Vernissageguiden
Trondheim

Dette er utstillingene du må få med deg i Trondheim i oktober

Erik Tidemann slipper sine skumle figurer løs på visningsrommet Babel. (Foto: Plakat.)

Kjellerskyld

I oktober åpner Erik Tidemann utstillingen «Basement Guilt» hos visningsrommet Babel.

Utstillingsbeskrivelsen i seg selv er mystisk. Vi får kun en setningsutveksling mellom mongolske soldater å forholde oss til. Hva det sier om kunsten er enda uvisst. Uvisshet er noe som i det hele tatt preger møtet med Tidemanns kunst. Han jobber i mange forskjellige medier og kan ofte jobbe opp mot grensen til det ubehagelige.

«Basement Guilt» har vernissage fredag 4. oktober kl. 18.00.

Stillbilde av «Rekonstruktion - psyket» av Anna Odell. (Foto: Presse.)

Psykiatriens grenser

«Rekonstruktion – psyket» av Anna Odell utforsker komplekse dynamikker og etiske grenser innen psykiatrisk omsorg. Nå åpner utstillingen hos Trondheim kunstmuseum.

Odell tar utgangspunkt i sin egen historie. Hovedverket er en videoinstallasjon som ser kunstneren gjenoppleve sin tid på psykiatrisk avdeling. Hun belyser også det som omtales som et «kontroversielt» forhold hun hadde med en mannlig pleier, som endte med at hun ble gravid.

Gjennom dette introspektive og provoserende arbeidet utfordrer Odell seerne til å vurdere linjene mellom profesjonell omsorg og personlig involvering.

«Rekonstruktion – psyket» åpner 5. oktober.

Dette verket er blant nye arbeider kunstner Henrik Placht viser hos Ismene. (Foto: Ismene.)

Tar ting videre

Ismene viser i disse dager en utstilling av ingen ringere enn Henrick Placht.

Dette er ikke Plachts første utstilling i galleriet. I 2021 hadde han en utstilling som fikk strålende mottakelse. Siden da virker det som om kunstneren har stilt ut nesten alle steder det går an å ha utstilling.

I utstillingen «Videre nordover» viser Placht nye malerier og papirarbeider. Formspråket er det vi er vant til å se fra Placht: En kombinasjon av geometriske former og farger som sammen skaper et større bilde. Uttrykket er lekent og energisk.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar