Vernissageguiden
Oslo

Dette er utstillingene du må få med deg i Oslo denne uken

Sofie Berntsen viser «Landskap fra Hadeland» ved OSL Contemporary. (Foto: presse.)

Abstrakte landskap

Sofie Berntsen åpner utstillingen «Landskap fra Hadeland» ved OSL contemporary.

Motivene er inspirert av skogene rundt Berntsens studio på Hadeland, som hun ser gjennom vinduet. Men i utstillingen er skogen og trærne abstrahert til linjer, former og farger. Berntsen har eksprimentert med oljepastell for å finne sitt uttrykk av Hadeland. Kanskje kan du likevel skimte skogen i bildene, eller kanskje ikke.

I galleriet henger bildene side ved side, så de til sammen danner en frise. Verkene er også grunnlaget for en bok som gis ut med utstillingen.

«Landskap fra Hadeland» åpner torsdag 22. februar kl. 18.00.

Multikunstner Yves Scherer viser dag og natt med sine skulpturer. (Foto: Presse.)

Dag og natt

Galleri Golsa inviterer inn i en verden av ro og introspeksjon med utstillingen «Day and night».

Her viser kunstner Yves Scherer to skulpturer i rosa onyx, som til sammen skal åpne for refleksjon. Scherer stilte også ut ved Golsa for ett år siden, og det er en fryd å se ham tilbake ved galleriet. Men nå i et nytt medium.

Kunstneren er ikke ukjent med å utforske det tidløse, om men på sin egen måte, og steinskulpturene følger i denne tradisjonen.

Rosa onyx sies å bidra til en helbredende energi, så dette virker som et rom vi uansett vil være i.

Utstillingene har vernissage torsdag 22. februar kl. 18.00.

Billedhogger Gunn Harbitz er en av fire kunstnere som viser ved Kunstnerforbundet. (Foto: Presse.)

Noe for enhver smak

Kunstnerforbundet gjør ikke noe halvveis. Så når de først åpner utstillinger, så åpner de like så godt fire.

Denne gangen er det Gunn Harbitz, Damien Ajavon, Linn-Mari Staalnacke og Marius Mathisrud som viser ved den tradisjonsrike foreningen.

Hver kunstner har sitt eget rom, med sin egen utstilling: Billedhogger Harbitz viser steinskulpturer som nærmest inviterer til berøring i «Fundert i stein».

I Damien Ajavons «A Woolen Odessey» tar historien om og sensasjonen av ull førersete i installasjon.

Linn-Mari Staalnackes utstilling «The Hand Smells Of Fear» ser på naturens forbindelse med det magiske – og kanskje også det mørke.

Den siste utstillingen er Marius Mathisruds «Hvorfor Du Sluttet å Eksistere» som kombinerer video og konseptuelle verk.

Her blir det nye å velge i og mye å oppleve. Alle utstillingene har vernissage torsdag 22. februar kl. 18.00.

Gruppeutstillingen «The Matrix of Power» vises ved Nitja kunstsenter. (Foto: Presse.)

Blikkets makt

Nitja senter for samtidskunst åpner denne uken gruppeutstillingen «The Matrix of Power».

Utstillingen tar for seg den evig akutelle tematikken makt: Hvem har den, hvem definerer den, og kanskje viktigst i kunstens øyemed, hvor mye makt ligger i blikket?

Kunstnerne som presenteres i utstillingen kan sees i lys av det mye brukte og omdiskuterte begrepet «the gaze» (blikket), som særlig ble knyttet til fotografi og videokunst.

Kunstnerne er Tonje Bøe Birkeland, Paulina Tamara Cid, Jeannette Ehlers, Linda Bournane Engelberth, Nayara Leite og Kaeto Sweeney, Hanne Rivrud og Hamid Waheed.

Utstillingen åpner lørdag 24. februar kl. 13.00.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar