til «Another Persona» på filmfestivalen i Göteborg. (Foto: Filmfestivalen i Gôteborg.)
Ingmar Bermans film «Persona» blir til «Another Persona» på filmfestivalen i Göteborg. (Foto: Filmfestivalen i Gøteborg.)

– Ville likt det

Visningen er tenkt å løfte fram debatten om KI-teknikk som føres i film bransjen og vekke tanker om hva som er «ekte» – eller ikke. KI-filmen lages i samarbeid med Svensk Filmindustri (SF) og Stiftelsen Ingmar Bergman.

Festivalens kunstneriske leder tror Bergman selv ville likt KI-eksperimentet.

– Jeg er helt sikker på at han ville vært ekstremt interessert i denne teknologien og disse spørsmålene, sier Holmberg.

Les også: Mener KI truer ytringsfriheten. Nå krever de handling

Uten kart

Ullmann-tolker Alma Pöysti sier i en uttalelse at «Bergman og Ullman er idoler, og Persona et mesterverk», og at prosjektet fra en skuespillers synspunkt har både filosofiske, tekniske, moralske og opphavsrettslige dimensjoner.

– Jeg nærmer meg kildematerialet med stor ydmykhet og respekt. Å bevege seg inn i KI-verdenen er som å legge ut ukjent territorium uten et kart.

Både Liv Ullmann og Alma Pöysti kommer til å være til stede under visningen i Göteborg og delta i diskusjonen i etterkant.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar