Trond Fausa Aurvåg etter «Oscar»-prisdryss

– Stemningen er euforisk

Fra venstre Trond Fausa Aurvag, Matt Damon, Robert Downey Jr., Cillian Murphy, Emily Blunt, Jason Clarke, regissør Christopher Nolan og hans konee Emma Thomas, og produsent Charles Roven ved en tidligere anledning på Cinema Le Grand Rex i Paris. (Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters / NTB.)
Fra venstre Trond Fausa Aurvag, Matt Damon, Robert Downey Jr., Cillian Murphy, Emily Blunt, Jason Clarke, regissør Christopher Nolan og hans konee Emma Thomas, og produsent Charles Roven ved en tidligere anledning på Cinema Le Grand Rex i Paris. (Foto: Sarah Meyssonnier/Reuters / NTB.)
Skuespiller Trond Fausa Aurvåg jubler etter at «Oppenheimer», der Fausa Aurvåg selv spiller, vant sju priser under årets Oscar-utdeling.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er «Oppenheimer» ble Oscar-utdelingens store vinner. Filmen vant sju priser, blant annet for beste regi og beste film.

Skuespiller Trond Fausa Aurvåg jubler etter at «Oppenheimer» vant sju priser under årets Oscar-utdeling.

– Stemningen er euforisk, sier Aurvåg på telefon fra Hollywood til NTB.

Aurvåg spiller den ukrainske kjemikeren George Kistiakowsky i filmen. Han var selv ikke til stede i Dolby Theatre hvor prisene ble delt ut, men befinner seg på festen til produksjonsselskapet Universal.

– Det var helt fantastisk at den vant så mange priser. Spesielt beste mannlige skuespiller, beste regi og beste film, sier Aurvåg, og fortsetter:

Annonse

— Nå blir det vel fest resten av natten, men jeg må rekke et fly til Norge når klokka blir 4 her i natt.

Les mer: Disse leder Oscars-kappløpet

Nolans første

«Oppenheimer», som skildrer historien om atombombens skaper, Robert Oppenheimer, var på forhånd nominert til 13 priser.

Den stakk til slutt av med sju av dem, blant annet til Christopher Nolan for beste regi, Cillian Murphy for beste mannlige skuespiller og Robert Downey Jr. for beste mannlige birolle.

– Vi lagde en film om mannen som skapte atombomben. Vi lever alle i Robert Oppenheimers verden, på godt og vondt. Så jeg vil gjerne dedikere denne prisen til fredsmeglere overalt, sa hovedrolleinnehaver Murphy i sin takketale.

Regi-prisen var den første Oscar-prisen til Nolan, en av Hollywoods fremste regissører de to siste tiårene.

Han har hatt flere filmer som har vært med i konkurransen, men det var en tre timer lang, intens dramafilm om Robert Oppenheimer og kappløpet om å lage verdens første atombombe som skulle sikre ham filmbransjens gjeveste utmerkelse.

Nolan påpekte i sin takketale at filmhistorien ikke er mer enn 100 år lang.

– Vi vet ikke hvor denne utrolige reisen kommer til å gå videre. Men det å tenke på at jeg er en betydningsfull del av den, betyr alt for meg, sa Nolan.

Svenske bidrag

Totalt ble det sju priser på filmen. De vant prisen for beste film, beste regissør, beste mannlige skuespiller, beste kinematografi, beste filmredigering og beste mannlige birolle.

Også Sverige bidro til filmen.

Den svensk-nederlandske filmfotografen Hoyte van Hoytema vant prisen for beste kinematografi, mens Ludwig Göransson vant prisen for beste filmmusikk.

– Til mine foreldre: Takk for at dere ga meg gitarer og trommemaskiner istedenfor TV-spill, sa Göransson i sin takketale ifølge TT.

Kun én pris til «Barbie» – fire til «Poor Things»
«Barbie», den andre av sommerens to store «blockbustere» var nominert til åtte priser. Fangsten ble én pris i kategorien beste originallåt for Billie Eilishs «What Was I made For?».

Flere priser ble derimot til «Poor Things», som vant fire priser. Den er regissert av greske Giorgos Lanthimos.

Filmen handler om karakteren Bella Baxter, spilt av Emma Stone, som blir vekket til live av en eksentrisk vitenskapsmann etter å ha begått selvmord.

I sitt nye liv er hjernen hennes byttet ut med et barns. Stone ble belønnet med prisen for beste kvinnelige skuespiller. Hun har omtalt rollen som hennes favoritt til nå i karrieren.

– Oi, oi. Dette er overveldende, sa Stone, som måtte knote med både tårevåte øyne og en ødelagt kjole, i sin takketale ifølge AP.

Hjernen hennes er byttet ut med hjernen til et barn, og filmen følger Bellas reise mens hun blir stadig mer uavhengig og voksen. Filmen vant også priser i kategoriene for beste hår og sminke, kostyme og produksjonsdesign.

Forsinket av Palestina-demonstrasjon

Også krigen på Gazastripen ble et tema i forbindelse med utdelingen.

Showet ble fem minutter forsinket, etter at en hundrevis av propalestinske demonstranter hadde samlet seg utenfor Dolby Theatre. I videoklipp i sosiale medier kan man se demonstranter som bærer palestinske flagg og roper «våpenhvile nå».

– Det blir sluppet bomber mens dere ser på, sto det på en plakat, ifølge Reuters. Flere av deltakerne på utdelingen bar røde jakkemerker med oppfordring til våpenhvile på Gazastripen.

Demonstrasjonen stanset trafikken utenfor utdelingen i rundt 20 minutter.

Krigen mellom Israel og Hamas ble tema også i takketalen til «The Zone of Interest»-regissør Jonathan Glazer, som er jødisk. Filmen vant i kategoriene for beste internasjonale film og beste lyd.

– Akkurat nå står vi her som menn som motsier sin jødedom, og holocaust blir kuppet av en okkupasjon som har ført til konflikt for så mange uskyldige mennesker, sa Glazer.

– Samme om det er ofrene for 7. oktober i Israel eller det pågående angrepet mot Gazastripen. Alle er de ofre for denne dehumaniseringen. Hvordan står vi imot?, spurte han videre, og ble møtt med jubel og applaus.

Les mer: Norsk studentfilm nominert til Oscar

Flere musikalske innslag

Mellom de forskjellige prisene ble det også tid til en rekke musikalske innslag. Blant annet spilte Billie Eilish spilte Oscar-vinneren «What Was I Made For?».

For å minnes skikkelser i filmbransjen som har gått bort siden forrige utdeling, framførte Andrea Bocelli og hans sønn Matteo «Con te Partiro», som også er spilt inn på engelsk med tittelen «Time To Say Goodbye».

Det var lystigere stemning da Ryan Gosling framførte «I’m Just Ken», den Oscar-nominerte låten Goslings karakter synger i «Barbie».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar