Annonsørinnhold

Konsertene du bør få med deg under Oslo Jazzfestival

Subjekt gir deg det beste fra årets festivalplakat og deler ut billetter til fem heldige lesere!
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Oslo Jazzfestival inntar hovedstaden denne uken. Annonsørinnhold.

For en fantastisk musikkby Oslo er nå på sensommeren, med sømløs overgang fra kredible Øyafestivalen til kanskje enda mer kredible Oslo Jazzfestival. Til den grad at åpningen i kveld i hvert fall blir helt konge, når Hennes Majestet Dronning Sonja åpner festivalen i Den Norske Opera & Ballett. Det blir ikke mer høytidelig enn som så, men så er det heller ikke sånn at du ikke er invitert: Billetter finnes fortsatt.

Det er uansett ikke dronningen eller Operaen som taler til oss ved denne åpningskonserten. Manu Katché & friends står for det stjernespekkede programmet, der «venner» utgjør mange av de største navnene innenfor norsk jazz. Nemlig: Tore Brunborg, Ellen Andrea Wang, Mathias Eick, Bugge Wesseltoft, Trygve Seim, Jacob Young & Petter Wettre.

Manu Katché regnes som en av verdens største pop- og rock-trommeslagere. Lørdag 12. august åpner han Oslo Jazz med stjernespekket band. (Foto: Presse.)                                                                                                                                                                        ‘

Stor åpning

Den franske trommeslageren Manu Katché har siden 80-tallet vært en yndet trommeslager for noen av verdens aller største pop- og rockartister. Den klassisk-skolerte trommisen var et sentralt element i innspillingen av giga-hits som Stings «An Englishman in New York» og Peter Gabriels «Sledgehammer». Men det er jazzen, som han ble eksponert for som ung via sin stefar, som står ham nærmest — som i sentrum i hans egne band.

I disse bandene inkluderer han mer enn gjerne norske musikere. Fordi nordmenn som kjent er gode utøvere av jazz, noe Oslo Jazz kan gjøre deg bedre kjent med.

Annonse

– Det startet med Jan Garbarek, og gjennom ham kom jeg i kontakt med et spesielt musikermiljø. Det er ikke bare at de er teknisk glimrende. De har en spesiell tone, de har noe jeg føler meg veldig hjemme i, sa Katché i et intervju med Bergens Tidende i forbindelse med sin konsert på Vossa Jazz i 2015.

Manu Katchés «friends» for anledningen består av Tore Brunborg, Ellen Andrea Wang, Mathias Eick, Bugge Wesseltoft, Trygve Seim, Jacob Young og Petter Wettre. Sammen skal de åpne Oslo Jazz 2017. (Foto: Presse.)

Det er denne hjemmefølelsen som vil bli dyrket på Oslo Jazzfestivals åpningskonsert i Operaen. Manu Katché tar med seg et stjernelag av norske musikere han har samarbeidet med tidligere, men det blir aller første gang de alle står på en scene sammen.

Tore Brunborg, Ellen Andrea Wang, Mathias Eick, Bugge Wesseltoft, Trygve Seim, Jacob Young og Petter Wettre har alle på hver sin kant bidratt til å dytte det norske jazzuttrykket noen steg videre. De har markert seg både nasjonalt og internasjonalt og representerer noe av det beste vi har å vise frem.

Programmet er komplett

Den ukeslange festivalens program er nå komplett.

– Vi har som vanlig noe for enhver smak og programmet byr på en god blanding av både kjente og mer ukjente navn på de forskjellige scenene vi har rundt i byen. Vi har utvidet festivalen med et par dager og starter i år allerede lørdag 12. august med to konserter. Først er det åpningskonsert i Operaen med Manu Katché & Friends. Senere på kvelden er det duket for enda en eksklusiv konsert med Joshua Redmans Still Dreaming på Nasjonal Jazzscene Victoria, sier festivalsjef Edvard Askeland.

Festivalsjef Edvard Askeland (Foto: Ola Sundberg.)

Dagen etter åpningen velger inviteres publikummet til en dag ute i solen.

– I år forsøker vi oss igjen med en utekonsert og det er Karpedammen Scene på Akershus festning som søndag er arena for et stjernelag med ikke mindre enn tre forskjellige konserter på én billett: Gregory Porter, Beady Belle og Jamie Cullum.

Festivalen fortsetter så i kjente lokaler som Nasjonal Jazzscene Victoria med blant annet Tom Harrell, Torun Eriksen og Rebekka Bakken, Herr Nilsen med blant annet Hovedøen Social Club, Lassen og Bob Dorough, Chat Noir med blant annet The Four Freshmen, Bodil Niska og James Morrison & The Brazz Brothers, Gamla med blant annet Milenburg Joys Jazz Quintet, Oslo Domkirke med Magnolia Jazzband med Topsy Chapman og Oslo Konserthus med Lill Lindfors.

I tillegg blir det markering av årets store jubilant Karin Krog i Universitetets Aula der hun spiller med Steve Kuhn og John Surman.

Disse bør du sjekke ut

Oslo Jazz har mye bra å by på, men vi i Subjekts musikkredaksjon har selvsagt noen favoritter. Dette er konsertene du ikke bør gå glipp av.

Karin Krog er jubilant og fyller 80 år i år. Hun er kanskje den største bautaen i norsk jazzliv, i følge mange. (Foto: Presse.)                                                                                                                                                                      ‘

Karin Krog med Steve Kuhn i Universitetsaulaen

Steve Kuhn er av mange sett på som en av de største jazzpianistene. En stødig veteran som har jobbet med «alle» og blitt lagt merke til både som solist og akkompagnatør. Han har tidligere spilt med storheter som Stan Getz, Chet Baker og i svært ung alder også med John Coltrane. Sistnevnte skal ha sagt til Kuhn at «I have too much respect for you as a musician to tell you how to play».

I tillegg har han samarbeidet med den største bautaen i norsk jazzliv. Hun er også jubilant og fyller 80 år (!) Vi snakker selvfølgelig om Karin Krog. På konserten har hun med seg sine mangeårige samarbeidspartnere som også har oppnådd legendestatus som musikere; den engelske saksofonisten John Surman og den amerikanske jazzpianisten Steve Kuhn.

Krog og Kuhn har spilt inn fire album sammen, senest «Break of Day» fra 2014, hvor de løfter låter til et høyere og mer personlig nivå enn noen gang før.

Steve Kuhn har alltid hatt med seg sterke medspillere i trioene sine, så også denne gang: Steve Swallow og Joey Baron. Sistnevnte har spilt trommer med Dizzy Gillespie.

Gregory Porter regnes som en av de største nålevende mannlige jazz- og soulvokalistene. (Foto: Presse.)                                                                                                                                                                 ‘

Gregory Porter på Karpedammen Scene på Akershus Festning

Gregory Porter regnes som en av de største nålevende mannlige jazz- og soulvokalistene. Vi så hans helt utsolgte konsert på Cosmopolite Scene tidligere i år, en sekser av en konsert. Vi gleder oss til han kommer tilbake, denne gangen for Oslo Jazz.

For to år siden vant han Grammy for beste jazzvokal-album. Det var for albumet «Liquid Spirit», som lå på topp 10 i flere europeiske land. I mai kom han med sitt fjerde album, «Take Me to the Alley», som ikke overraskende også har høstet inn massiv ros.

Jacob Collier regnes som en av få musikere som har maktet å ta steget opp fra å være en Youtube-kuriositet og et nettfenomen til å bli tatt inn i «jazzvarmen». (Foto: Presse.)                                                                                                                                                                                                                    ‘

Jacob Collier Trio på Sentralen

Hvem er ikke dødsforelsket i Jacob Collier etter å ha oppdaget ham på Youtube? Han er en av få musikere som har maktet å ta steget opp fra å være en Youtube-kuriositet og -fenomen til å bli tatt inn i «jazzvarmen» — etter å ha imponert med albumutgivelse og en rekke strålende konserter.

Collier gjorde seg først bemerket alene som multiinstrumentalist med loop-pedaler, noe som resulterte i millioner av visninger på Youtube. I løpet av den siste tiden har han begynt å reise rundt som trio, og etter å ha sett livestreamen fra Ronnie Scotts av The Jacob Collier Trio feat. Stian Carstensen, så er vi ganske sikre på at dette blir en konsertopplevelse man ikke glemmer.

Henry Wu, hvis ekte navn er Kamaal Williams, er en britisk electronica-artist med en dyp kjærlighet for jazz og som skapte bølger på den britiske jazzscenen med duoprosjektet Yussef Kamaal i 2016.                                                                                                                                                                                            ‘

Henry Wu presents: Kamaal Williams Ensemble på Sentralen

Bak pseudonymet Henry Wu gjemmer det seg en ung mann ved navn Kamaal Williams. En britisk electronicaartist med en dyp kjærlighet for jazz og som skapte bølger på den britiske jazzscenen med duoprosjektet Yussef Kamaal i 2016. De vant Jazz FMs pris for årets ”Break through act”, solgte fort ut store konsertscener og nådde ut til et publikum langt utenfor jazzens kjernepublikum. Men like fort som de dukket opp ble de oppløst. Heldigvis lever ånden av Yussef Kamaal-prosjektets musikk videre og Kamaal Williams fortsetter å dyrke sin visjon av jazz som gjør at de like gjerne blir booket til jazzklubber som til electronicafestivaler.

Sjekk ut Henry Wu på Boiler Room:

Oslo Jazz arrangerer festival på Sentralen sine siste to festivaldager. Lørdag 18. og søndag 19. august spiller blant annet Jacob Collier Trio, Geir Sundstøl & Erland Dahlen og Gurls på Sentralen. (Foto: Presse.)                                                                                                                                      ‘

Vinn billetter!

For publikummere som er ute etter jazz i et bredt, men moderne uttrykk under ett tak kan vi anbefale Åpent hus på Sentralen fredag 18. og lørdag 19. august.

På programmet står artister som Jacob Collier, Bugge Wesseltoft, Rohey, Sidsel Endresen & Jan Bang, Dr. Kay’s Interstellar Tone Scientists, britiske United Vibrations og flere. Det bys det på åtte band hver kveld, fordelt på fire av Sentralens scener: Marmorsalen, Hvelvet, Forstanderskapssalen og Gymsalen. Og vi deler ut to billetter til valgfri dag på Sentralen-programmet!

Én vinner skal få ta med seg en venn til valgfri dag på Sentralen. Alt du trenger å gjøre, er å tagge vennen du ønsker å ha med deg i dette Facebook-innlegget.

Sentralen-programmet finner du HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar