Vernissageguiden
Bergen

Disse utstillingene må du få med deg i Bergen denne uken

Uke 5
Den italienske kunstneren Manuel Portioli bor og jobber i Bergen. (Foto: USF.)

Utstilling i albumformat

Visningsrommet USF viser ny utstilling av den italienske kunstneren Manuel Portioli.

I separatutstillingen «Eve» viser Portioli ti malerier. Selv mener kunstneren man også skal kunne se på disse ti bildene som sammen blir et album. Noen av verkene skal kunne fenge med en gang, mens andre trenger mer tid.

– Med denne utstillingen vil jeg skape et balansert «album», følelsesmessig rik og teknisk vel gjennomført. Det skal kunne «høres» flere ganger, og alltid avsløre nye detaljer, der disse ti «låtene» fungerer i seg selv og bidrar til å skape en større helhetlig enhet, sier Portioli.

Kunstneren er opptatt av å leke med komposisjon, og bruker både akryl, olje, tusj og spraymaling.

Utstillingen har vernissage fredag 2. februar kl. 18.00.

Et blomsterbrev fra kunstner Anne Tveit Knutsen. (Foto: Galleri Pause.)

Blomster til blomsterdekoratøren

I 2020 ble kunstner Anne Tveit Knutsen kjent med Rikhard Juuhl. Da hadde Rikhard Juuhl fått diagnosen demens med Parkinson sykdom.

Juuhl eide blomsterbutikken Juuhls Blomster i Bergen, og blomster ble sentralt i relasjonen mellom kunstneren og blomsterdekoratøren.

Knutsen endte med å sende Juuhl blomsterbrev, og disse kan man nå oppleve på galleri Pause.

Kunstneren ønsker å belyse gjennom kunst at vi som mennesker kan blomstre på forskjellige plan, selv om alvorlig sykdom inntreffer.

Utstillingen har vernissage lørdag 3. februar kl. 14.00.

«Earthworks» kommer snart til Bergen kunsthall. (Foto: presse.)

Undersøkende natur

Våren 2024 presenterer Bergen en omfattende, tematisk utstilling som undersøker den rollen kunsten har spilt i den nordiske miljøbevegelsen.

Den betydelige listen med kunstnere inneholder bidrag fra Jannik Abel, Damien Ajavon, Sissel M. Bergh, Bård Breivik, Tina Buddeberg, Adrian Bugge, Conference of the Birds, Carola Grahn, Johanne Hestvold, Annette Holdensen, Marius Heyerdahl, Lars Holdhus og enda flere.

Dette sier egentlig mest om hvor omfattende prosjektet er. Men naturskildring har også en omfattende plass i nordisk kunsthistorie, som landskapsmalerier, naturstudier og i nyere tid som mer konseptbaserte kunstverk.

«Earth work», som utstillingen heter, trekker opp historiske linjer fra noen av de tidligste eksemplene på det som i dag kan betegnes som stedskunst eller landskapskunst (Land Art) og til nyere kunstnergenerasjoner som håndterer naturen som en samarbeidspartner.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar