Django Reinhardt

I kveld arrangeres verdens eldste Djangofestival for 38. gang

Den norske festivalen for «Django-jazz» er verdens eldste — av over 50 internasjonalt.

Jon Larsen fra Hot Club de Norvége startet den smittsomme tradisjonen i 1980, og har formidlet Django Reinhardts musikkarv siden 70-tallet.

HOT CLUB JAZZ, gypsy jazz, gypsy swing, string swing, swing jazz, jazz manouche og django. Kjært barn har mange navn, og norske pådrivere av sjangeren har blitt ansett som sentrale skikkelser for videreføringen av djangomusikken internasjonalt. Robert Normann og Jon Larsen er de første som hentet inspirasjon fra de franske jazz manouche-miljøene.

I Django Reinhardts ånd
Gitaristen Django Reinhardt døde 43 år gammel i Frankrike, men ble født i Belgia. Han blir ansett som en av jazzens mest innflytelsesrike artister og er en av jazzens første gitarsolister.

Jon Larsen fra Hot Club de Norvége. (Foto: Cosmopolite)

– Jeg tror folk blir grepet av Django Reinhardts musikk, fordi den fungerer på så mange plan. Ved første møte blir man kanskje slått av den sorgmuntre tonen og de enkle rytmene, men samtidig byr Django på så mye mer enn bare det lettfattelige, sier Jon Larsen.

I dag arrangeres de største Django-festivalene i Paris og New York, men den norske vil for alltid være eldst, og Cosmopolite, på kulturslottet Soria Moria, har vært vertskap for Djangofestivalen siden 1992. Her spilte blant annet jazz manouche-ikonet Angelo Debarre i høst, som også har spilt på Cosmopolite under Djangofestivalens program tidligere.

Kveldens program består av Hot Club de Norvége fra Norge, Kourosh Kanani fra England, Brady Winterstein Trio & Martin Weiss fra Danmark, Remi Harris Trio & Giacomo Smith fra England og Touche fra Norge.

Vår favoritt forblir norske Hot Club de Norvége. Hør dem spille under.

Djangofestivalens historie. Se NRK-repotasje fra 1989:

Festivalen er allerede godt i gang. I går spilte Oslo Stringswing Kollektiv fra Norge, Gustav Lindgren Trio & Antoine Boyer fra Sverige og Frankrike og Fiona Monbet, Pierre Cussac, Adrien Moignard og Diego Imbert fra Frankrike.


Antoine Boyer (FR) spilte på Djangofestivalen i går.

Subjekt anbefaler Djangofestivalen. For Glem ikke hva vi fikk av Django Reinhardt!, som «tanta til Beate» en gang sa, i følge Lillebjørn Nilsens låt fra 1986, «Tanta til Beate»:

Tanta til Beate snur sin gamle plate ennå en gang, og serverer te med melk (Lap-sang-sou-chong!). Så svinger hun en finger mens hun sier strengt: «Glem ikke hva vi fikk av Django Reinhardt!»

HER finner du Facebookarrangementet med mer info, link til billettsalg og mer.