Presse

Four Tet har laget en spilleliste, utelukkende med musikk fra land som USA har bannlyst

Hans populære spilleliste på Spotify er oppdatert med «forbudt musikk».

Four Tet er Kieran Hebdens elektroniske soloprosjekt. Den britiske musikeren har vært aktiv produsent i den elektroniske scenen i over 20 år, og gitt ut musikk under flere navn og på tvers av sjangre. I år spiller han på Coachella.

Han inspireres av grime så vel som folkemusikk, og sistnevnte har vært tydelig i samarbeider med artister som blant andre den syriske bryllupssangeren Omar Souleyman, som Four Tet kanskje var med på å få gjennom som internasjonal stjerne. I fjor spilte Omar Souleyman på Oslo World Music Festival.

I natt har Four Tet oppdatert sin populære spilleliste på Spotify, som heter:

Navnet på Four Tets populære spilleliste på Spotify kan ikke enkelt kopieres. (Foto: Skjermdump)

… med musikk fra utelukkende land som USA har bannlyst, blant annet Somalia, Iran og Syria. Spillelisten oppdateres stadig.

Forbudt musikk var temaet under Oslo World Music Festival i 2016. I festivalens egne presentasjon av temaet, skrev festivalsjef Alexandra Archetti Stølen at «Forbudt musikk kan være farlig musikk, musikk som for myndigheter kan oppleves som truende, som for trossamfunn kan oppleves som blasfemiske og kontroversielle, som for enkeltpersoner kan oppleves som livstruende og livsendrende.»

Under festivalens seminar om temaet, sa filmskaper og aktivist Deeyah Khan at musikksensur ofte er et misforstått begrep, men et meget stort problem.

Moddi har også med albumet «Unsongs» ønsket å rette søkelyset mot forbudt musikk. Albumet inneholdt Moddis tolkninger av 12 historiske, sensurerte låter, deriblant Pussy Riots «Punk Prayer». «Unsongs» ble sluppet i fjor.

I en tid der vegger bygges og nye lover for grensekrysning oppstår, er det kanskje enda viktigere å høre musikk fra denne delen av verden, som nå ønskes fremmed og bannlyst. Musikk er fred, folkens.

Disclaimer: Journalisten er tidligere ansatt i Oslo World Music Festival.