Hold av fredag 13. september!

Oslo kulturnatt 2024 – gratis kultur i hele byen

Se solnedgangen fra toppen av Rådhuset under Oslo kulturnatt fredag 13. september. (Foto: Oslo kommune.)
Se solnedgangen fra toppen av Rådhuset under Oslo kulturnatt fredag 13. september. (Foto: Oslo kommune.)
Fredag 13. september arrangeres Oslo kulturnatt, Norges største éndagsfestival med arrangementer over hele byen – helt gratis!
Saken er Oslo kulturnatt arrangeres fredag 13. september av Kulturetaten i Oslo kommune i samarbeid med byens kulturinstitusjoner, organisasjoner, kunstnere, artister og næringsliv.

Programmet for Oslo kulturnatt fredag 13. september er endelig klart!

Med over 200 gratis kulturarrangementer på én og samme kveld er det umulig å få med seg alt. Her er ti utvalgte arrangementer vi anbefaler:

Kurator for samling og formidling, Martin Berner Mathiesen, i kunstmagasinet til Oslo kommunes kunstsamling. (Foto: Marit Gjermundrød.)

1 Omvisning i Oslo kommunes kunstmagasiner

Oslo kommunes kunstsamling åpner opp skattkammeret: kunstmagasinene på Gamle Munch! Bli med på omvisning og få et sjeldent innblikk i hvordan kommunens samlingsforvaltere, konservatorer og kuratorer jobber med kunsten, og hør historier om utvalgte kunstverk.

Oslo kulturnatt starter tidlig på Gamle Munch, med tre omvisninger: klokken 14.00, 15.00, 16.00 og 17.00. Omvisningene varer i ca. 45 minutter, og har en begrensning på maks 15 personer per runde, så førstemann til mølla gjelder!

Annonse

Sted: Tøyengata 53, 0578 Oslo.

Mer info hos Oslo kulturnatt og Oslo kommunes kunstsamling.

I Freiaparken kan du se skulpturer som «Piken på bjørnen» av Gustav Vigeland, som også er Oslos første fontene. (Foto: Freia.)

2 Freiaparken og Freiasalen

Ta turen innom Sjokoladefabrikken Freia på Rodeløkka. Her kan du besøke Freiasalen, kanskje Norges vakreste kantine. Veggene er dekorert med tolv malerier av Edvard Munch, som ble spesialbestilt av Freia til sitt 25-årsjubileum i 1923. I dag er Freiasalen fredet av Riksantikvaren, og regnes som et lite stykke kunsthistorie.

I tilknytning til Freiasalen finner du Freiaparken, som ble laget på 1920-tallet for at fabrikkarbeiderne skulle kunne ta en pause i frodige og vakre omgivelser. Her står det mange flotte skulpturer, skapt av kjente norske og internasjonale kunstnere. Parken er for Freias ansatte, og vanligvis lukket for andre.

Freiasalen og Freiaparken holder åpent fra 16.30 til 20.30, og har guider som kan fortelle deg mye om kunsten og kulturen på Freia.

PS: Det vil bli mulighet for å handle sjokolade for de som ønsker det.

Sted: Johan Throne Holst plass 1, 0566 Oslo (inngang fra Københavngata).

Mer info hos Oslo kulturnatt og Freia.

Loding, Young Cisto og Zae Aio er tre up and coming stjerner! (Foto: Nordic Black Theatre.)

3 Rising Stars på Nordic Black Theatre

Nordic Black Theatre samler tre sterke up and coming stars for en kveld fylt med stjernestøv.

Loding er en dristig og allsidig artist som ønsker å påvirke lytterne gjennom musikkens kraft og hans unike syn. Musikken hans er en ærlig og rå refleksjon over livet, med endeløs fantasi. Kjærlighet, spiritualitet og sjel er nøkkelelementer i hans afrikanske RNB-inspirerte lyd, smeltet sammen med vekten fra tunge trommer.

Zae Aio er en artist fra Oslo, født av en norsk mor og en ivoriansk pappa. Hun uttrykker seg gjennom en blanding av RNB og afrobeats og vil alltid bringe dansemoves fra afro- og hiphop-rytmer til scenen.

Young Cisto er en Oslo-basert hip hop-artist som vokste opp i Italia med ghanesisk bakgrunn. Han begynte å lage musikk på X-Ray ungdomskulturhus i Oslo i 2011. I år driver han med street shows med DJ Lowkih. Disse har blitt veldig populære, og får ros fra både Tiktok-følgere og kulturpersonligheter.

Det vil spilles to sett med alle tre artistene, første sett klokken 19.00 og neste klokken 21.00.

Sted: Cafeteatret, Hollendergata 8, 0190 Oslo.

Mer info hos Oslo kulturnatt og Nordic Black Theatre.

Daværende Kronprins Harald og Prins Haakon i Jeppedalen i 1977. (Foto: Dronning Sonja.)

4 Kongelige fotografier på Dronning Sonja KunstStall

Dronning Sonja KunstStall ligger i slottets gamle stallbygninger. Den kongelige stall har historie tilbake til 1849, men åpnet som arena for kultur, kunst og historie i anledning Hennes majestet dronning Sonjas 80-årsdag 4. juli 2017.

Fra 12.00 til 17.00 kan du oppleve utstillingen «Kongelige fotografer – øyeblikksbilder fra 1890 til 1990». Utstillingen viser Kongefamiliens egne fotografier fra Dronning Maud og Kong Haakon og helt opp til dagens kongepar. De mange bildene i utstillingen viser endringer i landet vårt over tid, og hvordan små og store øyeblikk og nærhet til hendelser og personer blir bevart gjennom fotografier.

Sted: Parkveien 50, 0010 Oslo.

Mer info hos Oslo kulturnatt og Kongehuset.

Adama Janlo er oppvokst i bydel Sagene, med røtter fra Gambia. (Foto: Helge Brekke.)

5 Adama Janlo på Cosmopolite scene

Cosmopolite presenterer artisten Adama Janlo som sitt bidrag til Oslo kulturnatt! Janlo har den siste tiden tatt Oslos musikkscene med storm, med fantastiske konserter på blant annet Musikkfest Oslo, Kulturhuset og Cosmopolites egen klubbscene, Belleville.

Janlo blir av samtlige musikkanmeldere omtalt som «et fyrverkeri», som fremfører blues, neo-soul og RNB med en råsterk vokal. Artisten er også låtskriver og produsent, og hennes første EP «Misaligned» kom ut i oktober i fjor til strålende anmeldelser. Musikknyheter ga EP-en 10/10 og skrev: «Briljant og enestående begynnelse. En stemme det er vanskelig å glemme».

Dørene åpner 20.00. Konserten starter 21.00.

Sted: Vogts gate 64, 0477 Oslo.

Mer info hos Oslo kulturnatt og Cosmopolite scene.

Stortinget åpner dørene under Oslo kulturnatt fredag 13. september. (Foto: Stortinget.)

6 Stortinget er åpent

På Stortinget kan du gå demokrati-sti for barn og voksne, se utstillinger eller bare vandre rundt og oppleve stortingsbygningen og Stortingets kunstsamling. I år får du se tronstolene utstilt, som Kongen tar i bruk under Stortingets høytidelige åpning.

Du kan besøke Stortinget mellom 18.00 og 22.30. Alle besøkende må gjennom sikkerhetskontroll.

Sted: Karl Johans gate 22, 0026 Oslo. Inngang fra hovedresepsjonen på Løvebakken.

Mer info hos Oslo kulturnatt og Stortinget.

Emanuel Vigelands mausoleum har en unik akustikk med ca. 20 sekunders etterklang. (Foto: Emanuel Vigeland museum.)

7 Kveldsåpent på Emanuel Vigelands museum

Emanuel Vigelands museum på Slemdal er en av Oslos best bevarte hemmeligheter.

Museets hovedattraksjon er et dunkelt, tønnehvelvet rom fullstendig dekket av fresker. Det 800 kvadratmeter store maleriet «Vita» beskriver i dramatiske – og sterkt erotiske – scener menneskets liv fra unnfangelse til død. Store figurgrupper i bronse gjentar veggenes hyllest til forplantningens mysterium. Å gå inn i museet er en opplevelse i seg selv. Inntrykket av de svakt opplyste freskene med de mange hundre nakne figurene forsterkes av en usedvanlig og overveldende akustikk.

Museet er åpent fra 18.00 til 23.00.

Sted: Grimelundsveien 8, 0775 Oslo.

Mer info hos Oslo kulturnatt og Emanuel Vigeland museum.

Universitetets astronomiske observatorium sto ferdig i 1833, tegnet av arkitekt Christian Heinrich Grosch. (Foto: Jiri Havran.)

8 Omvisninger på Observatoriet

Universitetet i Oslo inviterer til omvisning på Observatoriet fra klokken 18.00 til klokken 23.00.

Observatoriet er blant UiOs eldste bygg, og er nå restaurert og fremstår i all sin prakt, slik det var rundt 1840. Observatoriet brukes i dag til undervisning i realfag og vitenskapshistorie for elever i Osloskolen. Under omvisningen vil det bli redegjort for rollen Observatoriet hadde under oppbyggingen av Norge fra 1833, det vitenskapelige arbeidet og litt om dem som arbeidet der inntil Observatoriet stengte.

Omvisningene starter klokken 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 og 22.00 og varer i ca. 45 minutter.

Sted: Observatoriegata 1, 0254 Oslo (inngang fra Observatorie terrasse).

Mer info hos Oslo kulturnatt og Museum for universitets- og vitenskapshistorie, Universitetet i Oslo.

Bitraf er stedet for deg som har et ønske om å lage ting. (Foto: Bitraf.)

9 Kulturnatt på skaperverkstedet Bitraf

Bli med på å se Oslos kuleste skaperverksted! Dette er stedet for deg som har et ønske om å lage ting. Bitraf har alt utstyr du skulle trenge, blant annet 3D-printere, elektronikklabb, sløydrom, metallverksted, laserkuttere, syrom med mer.

Det blir omvisninger av lokalene og hobbykveld i fellesrommet, mulighet til å se demonstrasjoner av, og stille spørsmål om, flere av maskinene.

Gjester er velkommen til å ta med seg små hobbyprosjekter å pusle på i fellesarealet. Medlemmer vil være til stede for å slå av en prat eller dele kunnskap. Fra robotikk til hekling: Bitraf er åpen for alle skapere.

Dørene er åpne fra 18.00 til 21.00 under Oslo kulturnatt.

Barn må ha følge av en voksen.

Sted: Brenneriveien 9, 0182 Oslo (i etasjen over Blå og KEM).

Mer info hos Oslo kulturnatt og Bitraf Meetup.

Solnedgang fra klokketårnet på toppen av Rådhuset. (Foto: Oslo kommune.)

10 Tårnklatring i Rådhuset

Delta på den tradisjonsrike tårnklatringen i Rådhuset! 326 trappetrinn bringer deg til topps i østre tårn hvor du får en unik opplevelse av Nordens største klokkespill, samt en anledning til å nyte en storslått utsikt over hele Oslo.

Åpent for alle fra 18.00 til 22.00. Vi følger besøkende gruppevis, og turen tar ca. 30 minutter.

Sted: Rådhusplassen 1, 0037 Oslo.

Mer info hos Oslo kulturnatt og Oslo kommune.

Ofte stilte spørsmål om Oslo kulturnatt

Må jeg bestille pass?

Noen arrangører ønsker påmelding, ellers er det bare å komme. Sjekk arrangementinfo.

Trenger jeg billett?

Nei. Alle arrangementer er gratis og det er ikke nødvendig med billett eller pass. Men noen arrangører ønsker påmelding for å holde oversikt over plassene. Følg derfor med på nettsiden til Oslo kulturnatt under de enkelte arrangementene.

Er det barnevennlig?

Stort sett er det barnevennlig, men sjekk arrangementinfo på forhånd for å være sikker.

Er det handikapvennlig?

Alle arrangører forholder seg til universell utforming, og der arrangementet ikke er handikapvennlig, vil det stå i deres arrangementinfo.

Hvor finner jeg program?

oslokulturnatt.no.

Utsolgt! Hva gjør jeg da?

Noen arrangement har begrenset med plass og blir fortere «utsolgt». Sjekk entréinfo for aktører under program eller arrangørens event på Facebook.

Om Oslo kulturnatt

Oslo kulturnatt er Norges største éndagsfestival med arrangement over hele byen. Det er en årlig mulighet til å bli kjent med kulturlivet i Oslo – helt gratis. Kulturnatten har blitt en hyllest til og en synliggjøring av Oslos kulturaktører: «Kulturens 17. mai».

Oslo kulturnatt arrangeres av Kulturetaten i Oslo kommune i samarbeid med byens kulturinstitusjoner, organisasjoner, kunstnere, artister og næringsliv.

Følg Oslo kulturnatt på Facebook, Instagram og X/Twitter.

Ønsker du å være arrangør under Oslo kulturnatt neste år? Les mer her og send en e-post til kulturnatt@kul.oslo.kommune.no.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar