Jon Larsen/Project Stardust

«Stardust» er vitenskapelige Django-bangers

Hot Club De Norvège er tilbake med nytt album. Albumcoveret viser stjernestøv som band-grunnleggeren har funnet og overrasket NASA med.

I MARS KOM Hot Club De Norvège-grunnlegger og «hobbyforsker» Jon Larsen tilbake fra Houston i Texas. Der var han for å presentere funn av stjernestøv — på fagspråket kalt mikrometeoritter — for NASA, i følge Dagbladet.

Det hele startet på en hyttetur for åtte år siden. Da fant Larsen en stein på størrelse av et større sandkorn, som han mente hadde metall-lignende substans på seg. Larsen lurte raskt på om det var en meteoritt, og fortsatte søkenen i Oslo, Berlin og Paris. Funnene presenterte han på egen blogg, og senere har forskere tatt kontakt.

Til Dagbladet sier NASA-forsker Dr. Michael Zolensky at funnene er imponerende. Jon Larsens funn av stjernestøv har også blitt bekreftet av Naturhistorisk Museum i London, og blitt omtalt av New York Times, National Geographic, Aftenposten og Dagens Næringsliv.

Jon Larsen, her sammen med Morten Bilet (t. v.), leter etter stjernestøv på hustak. (Foto: Jon Larsen/Project Stardust.)
Funn: Jon Larsens stjernestøv fotografert. Stjernestøvet også kjent som mikrometeoritter, har bredden til et menneskes hårstrå. (Foto: Jon Larsen/Project Stardust.)

Hett liveband
Som forsker omtales Jon Larsen som en «amatør» og «hobbyforsker» (med imponerende funn). Som musiker, derimot, en levende legende.

Hvis du engang levde i 1982, så husker du kanskje Hot Club De Norvège og Lillebjørn Nilsen-samarbeidet (og landeplagen) «Tanta til Beate» — litt av en django-banger, som vant Spellemannpris. Tretten år senere ble Hot Club De Norvège nominert igjen, for albumet «Vertavo» (1995) — og siden har de fortsatt å holde på, med over 30 albumutgivelser.

Lillebjørn Nilsen og Hot Club De Norvège: «Tanta til Beate» (eksternt innhold):

DE ER OGSÅ kjent som et av Norges hotteste liveband. Det har de vært siden 1979, med en musikksjanger som er ukjent for unge folk flest. Men i sin stilart, regnes de som noen av de fremste i hele verden.

Stilarten er jazz manouche. Også kjent som hot club jazz, string swing, string-jazz, gypsy jazz og django. Kjært barn har mange navn, og norske pådrivere av sjangeren har blitt ansett som sentrale skikkelser for videreføringen av djangomusikken internasjonalt. Robert Normann og Jon Larsen er de første som hentet inspirasjon fra de franske jazz manouche-miljøene i Norge, også tidlig i verden.

Slik begynte også den norske Djangofestivalen — verdens første Djangofestival, som det nå finnes over femti av internasjonalt. I dag er de største i Paris og New York, men Larsen står fortsatt bak den første og eldste.

Les også: Dette er Django Reinhardt og Djangofestivalen

Hot Club De Norvèges nyeste album er oppkalt etter Jon Larsens hobby: «Stardust». (Foto: Jon Larsen/Project Stardust.)

Nytt album
Hot Club De Norvège har utgitt over 30 album. Nå er «Stardust» ute. Albumet skal være spilt inn over flere år, og har med seg vokalisten Eva Scholten fra Nederland og Satyricon-gitaristen Gildas Le Pape fra Frankrike.

Bandet består av Jon Larsen på gitar, Finn Hauge på munnspill og fiolin, Stian Vågen Nilsen på gitar og Svein Aarbostad på bass.

Albumet har fått tittelen «Stardust», og coveret illustrerer nettopp det, Jon Larsens funn av stjernestøv.

Av en eller annen grunn så lykkes vi aldri med å få kommentarer fra Jon Larsen. Kanskje han er hos NASA.

Men det glade albumet kan du høre her: