Vernissageguiden
Trondheim

Dette er de beste utstillingene i Trondheim denne uken

Uke 10
Hos Ismene ser vi et av kunsthistoriens mest klassiske motiv, stillebenet, i flere tolkinger. Her ved Svein Bolling. (Foto: Ismene.)

Et klassisk motiv

Stilleben (fra tysk «stille liv») eller nature morte (fransk, «død natur») har lang tradisjon i kunsthistorien.

Motivet er så velkjent at det nesten har blitt en klisje: Selv i tegnefilmer kan du se folk finne frem en bolle med frukt når de skal male kunst. Klisjeer er gjerne til for en grunn, og Ismene vier vårens utstilling til det kjente motivet.

Utstillingen «Stillebenet» viser et vidt spekter av uttrykk og epoker: Fra Roar Matheson Byes (1895–1987) tidlige Paris-arbeider, til tolkninger fra samtidige kunstnere som Katherine Jones og Håkon Bleken.

Utstillingen har vernissage lørdag 9. mars kl. 13.00.

Kunthall Trondhiem åpner ny utstilling med brann som tema. Her er bildet av brannen på Bromstad gård, 20. mars, 1955. (Foto: Schrøder/Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.)

La ilden lyse

I «Tongues of Fire» ser Kunsthall Trondheim tilbake på sin egen historie.

Bygget kunsthallen holder til i, er nemlig Trondheims tidligere brannstasjon. Ikke bare det, Trondheim selv er er formet av flere bybranner, noe man fortsatt ser spor av i byen.

For å utforske tematikken rundt brann, har Kunsthall Trondheim samlet kunstnere som har blitt sterkt berørt og påvirket av utfordringer knyttet til brann og skadene som ild kan forårsake.

Gjennom ulike medier som billedvev, video, datasimulering, skulptur, foto og tegning, tar utstillingen for seg de mange fysiske attributtene ved ilden: Brannens lys, varme og andre egenskaper.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar