EBU vurderer

Teksten i Israels Eurovision-låt «October Rain» kan være for politisk – kan bli disket

I 2023 fremførte Noa Kirels Israels bidrag til Eurovision Song Contest, som gikk av stabelen i Storbritannia. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
I 2023 fremførte Noa Kirels Israels bidrag til Eurovision Song Contest, som gikk av stabelen i Storbritannia. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Israels bidrag til Eurovision, «October Rain», står i fare for å bli diskvalifisert fordi teksten er for politisk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Israels bidrag til Eurovision, «October Rain», risikerer diskvalifikasjon på grunn av angivelig politisk innhold. Diskusjonen om sangteksten pågår.

Israelske medier skriver torsdag at landets bidrag til Eurovision, «October Rain», står i fare for å bli diskvalifisert fordi teksten er for politisk.

Blant annet bruker en mye lest, israelsk gratisavis på høyresiden, Hayom, overskriften «Ordene som kan få Israel til å holde seg unna Eurovision Song Contest».

Ifølge Jerusalem Post inneholder det israelske bidraget «October Rain», som skal fremføres av Eden Golan, klare referanser til Hamas-angrepet på landet 7. oktober.

Les også: Gramart og Nopa krever at Israel utestenges fra Eurovision

Annonse

Vil ikke endre

Den israelske kringkasteren KAN bekreftet onsdag at man var i dialog med EBU om sangen, men la til: «Vi vil ikke endre ordene eller sangen, selv om det medfører at Israel ikke deltar i Eurovision i år».

– Oktober er så assosiert med den 7. oktober at selv om låten rent teknisk handler om noe annet, kommer det ikke til å være mulig å skille det fra hverandre, sier Eurovision-forsker Zoe Jay ved universitetet i Helsingfors til Sveriges radio.

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) skal ha bekreftet til Huffpost UK at den er i ferd med å gjennomgå sangteksten, men at prosessen er konfidensiell til en endelig avgjørelse er tatt.

«Alle kringkastere har frist til 11. mars på å sende inn sine bidrag formelt. Hvis en sang anses som uakseptabel av en eller annen grunn, gis kringkastere muligheten til å sende inn en ny sang eller ny tekst i henhold til reglene for konkurransen», heter det i uttalelsen fra EBU.

Armenia måtte endre tekst

Israels kultur- og idrettsminister Miki Zohar hevder at «October Rain», som dels synges på hebraisk og dels på engelsk, «uttrykker følelsene til folket og landet i disse dager, og ikke er politisk». Han oppfordrer ifølge Jerusalem post EBU til å «handle profesjonelt og nøytralt, og ikke la politikk påvirke kunsten».

I 2015 måtte Armenia endre teksten i sitt bidrag «Face the Shadow», som egentlig het «Don’t Deny» og skal ha blitt oppfattet som en oppfordring til å anerkjenne folkemordet på armenerne. I 2021 ble Belarus sitt bidrag avvist av EBU for å inneholde et politisk budskap.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar