Universitetet i Tromsø krever ny oppgave

Sandra Borchs masteroppgave annulleres

Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (SP). (Foto: Regjeringen.)
Tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (SP). (Foto: Regjeringen.)
Universitetet i Tromsø annullerer Sandra Borchs (Sp) masteroppgave. Borch sier hun ikke kommer til å klage på vedtaket.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

– Jeg har gjort feil og slurvet og tar selvfølgelig konsekvensene av det. Jeg aksepterer at min masteroppgave annulleres og kommer ikke til å klage på vedtaket, sier Sandra Borch i en pressemelding fra Senterpartiets stortingsgruppe.

Borch er ikke utestengt fra Universitetet i Tromsø. Hun må ikke ta hele utdanningsløpet på nytt, men må skrive ny masteroppgave for å få tilbake mastergraden.

– Jeg er motivert for å skrive en ny masteroppgave og vil forsøke å finne tid til det. Utover det anser jeg saken som avsluttet fra min side og vil framover ha fokus på å jobbe med viktige politiske saker i justiskomiteen og som stortingsrepresentant for Troms, sier Borch.

– En god del feil

Nemnda ved Universitetet i Tromsø, som har vurdert Borchs oppgave, mener vilkårene for fusk er oppfylt.

Annonse

«Nemnda mener at (…) Borch har fusket og at resultatet fra masteroppgaven må annulleres. Vitnemålet må trekkes tilbake», heter det i nemndas avgjørelse.

De skriver også at masteroppgaven, som ble avgitt for ti år siden, ble underlagt plagiatkontroll i verktøyet Ephorus. Resultatet viste 15 prosent likhet med andre kilder.

«Det er en god del feil og unøyaktigheter både i teksten og i noteverket», het det i sensurvedtaket, men det ble likevel ikke startet sak, og oppgaven ble godkjent. Oppgaven fikk karakteren D.

Kunne ikke blitt oppdaget i 2014

UiT-rektor Dag Rune Olsen mener graden av tekstlikhet i Borchs oppgave ikke kunne blitt oppdaget da oppgaven ble levert i 2014.

– Den store endringen fra da hun leverte og fikk sin karakter, og til i dag, er at vi har flere besvarelser i databasen å kontrollere mot, sier Olsen til NRK.

I dag har universitetet et større tekstgrunnlag å sammenligne med, og dette vil bare øke i årene fremover, understreker han.

Finansminister og partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker ikke å kommentere UiTs konklusjon.

– Det er et forhold mellom Sandra og Universitetet i Tromsø, også svarer Sandra godt for det, sier Vedum til TV 2.

Trakk seg umiddelbart

Borch gikk av som forsknings- og høyere utdanningsminister 19. januar etter at det ble avslørt at hennes egen masteroppgave inneholdt tekster fra andres oppgaver. Borch kalte inn til en pressekonferanse hvor hun erkjente feil og kunngjorde at hun trakk seg.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har i etterkant uttalt ved flere anledninger at Borch kan gjøre comeback i regjering på et senere tidspunkt.

Hun skal nå jobbe videre med Senterpartiets politikk i Stortinget, hvor hun har fått verv i justiskomiteen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar