Tid for handling

På tide å ruste opp Forsvaret

Støre og regjeringen må våkne opp før det er for sent. Det er på tide å handle med besluttsomhet og styrke for å sikre vår nasjonale sikkerhet, skriver Mayhan Rostamkhel og Marcus B. Bringaker. (Foto: Rodrigo Freitas/NTB.)
Støre og regjeringen må våkne opp før det er for sent. Det er på tide å handle med besluttsomhet og styrke for å sikre vår nasjonale sikkerhet, skriver Mayhan Rostamkhel og Marcus B. Bringaker. (Foto: Rodrigo Freitas/NTB.)
Jonas Gahr Støre må innse at verden er i endring. Første steg bør være å oppfylle to prosent-målet til Natos, skriver Mayhan Rostamkhel og Marcus B. Bringaker.
Om skribenten
Mayhan Rostamkhel og Marcus Borgersen Bringaker er henholdsvis medlem av Oslo Unge Høyre og Politisk utvalg i Den konservative studenterforening (DKSF).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Norge oppfyller ikke Nato sitt mål når det gjelder pengebruk på Forsvaret.

I tiden før andre verdenskrig valgte Arbeiderpartiet en kurs som innebar nedrustning av Forsvaret, tross tydelige signaler om at verden sto på terskelen til en ny stor konflikt.

Denne historiske handlingen fremstår i dag, i lys av statsminister Jonas Gahr Støres (AP) nylige uttalelser til Klassekampen, som en bekymringsfull parallell til vår tids geopolitiske utfordringer. Støre avviste bekymringene for Russlands intensjoner under Vladimir Putin, og insisterte på at det ikke er noen grunn til frykt for at Russland vil angripe et Nato-land.

Han hevdet at det er en «feil måte å lese historien på» når man antar at en ny krig er nært forestående etter den tragiske konflikten i Ukraina.

Støres forsikringer er ikke bare uansvarlige, de er farlige.

Annonse

Les også: Aftenposten trykket feilinformasjon om Tucker Carlsons Russland-besøk. Vil de beklage?

Naivitetens kostnad

Ved å avvæpne bekymringen og bagatellisere den reelle trusselen som Russland utgjør, sender Støre et farlig signal til både det norske folk og våre internasjonale partnere.

Historien har vist oss gang på gang at å undervurdere aggressive regimers vilje til ekspansjon, kan få katastrofale konsekvenser. Ved å ignorere dette faktumet risikerer vi å gjenta tidligere feil. Støre hevder videre at Ukraina-konflikten har en spesiell opprinnelse og at Russlands lyst til å gå til krig mot et Nato-land er lav.

Dette viser en klar mangel på forståelse for Putins aggressive utenrikspolitikk og hans ønske om å gjenopprette Russlands tidligere storhet på bekostning av nabolandenes suverenitet og integritet. Det er på tide at Støre og regjeringen erkjenner at Norge ikke kan tillate seg å være naive i møte med dagens geopolitiske realiteter.

Det er forståelig at ønsket om å unngå konflikt og fremme fred står høyt på agendaen, men historien har vist oss at forberedelse og evne til å stå imot aggresjon er nøkkelen til å bevare freden. Arbeiderpartiets politikk før den andre verdenskrig, preget av nedrustning i en tid med økende trusler, bør ikke gjentas. Vi står overfor en tid hvor det er avgjørende å være realistiske omkring de potensielle truslene og sikre at Norge er forberedt på å møte dem.

Les også: Tucker Carlson oppfører seg som en nyttig idiot for Putin-regimet

Tid for handling

Norge har et ansvar for å bidra til global stabilitet og sikkerhet.

Dette inkluderer å nå Nato-målet om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, et mål som har blitt enda mer presserende i lys av dagens geopolitiske klima. Ved å sikre at forsvaret er robust og klar til å møte ethvert utfall, viser vi en forpliktelse ikke bare til vår egen sikkerhet, men også til våre alliansers og internasjonal rettferdighet.

Vi kan ikke stå ved siden av og overse Russlands aggresjon under påskudd av å unngå krigsfrykt. Det er på tide å ta ansvar og ta ledelsen når det gjelder å forsvare norsk sikkerhet og bidra til å sikre fred og stabilitet i regionen. Vi må omfavne en realistisk tilnærming til den komplekse og farlige situasjonen vi står overfor.

Dette inkluderer å styrke vårt forsvar, samarbeide tett med våre allierte og være tydelige i vår fordømmelse av aggressiv adferd fra regimer som truer freden og stabiliteten i verden.

Støre og regjeringen må våkne opp før det er for sent, ikke gjenta feilene fra fortiden. Det er på tide å handle med besluttsomhet og styrke for å sikre vår nasjonale sikkerhet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar