Se og hør tungvekter Ivan Ave flyte i nytt Kaytranada-samarbeid

Even Suseg
Even Suseg
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Subjekt har verdenspremiere på Ivan Aves nye musikkvideo: «Also».

TELEMARKINGEN EIVIND ØYGARDEN (28) tøyer grensene for definisjonen lyden av norsk musikk anno 2010-tallet. Med alvorlig god stil.

Med det mener vi Ivan Aves plettfrie musikalitet, og hvordan den bygger norsk musikkscene i både bredde og dybde. Og feiler vi, i vårt forsøk på å følge det litterære prinsippet om å «show, don’t tell» — smittet av Ivan Aves nøyaktige, forklarende fortellerkunst. Det er nettopp det som har blitt Ivan Aves varemerke: Varmt lydbilde, skuddsikker flyt, dynamisk vokal, presist vokabular og en tilbakelent, men engasjerende tilstedeværelse som vekker oss til å bli aktive lyttere. For å gå metaforsk: Helt alene minner han om et slags jazz-orkester, og å se og høre på Ivan Ave er som å se de beste episodene av TED Talks. Med det får han Subjekts stempel for gode kulturprodukter: Substans.

I kveld slipper han musikkvideo med fest på Dattera til Hagen. Festen som lover konsert, musikkvideovisning i storformat og DJ-sets av Ivan Ave og musikkvideocrewet selv, er allerede utsolgt. Men i det minste har vi fått verdenspremieren på musikkvideoen. Se den lengre ned i artikkelen.

Ivan Ave (Foto: Skjermdump fra «Also»)
Ivan Ave (Foto: Skjermdump fra «Also»)

MED ET GODT år bak seg, fylt med debutalbum-slipp og Europa-turné, slippes nå den etterlengtede musikkvideosingelen «Also». Låta er co-produsert av ingen ringere enn kanadiske produsentstjernen Kaytranada. Han stod for beaten. Mens LA-kompisen Kiefer er kongen av keysa.

Annonse

Musikkvideoen er laget av Oslo-studioet Also Known As, med regissørene Stian Ulveraker Hauger og Thomas Flått i spissen. Even Suseg på grafisk design og Ivan Ave foran kameraet. En kvadruppel, spør du oss. En kvadruppel vi vil se og høre mer av.

I følge Ivan Ave selv er «Also» en låt om motsetninger og ambivalens:

– Det handler om å forsøke å få det umulige, om å få livet i både pose og sekk.

Hos oss får du dog det:
Verdenspremiere på musikkvideoen «Also», samt intervju med Ivan Ave under!

Q&A: Ivan Ave til veggs om musikkvideoslippet

Hvordan vil du selv beskrive låta?
– Den er som en slags mellomstasjon for meg. Låta kommer som en enkeltlåt mellom to album, og handler derfor om å stå mellom fortid og framtid, det sikre og det usikre. Mellom det som er gjennomført og derfor dødt, men allikevel kjent og kjært …

Eivind Øygarden «also known as» Ivan Ave. (Foto: Even Suseg).

Vent. @Kaytranada, ny beat, takk!
– … og det som kan ha stort potensiale, men som potensielt også kan gå til helvete. «Also» er gjerdet mellom det brune og det grønne gresset. Jeg sitter på det gjerdet akkurat nå.

Fra gjerdet: Vi er sultne, kan du koke ned videoen med egne ord?
– Videoen reiser fra kjent til ukjent og tibake til det kjente. Om videoen var ett minutt lenger hadde jeg sikkert reist videre til det nye og ukjente igjen. Ambivalensen er livets grunntone, som min gamle kamerat Jo har sagt så fint.

Før man skal lage musikkvideoer så har man alltid referanser. Hvilke hadde dere med som inspirasjonskilder i idémyldringsfasen?
– Vi var innom en del forskjellige ting. Toro y Moi-videoen hvor han står i skogen og danser, Solange sin «Cranes in the Sky» og en del moodboards samla sammen av Also Known As sine fotohvelv.

Hvordan hendte samarbeidet med Kaytranada og Kiefer?
– Jeg sendte Kaytranada en melding på Twitter og spurte om han var down. Han har delt musikken min før og er en veldig jordnær og fin fyr å jobbe med. Kiefer er en venn av Ringgo, også kjent som Mndsgn, som jeg har jobbet mye med før. Jeg ble kjent med ham i LA, og han er en av mine favoritter i verden på keys akkurat nå.

Ivan Ave (Foto: Skjermdump fra «Also»)
Ivan Ave (Foto: Skjermdump fra «Also»)

Hvordan foregikk samarbeidet?
–Kaytranada sendte meg en rekke trommespor og enkle komposisjoner, som jeg og Kiefer bygget videre på. Til slutt endte den som over, og låta ble en idémessig mutant av oss alle.

Er det noe om låta vi ikke kommer til å finne ut av av oss selv?
Jeg har aldri gjort en låt med bridge før. Det er kult. Heller aldri hatt en så skamløs synth-solo på slutten av en låt, haha. Shout out til Kief Daddy Supreme, also known as Kiefer.

Hvordan synes du videoen utfyller låta?
– Den har ambivalens som tema. Jeg synes at de forskjellige lysforholdene og locationene er med på å styrke temaet like mye som teksten i låta.

Ooh. Hvordan var samarbeidet med Also Known As, de bak videoen?
– Also Known As er dyktige venner av meg og likesinnede folk, så det var en naturlig og fin prossess. Even er supersolid med det grafiske og art direction. Stian og Thomas var veldig flinke på å fange miljøene. Stian har i tillegg fargekorrigert og styrt noe voldsomt for å få alt til å se bra ut. Det er ikke siste gang vi jobber sammen!

Ivan Ave (Foto: Skjermdump fra «Also»)
Ivan Ave (Foto: Skjermdump fra «Also»)

Dessuten er både Stian, Thomas og Even glade i å ta pauser. Som meg, haha. Så det var deilig å dele opp innspillingen over lengre tid.

En historie fra innspillingen vi ikke hadde fått vite om forutenom denne oppfordringen, takk!
– Thomas filmet noen klipp på metroen på vei til Heathrow etter å ha spilt på Jazz Cafe i London. Kvelden før avreise ble det litt for lang videoinnspilling etter konsert, i tillegg til dj-gig på Servant Jazz Quarters og en del jazzing med gutta etter stengetid. Så man kan nok se på trynet mitt i de klippene at vi er i ferd med å miste kveldsflyet til Oslo, hvor min egen bursdagsfest skulle skje samme kveld. Desperat stemning. Men vi rakk akkurat flyet og festen var verdt all svetting.

We bet. Kommer «Also» alene, eller med andre slipp i nær fremtid?
– Enn så lenge er dette kun en enkeltstående låt.

Men vi vil høre mer.
– Jeg har jobbet med noen nye låter med en homie som er kjent som Like fra gruppa Pac Div og produsent på Kendrick Lamar og Anderson.Paak-skiver. De låtene har jeg veldig troa på.

Vel, ikke vi. Jo! Hva skjer på Dattera i kveld? Bør man komme?
– Dattera er allerede utsolgt, men om du har billett så får du både danse og smile, og se video og konsert i stort format! Jeg og Aka-gutta DJ-er fra ni til elleve, før videovisning, konsert og dansing igjen.

Ivan Ave (Foto: Even Suseg)

Digger du? DEL:

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar