Strømmen, maten og husleien koster skjorta. Jeg vil tjene mer

Studenter som har tid og lyst til å jobbe, blir møtt med rigide begrensninger. Samtidig er det mangel på arbeidskraft i en rekke bransjer, som helsesektoren, skriver Oda Oline Omdal.
Studenter som har tid og lyst til å jobbe, blir møtt med rigide begrensninger. Samtidig er det mangel på arbeidskraft i en rekke bransjer, som helsesektoren, skriver Oda Oline Omdal.
Både studenter og samfunnet er tjent med at studenter jobber deltid. Da er det synd at rigide begrensninger hindrer oss i å ta ekstra vakter, skriver Oda Oline Omdal.
Om skribenten
Oda Oline Omdal er arbeidsutvalgsmedlem i Oslo Unge Høyre.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Mange studenter har dårlig råd. Det vil Oda Oline Omdal løse ved å tillate at de jobber mer.

Selv om studiestøtten har blitt større de siste årene, er det flere som sliter med å få endene til å møtes. Derfor bør inntektsgrensen for basislån heves.

Basislånet som alle norske studenter får, er svært viktig. Det er en grunnleggende forutsetning for at alle skal ha mulighet til å ta utdanning i Norge.

Inntekt og formue er med på å begrense hvor mye av basislånet som kan gjøres om til stipend. Tjener du mer enn 205.579 kroner, mister du gradvis retten på stipend, og får til slutt kun lån. Dette er svært urettferdig.

Les også: FRP må ta et oppgjør med partiets fremstilling av muslimer

Annonse

Mangel på arbeidskraft

Noen har mulighet til å jobbe ved siden av studiet sitt, andre har ikke. Problemet er bare at de som har tid og lyst til å jobbe, blir møtt med rigide begrensninger som kanskje ikke lar dem jobbe så mye de vil.

Til tross for beinharde prioriteringer i statsbudsjettet har studiestøtten blitt økt de siste årene. Det er veldig bra. Men likevel opplever mange at økonomien ikke strekker til, og får seg derfor en deltidsjobb. Dersom man klarer å balansere studie og jobb, burde samfunnet sette pris på unge som ønsker å arbeide.

I helse- og omsorgssektoren snakker man ofte om bemanningskrise. Da bør man sette pris på hver eneste student som ønsker og klarer å jobbe ved siden av studiene. Det skal ikke være slik at man i oktober må vurdere å droppe ekstravaktene fordi man risikerer å få mindre stipend om man går over grensen.

Har man i tillegg en godt betalt sommerjobb, og jobber ekstra på helligdager eller andre ferier, er terskelen ganske lav for at inntektsgrensen nås. Slik burde det ikke være, all den tid vi er avhengig av den arbeidskraften vi kan få.

Les også: Vil straffe handlinger du ennå ikke har begått

Det skal lønne seg å jobbe

Når utgiftene økes, bør det også være mulig å øke sitt eget budsjett. Selvsagt skal det lønne seg å jobbe hardt.

Klarer man å balansere jobb ved siden av studier, skal det hylles og ikke straffes.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar