Subjekt Sets

Advokatfullmektig og techno-DJ

Thomas Refvik
Thomas Refvik
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Ekstra tung platebag for andre episode av Subjekt Sets i kveld. Se video nederst i artikkelen!

Det skal i hvert fall bli lovlig når advokatfullmektig Thorgerdur Jóhanna Sveinbjarndottir (28) tar over spakene her på Subjekts kontorer i kveld. Sammen med Tonchius er de nemlig neste ut for Subjekt Sets — et direktekringkastet musikkprogram vi presenterer i samarbeid med Red Bull Music.

Husk å like og følge Subjekt på Facebook HER, og få en notification når vi er live kl. 21.00 i kveld!

Nysgjerrig

Thorgerdur flyttet til Oslo i 2013, etter at ett planlagt studiesemester ble drøyd. Hun trives så godt her at hun foreløpig ikke har noen plan om å dra tilbake.

Opprinnelig er hun fra Reykjavik og Dalvik på Island, men i løpet av kort tid i Oslo har man stadig oftere sett navnet på anerkjente klubbplakater, som hos The Villa og Jaeger.

Annonse

– Jeg er ekstremt nysgjerrig og åpen, og klarer ikke være noe annet enn oppriktig, sier hun.

På den måten spør hun seg frem til ting, og i bagasjen har hun ikke bare en hel del vinylskiver, men to mastergrader, derav en i informasjons- og kommunikasjonsteknologijus. Slikt blir det advokatfullmektige av, og i hverdagen jobber hun med opphavsrett og personvern.

– Har det noe til felles med DJ-ing?

– Tillit og innovasjon, blant annet. I begge yrker må du ha kompetanse som gjør at folk stoler på deg i det du driver med. Ellers er begge actionfylte, utfordrende og veldig givende.

I barndommen spilte hun klassisk piano og sang, før hun begynte å spille technoskiver.

– Jeg har alltid vært musikkansvarlig på typ vorspiel, og lenge delt musikken jeg liker med andre. Etter hvert begynte folk å spørre meg om hvorfor jeg ikke var DJ, sier hun.

Og som svar så ble hun det. Høsten 2014 prøvde hun seg i det små, og da hun ble sammen med sin nåværende kjæreste og DJ, Asgeir Giskegjerde (A:G), lærte hun seg raskt det tekniske. Sommeren 2015 spilte hun sin første gig, og siden hun kjøpte sine første skiver på Phonica i London tidligere det samme året, har antallet raskt vokst seg til å være opp mot 500 stykk.

– Med alle disse skivene så er det jul hver dag, sier hun.

«Good life» og groove

Klubbmusikken møtte hun gjennom Inner City-låta «Good Life».

– Det var nok slik interessen for klubbmusikk startet, etter sene sommerkvelder med kvalitets-house på Kaffibarinn, mitt favorittutested på Island. Jeg ble forelsket i «Good Life» da jeg hørte låta for første gang på samme sted.

– Hva er det som er fett med den?

Grooven. Det fikk meg til å ville finne mer musikk som hadde lik groove, og som ga meg den samme følelsen. Og som en hele tiden spørrende, nysgjerrig person fant jeg frem til låta, og siden har jeg hele tiden lett etter låter som gir meg den samme følelsen.

Helst vinyl

– Musikk er jo bare lydbølger, og god lyd er helt grunnleggende for å kunne nyte musikken på best mulig måte. Jeg tror at musikk handler om å oppleve noe, om å kjenne noe og om å lage en «state of mind» som folk kan tillate seg å bli med på. Vinyl aktiverer flere sanser enn digital musikk, og på en annen måte, fordi man kan kjenne på platen og lyden bli varmere og fyldigere.

Derfor spiller Thorgerdur som oftest kun vinyl. Rett og slett fordi det er en opplevelse av preferanse.

– Derimot så spiller jeg en og annen digital låt, hvis det er noe som ikke er blitt gitt ut på vinyl eller som er unreleased av meg eller venner — fordi god musikk er god musikk og må bli hørt. Men helst på vinyl.

Tonchius og Thorgerdur spiller sammen på Subjekt Sets i kveld. Her sammen på en DJ-gig i Oslo tidligere i år. (Foto: Richard Ashton)

– Hvilke DJ-forbilder har du?

– Jeg er veldig fascinert av Sonja Moonear og Vera, men DJ Masda og Z@p er også inspirasjonskilder. Vel, når jeg tenker over det så er det veldig mange DJ-er jeg har stor respekt for, og jeg oppdager hele tiden nye. Jeg må også nevne The Ghost-gutta.

– Hva utgjør en god DJ, synes du?

– De DJ-ene som treffer meg sterkest, er de som tør å ta sjanser og som klarer å finne låter som jeg aldri selv hadde tenkt på å mikse sammen. Synes forøvrig at de som personer bør være åpne og empatiske, med et ønske om å røre publikummet på en eller annen måte.

– Og hva utgjør en god klubb?

– God lyd, bra staff og så klart bookere med et godt øre. En god klubb er ikke noe som DJ-ene bidrar til alene, men alle som på en eller annen måte er involvert i klubben. Det er viktig å ha med, seg synes jeg.

– Hvis du skulle kreve endring fra dansepublikummet, hva skulle du ønske at de gjorde mer eller mindre av?

– Jeg skulle ønske at større deler av utelivet dro på byen for å oppleve musikk, og ikke bare for å feste.

– Hva synes du er et godt DJ-sett?

– Dynamikk, groove og historie. En historie som jeg aldri har hørt før. Når jeg hører på et slikt sett blir jeg nysgjerrig, og har lyst til å finne ut mer. Det er de settene man lærer av. 

– Hva kan vi forvente til kveldens Subjekt Sets?

– Det er et godt spørsmål, fordi jeg ikke vet det helt selv. Når jeg spiller sammen med Tonchius så utfordrer vi hverandre alltid, så mye av det interessante ligger i å finne flyten sammen, sier hun.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar