Djangogitarister og vitenskapsmenn

«Stardust» er vitenskapelige Django-bangers

(Foto: Jon Larsen/Project Stardust.)
(Foto: Jon Larsen/Project Stardust.)
Hot Club De Norvège er tilbake med nytt album. Albumcoveret viser stjernestøv som band-grunnleggeren har funnet og overrasket NASA med.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Hot Club De Norvege er ute med nytt album.

I MARS KOM Hot Club De Norvège-grunnlegger og «hobbyforsker» Jon Larsen tilbake fra Houston i Texas. Der var han for å presentere funn av stjernestøv — på fagspråket kalt mikrometeoritter — for NASA, i følge Dagbladet.

Det hele startet på en hyttetur for åtte år siden. Da fant Larsen en stein på størrelse av et større sandkorn, som han mente hadde metall-lignende substans på seg. Larsen lurte raskt på om det var en meteoritt, og fortsatte søkenen i Oslo, Berlin og Paris. Funnene presenterte han på egen blogg, og senere har forskere tatt kontakt.

Til Dagbladet sier NASA-forsker Dr. Michael Zolensky at funnene er imponerende. Jon Larsens funn av stjernestøv har også blitt bekreftet av Naturhistorisk Museum i London, og blitt omtalt av New York Times, National Geographic, Aftenposten og Dagens Næringsliv.

Jon Larsen, her sammen med Morten Bilet (t. v.), leter etter stjernestøv på hustak. (Foto: Jon Larsen/Project Stardust.)
Funn: Jon Larsens stjernestøv fotografert. Stjernestøvet også kjent som mikrometeoritter, har bredden til et menneskes hårstrå. (Foto: Jon Larsen/Project Stardust.)

Hett liveband
Som forsker omtales Jon Larsen som en «amatør» og «hobbyforsker» (med imponerende funn). Som musiker, derimot, en levende legende.

Annonse

Hvis du engang levde i 1982, så husker du kanskje Hot Club De Norvège og Lillebjørn Nilsen-samarbeidet (og landeplagen) «Tanta til Beate» — litt av en django-banger, som vant Spellemannpris. Tretten år senere ble Hot Club De Norvège nominert igjen, for albumet «Vertavo» (1995) — og siden har de fortsatt å holde på, med over 30 albumutgivelser.

Lillebjørn Nilsen og Hot Club De Norvège: «Tanta til Beate» (eksternt innhold):

DE ER OGSÅ kjent som et av Norges hotteste liveband. Det har de vært siden 1979, med en musikksjanger som er ukjent for unge folk flest. Men i sin stilart, regnes de som noen av de fremste i hele verden.

Stilarten er jazz manouche. Også kjent som hot club jazz, string swing, string-jazz, gypsy jazz og django. Kjært barn har mange navn, og norske pådrivere av sjangeren har blitt ansett som sentrale skikkelser for videreføringen av djangomusikken internasjonalt. Robert Normann og Jon Larsen er de første som hentet inspirasjon fra de franske jazz manouche-miljøene i Norge, også tidlig i verden.

Slik begynte også den norske Djangofestivalen — verdens første Djangofestival, som det nå finnes over femti av internasjonalt. I dag er de største i Paris og New York, men Larsen står fortsatt bak den første og eldste.

Les også: Dette er Django Reinhardt og Djangofestivalen

Hot Club De Norvèges nyeste album er oppkalt etter Jon Larsens hobby: «Stardust». (Foto: Jon Larsen/Project Stardust.)

Nytt album
Hot Club De Norvège har utgitt over 30 album. Nå er «Stardust» ute. Albumet skal være spilt inn over flere år, og har med seg vokalisten Eva Scholten fra Nederland og Satyricon-gitaristen Gildas Le Pape fra Frankrike.

Bandet består av Jon Larsen på gitar, Finn Hauge på munnspill og fiolin, Stian Vågen Nilsen på gitar og Svein Aarbostad på bass.

Albumet har fått tittelen «Stardust», og coveret illustrerer nettopp det, Jon Larsens funn av stjernestøv.

Av en eller annen grunn så lykkes vi aldri med å få kommentarer fra Jon Larsen. Kanskje han er hos NASA.

Men det glade albumet kan du høre her:

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar