Vurdert til en halv milliard

Forsvunnet Klimt-maleri funnet etter 100 år

Gustav Klimts gåtefulle «Portrett av frøken Lieser» er gjenoppdaget i Wien etter 100 år. (Foto: WDR.)
Gustav Klimts gåtefulle «Portrett av frøken Lieser» er gjenoppdaget i Wien etter 100 år. (Foto: WDR.)
Et maleri av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt forsvant i 1925. Nå har det blitt gjenoppdaget i Wien, og kan bli ditt for en halv milliard.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Et maleri av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt har blitt oppdaget i Wien etter at man i 100 år har trodd at det var forsvunnet.

Et maleri av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt har blitt oppdaget i Wien etter at man i 100 år har trodd at det var forsvunnet.

Verket «Portrett av frøken Lieser» var eid av en jødisk familie i Østerrike, og ble sist sett i 1925, melder BBC.

Auksjonshuset Im Kinsky har vurdert maleriet til å være verdt tilsvarende 564 millioner kroner. De kaller funnet en sensasjon.

– Et slikt sjeldent maleri med så stor kunstnerisk betydning og verdi har ikke vært tilgjengelig på kunstmarkedet i Sentral-Europa på flere tiår, sier auksjonshuset i en uttalelse.

Annonse

Les også: Viser Saddam Hussein i en glasstank: – En triumf for ytringsfriheten

Gustav Klimt, «Portrett av frøken Lieser», gjenoppdaget i Wien etter 100 år. (APA/Roland Schlager.)
Gustav Klimt, «Portrett av frøken Lieser», gjenoppdaget i Wien etter 100 år. (APA/Roland Schlager.)

Ukjent historie

Skjebnen til maleriet etter 1925 er uviss, men de nåværende eierne har hatt det siden 1960-tallet. Det skal nå selges på auksjon 24. april av dem og arvingene til Lieser-familien, ifølge internasjonale retningslinjer for kunst som ble stjålet under nazistenes styre. Det er imidlertid ikke belegg for at bildet var stjålet.

Et verk av Gustav Klimt ble solgt i fjor for 85,3 millioner pund, tilsvarende over 1,1 milliarder kroner. Det er det dyreste kunstverket som er solgt på auksjon i Europa.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar