Oslo Freedom Forum arrangeres 3.-5. juni

Risikerer livet for ytringsfriheten

I denne sponsede episoden av Tandes tenketank, med Sylo Taraku (Tankesmien Agenda) og Eirik Løkke (Civita) går vi nærmere inn på tematikken som tas opp på årets utgave av Oslo Freedom Forum.
I denne sponsede episoden av Tandes tenketank, med Sylo Taraku (Tankesmien Agenda) og Eirik Løkke (Civita) går vi nærmere inn på tematikken som tas opp på årets utgave av Oslo Freedom Forum.
Verdens fremste menneskerettighetsaktivister samles i Oslo for å forme morgendagens demokrati. Nå kan du bli med.
Saken er Oslo Freedom Forum (OFF) arrangeres 3. - 5. juni i Oslo Konserthus. OFF er et internasjonalt menneskerettighetsforum som arrangeres av Human Rights Foundation (HRF).

I dag lever syv av ti verdensborgere i land med politisk undertrykkelse. Modige frihetsforkjempere blir fengslet, torturert og i flere tilfeller drept i kampen for demokrati.

Dette er tema når Oslo Freedom Forum arrangeres i Oslo med noen av verdens fremste demokratiforkjempere 3. til 5. juni.

– Oslo Freedom Forum samler nå aktivister fra hele verden for å stake ut kursen for en mer demokratisk fremtid, sier Céline Assaf-Boustani.

Hun er president i Human Rights Foundation, som organiserer Oslo Freedom Forum på 16. året.

Annonse

Oslo Freedom Forum startet i 2009 som en hyllest til overlevende fra kommunismen og nazismen. Siden har det vokst seg til å bli en viktig internasjonal møteplass for demokrati og menneskerettigheter. I år rettes søkelyset mot demokratiets fremtid, i en tid der frihet og demokrati er under stadig større press fra autoritære bevegelser.

– I nesten 20 år har vi vært vitne til en global demokratisk tilbakegang. Det gjelder både når vi ser på frie valg, retten til å protestere mot myndighetene og et fritt og selvstendig rettsvesen, sier Boustani, som selv er utdannet jurist.

OPPDATERING: Billetter til OFF er nå utsolgt. Men det er fremdeles mulig for Subjekt-lesere å kjøpe et begrenset antall billetter. Send en e-post til registration@hrf.org og skriv at du er Subjekt-leser.

Céline Assaf Boustani, president i Human Rights Foundation. (Foto: Human Rights Foundation.)

På demokratisk grunn

Både Russland og Iran utvikler seg i retning av diktaturer, samtidig som India, Georgia og en rekke andre land blir stadig mer autoritære.

– Verden over ser vi at autoritære krefter styrker seg, mens frihet for enkeltmennesker strammes inn. Utviklingen understreker viktigheten av å beskytte demokratiske verdier over hele verden, sier Boustani.

Under Oslo Freedom Forum kan dissidenter og demokratiforkjempere uttrykke seg fritt og uten frykt. Dette er en frihet som for mange er utenkelig i eget hjemland, hvor frie politiske ytringer kan føre til arrestasjon, mishandling eller bortføring.

Statistikk fra FN viser at Norge er rangert som verdens mest demokratiske land. Med dette som utgangspunkt er Oslo Freedom Forum blitt en helt unik arena for menneskerettighetsforkjempere fra hele verden.

OPPDATERING: Billetter til OFF er nå utsolgt. Men det er fremdeles mulig for Subjekt-lesere å kjøpe et begrenset antall billetter. Send en e-post til registration@hrf.org og skriv at du er Subjekt-leser.

Anastasia Schevchenko er kritiker av det russiske regimet. (Foto: Human Rights Foundation.)

Storslått program – se årets talere

Oslo Freedom Forum finner sted i Oslo Konserthus fra 3. til 5. juni.

Se et utvalg av årets talere under. Full oversikt over hele programmet finner du her.

Anastasia Shevchenko

Anastasia Shevchenko er russisk politiker og motstander av Putins regime. Shevchenko ble historisk i 2019 da hun ble den første som ble dømt for å engasjere seg i en organisasjon Putin ikke godtok, i henhold til hans egen lov. Perioden ble ekstra tung da en av hennes døtre døde uventet og Shevchenko ikke fikk være til stede på dødsleie.

I 2021 ble hun dømt til en betinget straff på fire år. I august 2022 flyktet Shevchenko fra Russland til Litauen med sin familie. Hun er siden blitt erklært som en flyktning fra det russiske regimet.

Sebastian Lai er frontfigur i kampen for å befri sin far fra urettmessig fengsling. (Foto: Human Rights Foundation.)

Sebastien Lai

Sebastien Lai er sønn av demokratiforkjemper Jimmy Lai, som nå sitter fengslet på tredje året. Lai leder nå den internasjonale kampen for å sikre sin fars frihet.

Far Jimmy Lai startet Hong Kongs største og eneste prodemokratiske avis, og har deltatt i en rekke protester mot Kinas maktbruk. Han sitter nå fengslet anklaget for «samarbeid med utenlandske krefter». Anklagene baserer seg på Beijings nasjonale sikkerhetslov, og anses som grunnløse.

Jack Dorsey er grunnlegger av Twitter. (Foto: Human Rights Foundation.)

Jack Dorsey

Jack Dorsey er en amerikansk internett-entreprenør og programmerer. Han er gründer av og tidligere CEO i Twitter (nå X).

Dorsey er en investor og støttespiller for open-source programvarer både innen kunstig intelligens og finansielle verktøy, og er særlig opptatt av hvordan disse verktøyene kan bidra til økt demokratisk utvikling, både lokalt og globalt.

Ahmed Fouad Alkhatib er palestinsk demokratiforkjemper. (Foto: Human Rights Foundation.)

Ahmed Fouad Alkhatib

Ahmed Fouad Alkhatib er en palestinsk politisk analyiker fra Gaza. Han har bidratt med viktige publikasjoner om Gaza i amerikanske, arabiske og israelske medier. Han har selv mistet flere titalls familiemedlemmer i israelske angrep.

Alkhatib mener sameksistens er den eneste bærekraftige løsningen for konflikten mellom palestinere og israelere.

Paul Rusesabagina er den ekte hotelldirektøren fra «Hotell Rwanda». (Foto: Human Rights Foundation.)

Paul Rusesabagina

Paul Rusesabagina, en tidligere hotelldirektør, gjemte og reddet over 1.000 flyktninger under folkemordet i Rwanda. Hans heltemodige bragd ble fremstilt i Hollywood-filmen «Hotel Rwanda».

I 2020 ble han kidnappet av det rwandiske regimet og fengslet i to og et halvt år. Han ble løslatt i mars 2023.

Zhala Bayramova kjemper for rettferdighet for politiske fanger, spesielt LGBTQ-rettigheter. (Foto: Human Rights Foundation.)

Zhala Bayramova

Bayramov er en aserbadsjansk advokat med LGBTQ-rettigheter som sitt spesialfelt innen menneskerettighetsjuss. Hun har representert saker om ulike menneskerettighetsbrudd for Den europeiske menneskerettsdomstolen, motivert av at hennes egen far, Dr. Gubad Ibadoghlu, selv har vært fengslet og torturert på grunn av politiske utsagn.

Dette er Oslo Freedom Forum

Oslo Freedom Forum (OFF) er et internasjonalt menneskerettighetsforum som arrangeres av Human Rights Foundation (HRF).

Arrangementet samler menneskerettighetsforkjempere, journalister, kunstnere, teknologientreprenører og verdensledere.

I år finner konferansen sted i Oslo Konserthus og på Rebel fra 3. til 5. juni.

Oslo Freedom Forum ble grunnlagt i 2009 av Thor Halvorssen, CEO i HRF. Forumet startet som en feiring av de overlevende fra kommunismen og nazismen. I dag er det et internasjonalt anerkjent arrangement for demokrati og menneskerettigheter, det største i verden innen dette feltet.

Årets arrangement er den 16. i rekken. Temaet for 2024 er demokrati og frihet.

Statistikk fra FN viser at Norge er rangert som verdens mest demokratiske land. Med dette som utgangspunkt er Oslo Freedom Forum blitt en helt unik arena for menneskerettighetsforkjempere fra hele verden. (Foto: Human Rights Foundation.)

En viktig plattform

Oslo Freedom Forum er tre dager inspirerende foredrag, tankevekkende paneldiskusjoner, praktiske workshops og gode nettverksmuligheter.

Ta del i diskusjonen og lær om kampen for frihet direkte fra personer i frontlinjen!

OPPDATERING: Billetter til OFF er nå utsolgt. Men det er fremdeles mulig for Subjekt-lesere å kjøpe et begrenset antall billetter. Send en e-post til registration@hrf.org og skriv at du er Subjekt-leser.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar