Å aldri finne hvile

Hvor ble det av rekreasjonen?

Å skape er et strev. Enhver som har gjort forsøk på å skape, vet dette åpenbare faktum. Hva er poenget med å skrive dette? Det er en del av min rekreasjon, skriver Aleksander Roscins.
Å skape er et strev. Enhver som har gjort forsøk på å skape, vet dette åpenbare faktum. Hva er poenget med å skrive dette? Det er en del av min rekreasjon, skriver Aleksander Roscins.
Fritid og rekreasjon er ikke det samme. Førstnevnte tror jeg ikke noe på, mens sistnevnte er nødvendig for å skape kultur, skriver Aleksander Roscins.
Sjanger Dette er et essay. Et essay er en tekst som stiller spørsmål ved kjente forestillinger eller aktuelle saker, og bygger på essayistens personlige erfaringer og refleksjoner.
Saken er Burde vi avfeie «fritid?» Ja, mener Aleksander.

Om det er én ting vi kan lære fra de gamle grekerne og romerne, så er det uten tvil et ideal som har blitt fortapt etter den industrielle revolusjon, nemlig idealet om å ha rekreasjon fremfor fritid.

I dagens samfunn har vi redusert fritiden vår til tiden fri fra jobb. Det er det motsatte av den gamle oppfatningen om at jobb var nødvendighet og en pause fra fritiden (det kan en se i den negative prefiksen av negotium på latin – arbeid er den negative formen av otium, rekreasjon. Det er forresten fra det ordet at vi har det engelske ordet negotiations).

Utfordringen er åpenbar. Om kulturen gjør produktivitet og arbeid til sitt sentrum, er det vanskelig å produsere kultur. Derfor virker det selvmotsigende når konservative eller kristne eller hvilken annen gruppe det enn måtte være. gjør forsøk på «å produsere» motkultur. For kultur er ikke noe en kan produsere, det er et resultat av rekreasjon.

Les også: Vil ha mindre pupp og mer politikk: – Aldri før hatt en så usynlig kulturminister

Annonse

Produktivitet er fienden

Om en først begynner å se på verden gjennom produktivitetens og utilitarismens linse, forsvinner en god del ting som vi ikke kan plassere nytteverdi av.

For hva slags nytteverdi er det i religion, kunst, eller mer abstrakt – det vakre, det sanne og det gode? På denne måten er produktivitet en fiende og en motsigelse av kultur.

Det er kanskje en del som kan bli provosert av at jeg kunne ha kalt kunst, musikk og litteratur for fritidsaktiviteter, men jeg tror ikke på fritid. Å skape er et strev.

Enhver som har gjort forsøk på å skape, vet dette åpenbare faktum. Idet skaperen skaper, blir han selv gjenskapt og opplever vekst, ja han opplever rekreasjon. Å skrive et dikt ved å legge sin sjel ut på et stykke ark er strevsom, det er utfordrende, ja det er vondt, men resultatet gjenskaper dikteren – det har jeg opplevd en god del ganger, og får større verdslige gleder enn av et ferdigskapt prosjekt.

Les også: Arrestert for «dårlig vits». Kunstner advarer mot autoritære tendenser

Hva er poenget?

Hva er poenget med å skrive dette? Det er en del av min rekreasjon.

Poenget er å utfordre leserne til å avvise idealet av totalt arbeid (idealet som tilsier at arbeid gjør en fri), og heller fokusere på det å finne sann gjenskapelse i å skape. For det er slik en kan skape det som senere blir til kultur. Konsekvensen av å ignorere denne utfordringen fører til at en aldri finner hvile og aldri klarer å nyte ens fritid, for fritiden forblir tiden fri fra jobb.

Et godt sted å begynne er å se rundt en og legge merke til alle slags detaljer i ens omgivelser. Det er mye vakkert å se, selv i stygge områder, men det er så lett å gå forbi det vakre når ens liv består av å gå fra punkt A til punkt B hele tiden. Den filosofiske dogmen sier at intet blir til av intet, og om ens fritid er intet, så blir det heller ingen motkultur av det.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar