I motsetning til de rike blir det stilt mange krav til ungdommen

Når kapitaleierne som Røkke klager over skatter og truer med å flytte til Sveits, er utgangspunktet det samme som for andre som klager: de er misfornøyd med ikke å få gjennomslag for viljen sin, skriver Eirik Kjønnøy. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Når kapitaleierne som Røkke klager over skatter og truer med å flytte til Sveits, er utgangspunktet det samme som for andre som klager: de er misfornøyd med ikke å få gjennomslag for viljen sin, skriver Eirik Kjønnøy. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Civitas Eirik Løkke påstår at jeg har misforstått hva han mener med å stille krav. Det har jeg på ingen måte, skriver Eirik Kjønnøy.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Debatt om kultur for ansvar og arbeidsetikk.

Civitas Eirik Løkke påstår i sitt svar til meg at jeg har misforstått hva han mener med å stille krav.

Det har jeg på ingen måte gjort. Det jeg har gjort, er å påpeke at han ser vekk ifra flere krav som blir stilt til ungdommen. Som for eksempel krav til utseende, karakterer på skolen og etter hvert krav til egenkapital, som holder mange unge utenfor boligmarkedet. Disse kravene ønsker ikke Løkke å gå mer nøye inn på.

Han nevner derimot at «safe space» er et krav som enkelte unge stiller. Det er selvsagt riktig. Samtidig er det også et krav unge stiller til i all hovedsak andre unge. Videre skriver Løkke om forskjellen mellom å motta velferd og å betale skatt.

Hvor Løkke vil hen med det, er ikke lett å si, men ut ifra sammenhengen kan det virke som om han mener at unge i all hovedsak bruker velferdsgoder. Det vil i så fall være rett om han sikter til elever i videregående og ungdomsskolen, men i likhet med studenter som forgjelder seg for å ta utdanning, blir det noe rart å anklage disse for ikke å bidra. Tanken er jo at de skal bidra en gang i fremtiden.

Annonse

Les også: Norsk film er mye mer politisert enn mange liker å tro

De rike klager uten god grunn

Ellers er det neppe noen som tror at folk flytter til Sveits for å forbruke mer. Når kapitaleierne klager over skatter og truer med å flytte til Sveits, er utgangspunktet det samme som for andre som klager: de er misfornøyd med ikke å få gjennomslag for viljen sin.

I tillegg vil enhver form for klaging være et tegn på uvilje mot å utholde en plage eller lidelse. Når denne plagen for de rike er å betale en skatt, som de er villige til å flykte landet for å unngå, så er det bare rett og rimelig å spørre om man har med en overklasse med sviktende fellesskapsfølelse å gjøre.

At flere av Norges rikeste har valgt å bli i landet uten at man av den grunn har sett en konkursbølge, vitner om at hensynet til næringers overlevelse lite trolig var motivasjonen til de som flyttet. Heller virker motivasjonen å være ønsket om å kontrollere egen profitt.

Ironisk nok ser Løkke ut til å forsvare denne kontrollen mens han samtidig skriver om et behov for å stille flere krav til ungdommen. Som om ikke hovedansvaret for å stille disse kravene vil falle på den offentlige skolen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar