Vernissageguiden
Oslo

Disse utstillingene må du få med deg i Oslo i mai

Monica Larsen Vegsteins «Sommeren med Monica» er et av bildene du kan se på Fotografiens hus. (Foto: Monica Larsen Vegstein/Presse.)

Nærmere mor

Det er ikke tilfeldig at det er så mange podkaster om det å bli mamma: Fra spørsmålet om man vil ha barn, til graviditet, fødsel og hvordan en baby passer inn i livet ditt, det er nok å ta av.

Fotografiens hus viser utstillingen «Mom/Wow/Mom» som utforsker morskap fra ulike perspektiver.

Fotografene Sara Sanderud, Malin Westermann og Monica Larsen Vegstein tar et dypdykk i foreldreskap og morsrollen, og utforsker det vakre, det kompliserte, det kroppslige og det følsomme.

Usikkerkunstjente byr på neon og nevroser. (Foto: Presse.)

Døden i neon

Bak navnet Usikkerkunstjente finner vi duoen Iben Krogsgaard og Alexandra Jegerstedt. I Subjekts undersøkelse ble de kåret til noen de mest lovende, unge kunstnerne i Norge for tiden.

Denne uken åpner duoen utstillingen «Piss og kanel» på galleriet Køsk i Bjørvika. Som utstillingstittelen antyder, liker jentene å overraske med materialbruk. Her får vi skulptur, maleri og tekstil.

Denne utstillingen tar for seg forgjengelighet, enten det er avdøde personer, forsvunne gjenstander eller glemte konsepter. Usikkerkunstjente lover historier, personlighet og noe utenom det vanlige.

«Piss og kanel» har vernissage fredag 3. mai, 17.00.

Hanna Hansdotters vaser oppstår i krysningspunktet mellom plan og tilfeldighet. (Foto: QB.)

Blomstrende glass

Mai byr på røde dager og vårvær, og QB tar med vårfargene inn i sin nyeste utstilling.

Glasskunstneren Hanna Hansdotters eksperimentelle og fargerike vaser er et kontrollert kaos: Kunstneren presser varmt, flytende glasset inn i en støpeform før hun slipper det løs og lar tilfeldigheter og «feil» skape det visuelle uttrykket.

Vasene til Hansdotter er både funksjonelle og dekorative. I utstillingen på QB er hun inspirert av antikken, med former som abstraherte statuer og søyler.

Utstillingen har vernissage lørdag 4. mai kl. 12.00.

Mark Rothkos «Untiteled» fra 1969 er en del av utstillingen. (Foto: National Gallery of Art, Washington.)

Gave fra en mester

Et av de store høydepunktene på kunstkalenderen i mai må være Mark Rothko-utstillingen til Nasjonalmuseet.

Utstillingen «Mark Rothko. Malerier på papir» viser over 80 malerier på papir fra hele Mark Rothkos karriere. Dette blir den første store presentasjonen av kunstnerens arbeider i Norden.

Rothko er kjent for sine abstraherte og fargesterke malerier, som har inspirert de fleste av samtidens største kunstnere. Vi får se Rothkos karakteristiske fargefelter, men også portretter og landskapsbilder malt av kunstneren.

Utstillingen har vernissage onsdag 15. mai kl. 17.00.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar