Dette er patetisk, nordmenn! Vi viser vår underdanighet på pidestall

Som mange andre land har Norge en fin paradegate som krones med en statue foran slottet. Jeg har et forslag til hvem som burde erstatte Karl Johan, skriver Martin Lie Jakobsen.
Som mange andre land har Norge en fin paradegate som krones med en statue foran slottet. Jeg har et forslag til hvem som burde erstatte Karl Johan, skriver Martin Lie Jakobsen.
Det er uforståelig at Norges viktigste paradegate ikke hedrer det norske, men heller gir honnør til vår tidligere kolonimakt, skriver Martin Lie Jakobsen.
Om skribenten
Martin Lie Jakobsen er samfunnsdebattant.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Burde Norge hedre Karl Johan?

Som mange andre land har Norge en fin paradegate som krones med en statue foran slottet. Det er imidlertid uforståelig at denne gaten ikke hedrer det norske, men heller gir honnør til vår tidligere kolonimakt.

Karl Johans gate er oppkalt etter den svenske kongen med samme navn. Da Norge i 1814 skrev sin egen grunnlov og erklærte seg som et eget land, var det Karl Johan som ledet krigen mot Norge og knuste vår drøm om å bli et fritt, eget land.

Det var han som tvang de norske styresmaktene til å gå med på Mossekonvensjonen. Han jobbet gjennom hele 1800-tallet mot ideen om den norske nasjonsideen og planen om den selvstendige norske stat.

Like fullt har vi i vår underdanighet valgt å oppkalle landets fremste paradegate etter ham, samt å ære ham med en rytterstatue foran slottet.

Annonse

Les også: Norske Synne (27) inn på prestisjefylt Forbes-liste

Uhørt

Dette blir som om franskmennene skulle kalle Champs-Élysées for Otto von Bismarck Straße, eller tyskerne skulle kalt Unter den Linden for Stalin aveny. Det er derfor på høy tid at vi kvitter oss med denne sykofantiske, patetiske «luen i hånden»-mentaliteten. Vi bør omdøpe gaten og fjerne statuen, og heller velger noe som fremhever det norske.

Så hva bør gaten hete, og hvilken statue bør heller være foran slottet? For meg fremstår kun én fornuftig kandidat for begge deler: Harald Hårfagre. Han var landets første konge, og selv om Norge ikke ble fullstendig samlet før noen generasjoner etter han, er det udiskutabelt at han regnes som landets første konge.

Å trekke linjer helt tilbake til grunnleggelsen av landet er en god måte å fremheve vår felles historie og fremheve det norske. De som har forstått viktigheten av dette, er de norske monarkene som har regjert etter 1905. Det er med god grunn at monarkene har hett Haakon, Olav og Harald og ikke Christian og Fredrik.

Les også: Dessverre tror jeg denne kampanjen fører til at mange slutter å ytre seg

Vanskeligere er det ikke

For å videre fremheve det norske bør hver av lyktestolpene i den nye Harald Hårfagres gate få en liten statue på toppen, med på den ene siden de norske kongene, fra Erik Blodøks til Håkon den femte Magnusson. Og på den andre siden viktige norske skip, fra vikingskipet Ormen Lange til Fram og Kon-Tiki, dette for å markere vår nære tilknytning til havet og vår identitet som en sjøfartsnasjon.

Så la oss helle hedre grunnleggeren av landet, Harald Hårfagre, og omfavne vår stolte lange historie som land.

Og ja, jeg vet det er en gate i Oslo som heter Harald hårfagres gate, men den får heller få et nytt navn – vanskeligere enn det er det ikke.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar