Dette er DJ-ene som kjemper om å representere Norge i verdens største DJ-konkurranse

Marc Sethi
Marc Sethi
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Finalen i Burn Residency Norge 2017 finner sted på Jaeger førstkommende torsdag og vil sende en norsk DJ til bootcamp på Ibiza.

VINNEREN AV denne ukas finale i Oslo vil bli sendt til bootcamp på Ibiza med DJ-mentorer som Carl Cox og Uner (avbildet i toppbilde). Der vil DJ-er fra 27 land kjempe om en kontrakt til en verdi av 100 000 Euro.

De fem norske finalistene er Alexander Lino (25) fra Lørenskog, Shahab Nicki Khademi (30) fra Oslo, Steinar Alexander Vullum (28) fra Asker, Thomas Skjærstad (31) fra Trysil og Leo Gambolini (28) fra Oslo, som alle er plukket ut av en lokal jury etter å ha lastet opp en selvnominerende mix på Burns MixCloud.

Subjekt har stilt finalistene et knippe spørsmål. Du kan bli bedre kjent med dem og høre mixene som tok dem til finalen under hvert intervju.

Steinar Alexander Vullum (28) fra Asker, bedre kjent som DJ Alexander V, er finalist i Burn Residency Norge 2017. Hans DJ-forbilder er Tiesto og Axwell. (Foto: Janne Ekern Skaar.)

DJ Alexander V (28) fra Asker ønsker å kunne tilby publikummet noe unikt ved å spille egne versjoner, remixer og mash-ups, av fra før av mindre kjente låter, selv om forbildene hans er internasjonalt kjente DJ-er.

Annonse

– En god DJ for meg er en som skaper en stemning utenom det vanlige og som byr på låter som «ingen» har hørt før.

Hans forbilder er Tiesto og Axwell.

– Hvordan lever du opp til å spille som dine forbilder?

– Blant annet ved å bruke mye av tiden min på å lete etter god, litt ukjent musikk, men også ved å lage mine egne versjoner av låter, mash-ups og egne produksjoner, slik at jeg har noe ekstra å tilby publikummet der jeg spiller.

– Hvordan er stemningen nå, et par dager før den norske finalen?

– Jeg gleder meg veldig, og tror det blir en morsom opplevelse. Jeg gleder meg til å høre de andre deltagerne og på god musikk.

Hør mixen som tok Alexander V til den norske finalen under.

Thomas Skjærstad (31) fra Trysil er med i DJ-crewet Det Gode Selskab, og synes at en god DJ bør bry seg om dynamikk og detaljer.

DJ Thomas Skjærstad (31) fra Trysil driver eget design- og utviklingsbyrå, liker å fotografere og å kjøre snowboard. Men som DJ har han varmet opp for navn som Tagtraumer og spilt på VIP-rom for Âme i Beograd.

– En god DJ for meg er en som klarer å ta med publikummet sitt på en dynamisk reise som er interessant hele veien. Det må være en som virkelig bryr seg om hver minste lyd i lydbildet, som klarer å se for seg det neste kapittelet i reisen og som helst har en rød tråd.

– Hvem er dine forbilder som DJ?

– Det er så mange dyktige der ute at jeg ikke har en soleklar favoritt. Men David August sitt live-set for Boiler Room troner høyt på lista.

– Stemningen hos deg akkurat nå, få dager før den norske finalen?

– Akkurat nå er jeg ganske spent på hvordan dette vil gå, og om jeg har det Burn ser etter i en resident. Jeg tenker mye på hva jeg skal plukke frem av godbiter til mix-offen og synes det er litt uvant å skulle konkurrere. Så er 30 minutter en ganske liten tid å vise seg frem på fordi at jeg egentlig er glad i å kunne bygge opp en stemning over tid. Men det blir en nøtt å knekke for meg!

Hør mixen som tok Thomas Skjærstad til den norske finalen under.

Shahab Nicky Khademi (30) fra Oslo, bedre kjent som DJ Nicky Shah, er tidligere psykologi-student, men har nå fullt fokus på musikken.

DJ Nicky Shah (30) er født i Iran, men har bodd i Oslo siden han var ni måneder gammel. Han er tidligere psykologi-student, men har lagt studiet på is for å ha fullt fokus på DJ- og musikkproduksjonskarrieren.

– Hva er en god DJ for deg?

– Det er en som velger riktig musikk etter å ha lest dansegulvet og plassen. Han eller hun må også være teknisk begavet. Et annet viktig aspekt for meg er at DJ-en har musikkforståelse og forstår produksjon av musikk.

– Mitt DJ-forbilde er Luciano. Han er en magiker, og det er helt klart at jeg gjør alt det jeg har nevnt over for å kunne leve opp til å være en god DJ. Det er så klart flere punkter som er viktige å treffe på som DJ, men da kan jeg prate i år og dager. 

– Hvordan er stemningen nå, et par dager før den norske finalen?

– Jeg føler meg bra og gleder meg mer enn noe annet. Skal bli gøy å få «drømmespille» i kjelleren til Jaeger. 

Hør mixen som tok Nicky Shah til den norske finalen under.

DJ Alexander Lino er produsent og DJ fra Lørenskog, og synes at en god DJ bør beherske flere sjangre og ha bred musikksmak. (Foto: Frida Sverdrup.)

DJ Alexander Lino (25) er produsent og DJ fra Lørenskog og var Burn Residency-finalist i 2016. Etter et år med terping er han tilbake for å prøve seg på nytt.

– Hva er en god DJ for deg?

– Det er en som kan det å «kontrollere» crowden, ikke nødvendigvis ved å måtte spille «hits» for å lage god stemning. Han eller hun må også ha variert musikksmak og beherske å spille flere sjangre.

– Hvordan lever du opp til dette selv?

– Jeg prøver så godt jeg kan å utvikle meg på alle mulige måter, og å ikke bare holde meg til en sjanger. Så har jeg lært av hvert eneste DJ-sett som jeg har spilt, for det siste du har gjort er alltid det som teller mest.

– Hvordan føler du deg nå, få dager før den norske finalen?

– Jeg føler meg bra og er spent på å høre de andre finalistene! Så gleder jeg meg masse til selve dagen, det kommer til å bli en sjukt fet kveld uansett!

Hør mixen som tok Alexander Lino til den norske finalen under.

Leo Gambolini (28), bedre kjent som DJ Gambolini, fra Oslo synes at en god DJ bør legge egoet til side og sørge for at folk rundt ham har det så bra som mulig. (Foto: Eirik Evjen).

DJ Gambolini (28) fra Oslo er opptatt av konstant være på jakt etter ny inspirasjon og nye låter til sit daglig oppdaterte musikkbibliotek.

– Hva er en god DJ for deg?

 – Det er en som legger egoet til side og som har en evne til å analysere ulike mennesker og som sørger for at folk rundt ham eller henne har det så bra som mulig. Samtidig må han eller hun ivareta en viss originalitet, og dessuten er dedikasjon også en nøkkel. Å være en god DJ er også bundet til å være åpen som person og konstant på jakt etter ny inspirasjon, samt tilegner han eller hun seg kunnskap om musikk og teknologi.

– En god DJ drives av et ønske om å skape magiske øyeblikk på dansegulvet og gir folk et avbrekk fra stress og bekymringer de bærer i hverdagen.

– Hvem er dine DJ-forbilder?

– Det er mange, men jeg liker særlig filosofien til Ricardo Villalobos, The Alchemist, Kerri Chandler, Miguel Migs, MR G, DJ Jazzy Jeff, Jose Padilla, Masters At Work, DJ Premier, RZA, DJ Cam, Rick Wade, Vangelis, Nightmares on Wax, Martin Buttrich, Groove Armada, og så videre. De er alle dedikerte musikere som brenner for det de gjør.

– Hvordan lever du opp til det du definerer som en god DJ, og til dine forbilder?

– Jeg er ydmyk om at jeg har mye å lære, og er åpen for kunnskap. Nå om dagen hører jeg på mye forskjellig musikk og oppdaterer kolleksjonen min daglig innenfor flere sjangre. Alt kan inspirere, og det er synd om man går glipp av det fordi man er dømmende.

– Hvordan føler du deg nå, opp mot den norske finalen?

– Jeg ser på dette som en spennende mulighet. Opportunistisk som jeg er, gleder jeg meg!

Natalia Barbín fra Oslo var fjorårets vinner av Burn Residency i Norge og ble sendt til «residency» på Ibiza. (Foto: Presse.)

FJORÅRETS VINNER av den norske finalen, Natalia Barbín, forteller til Subjekt at den såkalte residencyen ikke bare var fest og moro.

– Ibiza var fantastisk, men det var også veldig krevende å være på bootcampen. Det var ingen avslappende ferie eller partytur, men for det meste jobb og læring. Jeg lærte mye om å ikke leve opp til andres forventinger, og at det er mye viktigere å leve opp til sine egne, og residencyen ga meg mange nye kontakter og inspirasjon til hvordan jeg ønsker å fortsette å jobbe som DJ, sier hun.

Les også: Hun er fjorårets vinner av Burn Residency Norge

Uner er en av de viktigste musikkprodusentene innenfor nyere elektronisk musikk fra Spania, i følge Resident Advisor. Torsdag sitter han i juryen for den norske finalen av Burn Residency 2017 og avslutter kvelden med et DJ-sett. (Foto: Marc Sethi for Burn).

DEN NORSKE FINALEN finner sted på Jaeger i Oslo førstkommende torsdag fra kl. 20.00. Arrangementet er åpent og gratis for alle som kommer før kl. 23.00.

En av Burn Resiency-mentorene, superstjerne-DJ-en Uner, vil avslutte kvelden med et DJ-sett. Før ham spiller også Red Rack’Em, også kjent som Daniel Berman fra England — og fjorårets norske vinner, Natalia Barbín.

Uner er i følge Resident Advisor en av de viktigste musikkprodusentene innenfor elektronisk musikk fra Spania. Han gir ut musikk på Diynamic Records med andre store navn innenfor den europeiske klubbmusikksscenen, som Solomun.

Programmet under «mix-offen» på Jaeger vil ledes av konferansier Tina Marie Borgholt fra Radio Nova-programmet «Pils & Plater».

Mer informasjon om arrangementet finner du HER.

Subjekt er Burn Residencys eksklusive mediepartner i 2017 og får innsyn i konkurransen og dermed forsprang på nyhetene. Samarbeidet er ikke sponset, og Subjekt er gitt full redaksjonell frihet. Subjekt vil med en representant fra redaksjonen stille i juryen for den lokale finalen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar