Vernissageguiden
Bergen

Dette er utstillingene du må få med deg i Bergen i oktober

Ambrosia Tønnesen poserer ved siden av J. C. Dahl som hun har modellert i leire. (Foto: Universitetet i Bergen/Billedsamlingen.)

Ambrosia Tønnesen hylles

I oktober åpner Kode en utstilling for å hylle og sette fokus på arbeidet til billedhugger Ambrosia Tønnesen.

Tønnesen (1859­–1948) var en av de første profesjonelle billedhuggerne i Norge. Hun flyttet først til Bergen, før veien gikk videre til København, Berlin og Paris. Etter over 20 år som kunstner i den franske hovedstaden vendte hun tilbake til Bergen i 1910.
Utstillingen i Permanenten vil vise et bredt utvalg av Tønnesens arbeider utført i gips, bronse og marmor. Du ser også Tønnesens arbeid på Permanentens fasade. Hun har nemlig laget J. C. Dahl-monumentet der.

Utstilling har vernissage torsdag 17. oktober kl. 19.00.

Høsten 2024 blir Tønnesen hedret med et monument gitt av Bergen kommune som en del av prosjektet «Kvinner på sokkel».

Utsnitt av verk av Linda Soh Trengereid. (Foto: Presse.)

Gjengangere i norske landskap

Mot slutten av oktober åpner Høyersten Contemporary en soloutstilling med kunstneren Linda Soh Trengereid.

Utstillingen «Gjengangere» reflekterer rundt samme tematikk som også kommer opp i Ibsen-stykket ved samme navn. Trengereid dveler ved båndene og konfliktene mellom menneskets natur og menneskets kultur. Trengereids kunstneriske univers inspireres like mye av norsk kunsttradisjon fra 1800-tallet som av fantasy og sci-fi. Maleriene hennes har også en eksistensialistisk side og gir publikum rom for ettertanke.

Utstillingen har vernissage 18. oktober.

Hva har kjeramikk og brent treverk til felles? Det får du se i utstillingen «Brann» hos Kraft. (Foto: Presse.)

Ildens kontraster

Oktober er også siste mulighet for å se utstillingen «Brann» ved Kraft.

Duoutstillingen til den norske kunstneren Irene Nordli og svenske Jenny Mäki er den syvende i utstillingsserien «Invitert». Kunstnerne har nettopp ild til felles. Mens Mäkis bruk av flamme i trearbeid kanskje overrasker, så er ildens funksjon mer åpenbar i Nordlis keramikk.

I «Brann» vises de ulike stadiene og konsekvensene av nettopp brann. Ettertenksomme skjøre verk av sot møter robuste former herdet av varme. Flammer kan være både destruktivt og helende. Denne dualiteten reflekteres i utstillingen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar