Forsvarsministeren blar opp

Regjeringen gir millioner til Vebjørn Sand og Roseslottet

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (SP) og stortingspolitiker Mona Nilsen (AP) fikk tirsdag kveld en omvisning på Roseslottet av Vebjørn Sand (t.v.) og broren Eimund. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (SP) og stortingspolitiker Mona Nilsen (AP) fikk tirsdag kveld en omvisning på Roseslottet av Vebjørn Sand (t.v.) og broren Eimund. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Kunstprosjektet Roseslottet skal på Norges-turné i 2024. Regjeringen lover millioner i revidert budsjett.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Roseslottet skal på Norges-turné.

Kunstprosjektet Roseslottet skal sendes ut i landet for å markere 80-årsjubileet for frigjøringen neste år. Regjeringen setter av nye penger i revidert budsjett.

– Nå får vi mye å gjøre, utbrøt Vebjørn Sand da han fikk overbrakt nyheten av forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Les også: Reagerer på Vebjørn Sands nye hytter: – Glad dette bare er skisser

Overraskelse

Kvelden før frigjøringsdagen 8. mai var forsvarsministeren på besøk i utendørsutstillingen som ligger i skogen utenfor Oslo for å få en omvisning.

Annonse

Verken Vebjørn eller broren Eimund, som sammen står bak prosjektet, visste noe om bevilgningen på 3 millioner kroner som kommer i revidert nasjonalbudsjett i neste uke da de skulle starte omvisningen.

– Vi skal bringe dette ut til hele Norge. Det er 80-årsjubileum for frigjøringen av Norge neste år. Det blir en viktig satsing for regjeringen for å få dette ut i landet, sa Gram.

Roseslottet ble åpnet for snart fem år siden i skogholtet bak T-banestasjonen på Frognerseteren i Oslo, den gang i forbindelse med 75-årsjubileet for frigjøringen etter Nazi-Tysklands okkupasjon av Norge i 1940–1945. Også den gang bidro Forsvarsdepartementet med penger.

Området huser nærmere 300 malerier, installasjoner og skulpturer som forteller historier om andre verdenskrig, demokrati og menneskeverd.

– Med kunsten som grunnlag formidles det veldig mange sterke historier, enkeltskjebner fra krigen, lidelser og ødeleggelser, og motstandskamp, sier Gram.

Han mener at dagens verdenssituasjon bare gjør utstillingen mer aktuell.

Oslo 20240507. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram får en omvisning på Roseslottet av Vebjørn Sand tirsdag kveld. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram får en omvisning på Roseslottet av Vebjørn Sand tirsdag kveld. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)

Skal lage ny kunst

Stiftelsen bak utstillingen har søkt penger av regjeringen til den omreisende utstillingen.

Kunstnerne understreker at de store installasjonene er vanskelige å flytte på, og at de nå skal lage ny kunst og et opplegg som gjør det mulig å komme ut på veien.

– Det er jo en kreativ prosess vi må gå inn i nå. Nå må vi snu oss rundt, og sette i gang, sier Vebjørn.

Les også: Hva har Hank von Helvete, Jan Bøhler og Esben Esther Pirelli Benestad til felles?

Roseslott på tur

Han omtaler det som «veldig inspirerende, utfordrende og gledesrikt».

– 400.000 mennesker har vært på besøk her, men det er jo 5,1 millioner mennesker i Norge som ikke har vært her, som bor andre steder i landet, sier Vebjørn Sand.

– Men blir det et Roseslott som skal reise rundt også?

– Det blir jo et Roseslott i en annen form, sier Vebjørn.

– Det er en spesiell scenografi her som er unik for dette stedet, så da må vi forvandle det til noe som vi kan ta med, sier Eimund.

Start i Nord-Norge?

Det er ennå ikke klart hvilke steder som skal besøkes. De to kunstnerbrødrene er ordknappe om de konkrete planene.

NTB har ikke sett søknaden som er sendt til departementet, men forsvarsministeren forteller at det blir en vandreutstilling som skal besøke opp mot 20 steder.

Neste år er det 80 år siden frigjøringen av Norge. Egentlig startet frigjøringen høsten før, da okkupasjonsmakten ble drevet tilbake og trakk seg ut av Nord-Norge.

Gram, som jo kjenner søknaden, antyder at det kan være aktuelt at Norgesturneen starter i Nord-Norge i høst, og at den kan fortsette i resten av landet utover 80-årsjubileet for resten av landet.

– Jeg er selv fra Nord-Norge, og den nordnorske befolkningen ble spesielt hardt rammet under krigen. Det at man starter i nord og får fram den i historien der, tror jeg kommer til å bli satt veldig stor pris på, sier stortingsrepresentant Mona Nilsen (Ap) fra Nordland, som også var med på omvisningen tirsdag kveld.

Les også: Kanskje er det kunstnarane si skuld at folk flest driter i kunst

Uklar framtid

Roseslottet på Frognerseteren skulle i utgangspunktet bli stående i fem år, men det er uavklart om Oslo kommune vil forlenge tillatelsen etter neste år.

Saken skal snart opp i bystyret.

– Vi håper jo at vi skal få være her noen år til iallfall. Fordi nå har vi kommet så godt i gang, sier Vebjørn Sand.

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett legges fram neste tirsdag. Forslaget må godkjennes av stortingsflertallet, og skal gjennom forhandlinger med SV.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar