Ny forskning

Poptekster er blitt enklere og mer selvsentrerte

Etter å ha analysert 12.000 sangteskter fra de siste 40 årene fant forskerne flere tydelige utviklingstrekk. (Foto: Sara Johannessen Meek/NTB.)
Etter å ha analysert 12.000 sangteskter fra de siste 40 årene fant forskerne flere tydelige utviklingstrekk. (Foto: Sara Johannessen Meek/NTB.)
Gjennom 40 år er tekstene i flere musikksjangre blitt enklere, mer gjentagende, negative og selvsentrerte, sier forskere som har analysert 12.000 låter.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

De europeiske forskerne har sett på engelskspråklige tekster innen pop, rock, rap, country og R&B mellom 1980 og 2020. Konklusjonen deres bygger opp under meninger som går igjen hos enkelte gretne godt voksne musikkelskere.

Før de går inn på analysen i studien som ble publisert torsdag påpeker forskerne at Bob Dylan, som for alvor brøt gjennom på 1960-tallet, har fått nobelprisen i litteratur. Hovedforfatter Eva Zangerle vil derimot ikke trekke fram noen enkeltartist fra nyere tid som eksempel på noen som har enklere tekster.

Store omveltninger i bransjen

Zangerle, som jobber ved universitetet i Innsbruck i Østerrike og er ekspert på anbefalingssystemer, understreker at sangtekster kan gjenspeile samfunnet og vise hvordan en kulturs verdier, følelser og interesser endres over tid.

– De siste 40 årene har vi jo også sett en drastisk endring i det musikalske landskapet, fra hvordan musikk produseres til hvordan den selges, sier hun.

Annonse

I løpet av disse årene ble vinylplater og kassetter fra 1980-tallet i stor grad fortrengt av CD-er i det følgende tiåret, fram til i dag, der internett og algoritmedrevne strømmetjenester dominerer.

– Lettere å huske

Forskerne har blant annet sett på hvilke følelser som uttrykkes, hvor mange ulike og kompliserte ord som er brukt og hvor ofte de gjentas.

– I alle sjangrene hadde tekstene en tendens til å bli enklere og mer gjentagende, oppsummerer Zangerle. Og sanger med mange refrenger og enklere tekst ser også ut til å være mer populære. Zangerle påpeker også at de førte 10–15 sekundene av en sang er blitt viktige for å avgjøre om vi bare hopper videre til neste.

– Teksten fester seg lettere i dag, fordi den er lettere å huske, sier hun

– Rappen er blitt sintere

Gjennomgangen viste også at det er lenger mellom de positive og lystige teksten, mens det er blitt flere sanger som uttrykker sinne, avsky og tristhet.

– Rappen har blitt sintere enn de andre sjangrene, sier Zangerle.

I tillegg er altså populærmusikken blitt mer selvopptatt, med hyppigere forekomster av ord som «meg» og «mitt».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar