Protest mot krigføringen på Gaza

Gramart og Nopa krever at Israel utestenges fra Eurovision

Musikkorganisasjonene Gramart og Nopa ber om at Israel utestenges fra Eurovision Song Contest. Musiker og styreleder i Gramart, Ivar Peersen, mener det er et naturlig tidspunkt å uttrykke medlemmenes synspunkt på. (Foto: Gramart/Eva Rose.)
Musikkorganisasjonene Gramart og Nopa ber om at Israel utestenges fra Eurovision Song Contest. Musiker og styreleder i Gramart, Ivar Peersen, mener det er et naturlig tidspunkt å uttrykke medlemmenes synspunkt på. (Foto: Gramart/Eva Rose.)
Gramart og Nopa ber om at Israel utestenges fra sangkonkurransen Eurovision Song Contest umiddelbart.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Musikkorganisasjoner ber om at Israel utestenges fra Eurovision

– Nå har vi hatt den norske finalen og fått en norsk vinner. Dette er et naturlig tidspunkt for Gramart og Nopa å gi uttrykk for våre medlemmers syn på saken, sier Ivar Peersen, styreleder i Gramart til Dagsavisen.

I en felles pressemelding fra Nopa og Gramart viser organisasjonene til at Israels krigføring i Gaza har drept flere titusen palestinske sivile, og at WHO rapporterer at en befolkning på 2 millioner står i fare for å sulte i hjel.

Les også: Ville gi penger fra TV-aksjonen til Gaza. NRK sa nei

Sammenligner med Russland

– En omfattende rettsprosess der Israel anklages for folkemord er også i gang. Derfor ser vi det som høyst kritikkverdig at Israel får delta i Eurovision 2024.

Annonse

Pressemeldingen refererer til da Russland ble utestengt fra Eurovision i 2022, etter invasjonen av Ukraina, og mener Israel nå må utestenges:

– Vi må ta høyde for at vi ikke er en politisk deltaker til vanlig og poengterer at vi kommer med denne uttalelsen fordi det er en musikalsk happening, sier Peersen, og fortsetter:

– I Gramart er det plass til liberale, konservative, alle retninger. Men felles for alle er at vi har et humanistisk menneskesyn, som gjør det lett å komme med en sånn uttalelse om en pågående humanitær katastrofe.

Gramart er en interesseorganisasjon for artister og musikere med rundt 3000 medlemmer. Norsk forening for komponister og tekstforfattere (Nopa) er en interesseorganisasjon for opphavere til musikkverk. Foreningen har rundt 1500 medlemmer og 500 andre tilknyttede.

Omstridt vinner

Eurovision Song Contest starter i Malmö med semifinaler fra 7. mai. Den store finalen er lørdag 11. mai.

Det blir Gåte som reiser til Malmö for å representere Norge under Eurovision Song Contest med låten «Ulveham».

Låten er skrevet av Sveinung Sundli og Ronny Janssen.

– Det prikker i hele kroppen, sa bandets vokalist Gunnhild Eide Sundli umiddelbart etter at resultatet var klart.

Gåte har i forkant av finalen vært blant de store favorittene til å vinne i konkurransen.

Det ble imidlertid noe drama i forkant av finalen, da bandet måtte skrive om teksten. Årsaken var at låten baserer seg på en gammel kulokk, og tekstlinjene var hentet fra en 1000 år gammel middelalderballade.

Bandet var nødt til å skrive om teksten fordi musikkonkurransen er for originalskrevet musikk.

– Skatter fra norsk folkemusikk

Gåte blir det første bandet som synger på norsk i en internasjonal finale siden 2006.

– Vi har alltid hentet fram skatter fra norsk folkemusikk og – kultur. Det har vi kombinert og puttet i en moderne sammenheng. Det slår jo veldig bra an i Melodi Grand Prix og Eurovision, sa gitarist Magnus Børmark til NTB fredag.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar