Subjekt Sets

DJ-en Seth Raknes får lyst til å forsvinne når noen spør ham om hvilken sjanger han spiller

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Seth Raknes er tredje DJ ut i Red Bull Music og Subjekt-samarbeidet Subjekt Sets. Se settet nederst i artikkelen!

SETH RAKNES (31), tidligere kjent som Seth Skizzo, er kjent som en tredjedel av DJ- og klubb-kollektivet Kids Love Bass, sammen med Daniel Gude og Skankin’ Earl. Sammen har de drevet kompromissløs booking og arrangert en variert bunke klubbkvelder i Oslo, i tillegg til at de gjør gode karrierer som solo-DJs.

Blant trioen, har vi plukket ut Seth Raknes som kveldens DJ i Red Bull Music og Subjekt-samarbeidet Subjekt Sets — rett og slett fordi vi mener han spiller dødsfett, og fordi vi mener han fortjener en shine vi aldri har sett ham i.

– Takk!

Følg med på Subjekts Facebook-sider kl. 21.00 presis. Der kringkaster vi Subjekt Sets med Seth Raknes live. Lik siden for å få en varsling når det skjer.

Annonse

31-åringen fra Oslo, som bor i Barcelona for tiden, har en forkjærlighet for upolert klubbmusikk, med mye bass og repeterende perkusjon.

– Ofte stammer fra nedre klasser av urbaniserte strøk rundt om i verden.

Det kan bety så mangt. Fra klassisk rap og R&B, til afrohouse, grime og Detroit-techno. Det dreier seg nok mer om tempo og rytmer, enn bestemte sjangre.

– Det skal være litt skittent, fengende og låte ekstra fett på bra anlegg, sier han.

Utenom DJ-livet, som opp gjennom har handlet mye om å være på de beste festene og festivalene, trener han kampsport og jogger, står på skateboard, lager mat, drikker naturvin og «generelt en del flaue ting som jeg angster mye for i etterkant».

Vi tok en lang chat med ham, og fikk mange reale svar.

Seth Raknes (31) er kveldens DJ i Subjekt Sets. (Foto: @ParadiseSeth.)

– Du er bare så vidt innom Oslo om dagen. Hvorfor har du vært så lenge i Barcelona, egentlig?

– Nei, jeg bor der, da. Jobber fulltid for et veldig «corporate» firma. Det går ut på å ha superformelle Skype-møter med folk i amerikansk tidssone, og å holde foredrag for grupper med over ti forskjellige nasjonaliteter.

Han fortsetter:

– Dette er veldig nytt for meg. Og ganske surrealistisk. Det siste året har vært en evig lang sadcom. 

– ?

– Men det er også sabla fint å endelig komme ut av komfortsonen. Kan ikke være evig hvit privilegert deppetryne, som bare sitter og klager hjemme i Norge.

– Er du enig med meg i at Barcelona er en ganske dårlig by for klubbing, med unntak av sommerfestivalene?

– Jeg ville ikke sagt det, men jeg kan forstå hvor du kommer fra. Barcelona er sykt bra på større kulturarrangementer og festivaler. Er definitivt ikke det samme type miljøet som i Oslo, men det er også en veldig annerledes by.

Les også: Advokatfullmektig og techno-DJ

– Det er dog en del ildsjeler som skjuler seg der. Selv har jeg så vidt startet å integrere meg i klubbmiljøet i Barcelona. Det er bare veldig mye større, og mye mer spredt. Og sammenlignet med hvordan byen er under festivalene, blir det urealistisk å forvente den samme kvaliteten utenom sesongen.

Seth Raknes (31) er kveldens DJ i Subjekt Sets. (Foto: @ParadiseSeth.)

Gjorde det før det ble kult

– Jeg vet du var med og hostet noen raves back in the days. Jeg var der. Hvordan synes du Oslo-raves var den gangen, og hvordan synes du det har utviklet seg? 

– De var nok ikke like «kule» da, som i dag. Raves har blitt mye mer trendy, og man merker at både crowden og stemningen er mye hippere. Cleanere. Seff litt vassere også, og med høyere budsjetter. De var ikke nødvendigvis bedre før, men hadde kanskje litt lavere skuldre?

– Merker du noe selv til at utelivet har blitt strengere? At raves har blitt mer regelryttende?

– Tror det handler mer om at folk er mer kultiverte, og at de har mer kunnskap. Dessuten har den nye generasjonen lært mye av Berlin, etter mange turer, om hvordan man kan rave på en mer forsvarlig måte. Mens klubbene er kanskje strengere, fordi de ikke ønsker å bli shutta ned så lett? Det finnes garantert personer der ute som har mye mer peiling på dette enn meg.

– OK, du har vært i Barcelona. Ingen av vennene mine kommer inn noen etablerte steder i Oslo lenger! Krig! Popo er der hele tiden, og klubbene har noia. Og raves? De foregår i partnerskap med boligutbyggere, i bygg som skal rives, for å lage litt god stemning rundt det 🙂

– Haha, OK. Vel, jeg burde fått med meg dette. Men jeg bor også i en by som er på randen av borgerkrig, og får ikke med meg særlig mye av dét heller ¯\_()_/¯

– Hva er det beste og verste med Oslo?

– Det beste er lett alle mine amazing venner, og fammen (duh). Og sommeren i Oslo er bra.

– Og det verste?

– Ting stagnerer så lett. Oslo føles litt forutsigbart og repeterende.

– Hvordan kan du mene det?

– Ofte kopierer enkelte folk bare en trend fra utlandet, så gjør de en norsk versjon og får fame, i stedet for å komme opp med nye, kreative og særegne ting selv.

– Hva er ditt første klubbmusikkminne?

– Peter Pan & Co på Hausmania.

– Hva gikk det ut på?

– En O.G. Oslo-greie! Psytrance-rave på tidlig 2000-tall. Det var vel på denne tiden at den store interessen for elektronisk musikk og raveparties startet i Oslo.

Han nevner også en av sine første turer til Roskilde, kort tid etter, hvor Armand Van Helden spilte.

– Der så jeg også grime-artisten Kano live. Hadde aldri sett en rapper på rave før, det var mindblowing.

Les også: – God klubbmusikk får deg til å danse uten at du tenker over det

Seth Raknes (31) er kveldens DJ i Subjekt Sets. (Foto: @ParadiseSeth.)

– DJ-tittelen har blitt vannet ut

Vi spør Raknes om hva han synes om at «alle» er DJ-er i disse dager.

– Sånn hare blitt, gitt. Var litt smålig irritert over dette for noen år siden. Jeg følte nok at DJ-tittelen ble veldig vannet ut, og at at enkelte kanskje kom til dekka bord. Ikke alle har måttet gå gjennom like mange hindere som meg, tror jeg, før de fikk gigs og muligheter som jeg aldri har blitt tilbudt

– </3

– Men nå har jeg heldigvis kommet over meg selv og innsett at det virkelig ikke har så sykt mye å si, sånn, for meg, personlig.

– Hva synes du om at elektronisk klubbmusikk har blitt populærmusikk som spilles på radioen?

– Populærkulturen har alltid sett til undergrunnen og til nisjene for å hente de neste trendene. Men det er gøy å tenke på at jeg og Daniel Gude tømte gulvet på Livingroom [klubb ved Rådhuset, der «Heidi’s» {sic!} holder til, red. anm.] for fem-seks år siden med låta «Do You Mind» av Kyla. Men nå, takket være internsa til OVO og Aubrey sjæl, kan jeg spille den samme låta for en ganske kommers crowd og påføre dansegulvet instant allsang.

– Haha. Kjedelig å være hipster?

– Nei, det er ganske digg, egentlig. Jeg elsker å kunne arrestere folk. Å ha vært tidlig ute med noe, eller å ha visst om noe lenge, passer stilen min ypperlig. Hehe.

Les også: – Man må ikke på død og liv produsere musikk. Den må spilles

Seth Raknes (31) er kveldens DJ i Subjekt Sets. (Foto: @ParadiseSeth.)

Allergisk mot sjangre

– Men du. Jeg har jo hørt deg spille ganske mange ganger. Hva er din holdning til sjangre?

– Jeg har så mange tvangstanker, og når folk spør meg om hvordan musikk jeg spiller, har jeg bare lyst til å forsvinne.

– Lol!

– Ja, men jeg klarer ikke å forholde meg til de kategoriene som folk har et forhold til, fordi i min oppfatning og approach til musikken, så er ting så forbanna mye mer nyansert. Jeg føler meg som en bilselger som må komme med den samme gamle pitchen, hver gang jeg skal ha en sånn samtale. Med andre ord er jeg ikke så fan av konseptet sjanger, men jeg forstår selvfølgelig hvorfor de eksisterer.

– Jeg elsker det: Så hva er din holdning til sjangerspesifikke DJs?

– Jeg synes de er fascinerende, og jeg misunner dem litt. Fordi jeg aldri hadde klart å forholde meg til å måtte velge vekk noe på bakgrunn av sjangerkrav. Jeg har commitment issues, og det gjelder alt jeg gjør. Musikk også. Jeg må ha alternativene mine åpne, hvis ikke får jeg klaus.

– Føler du at du må bøte for det?

– Nettopp, fordi at min varierte spillestil forvirrer noen folk, de som ikke helt forstår «hva slags DJ» jeg er. Sånn sett tror jeg det er en del potensielle gigs som utgår. Jeg er liksom for kommers for de mest kredible, og for eksperimentell for noe av det urbane og det kommerse.

– Du heter tross alt Seth Skizzo?

Jeg heter tross alt Seth Raknes, og prøver iherdig å holde meg til det fremover.

– Så du har byttet navn?

– Ja, offisielt for to-tre år siden.

– Ikke offisielt nok!

– Jeg skulle gjerne betalt for å aldri ha brukt det Skizzo-navnet noensinne, det er så corny.

– Jeg synes det er kult.

– Meh. Folk har alltid «billa» meg litt som de vil, helt på eget initiativ. Jeg har vært DJ Seth og DJ Skizzo. Det er fortsatt en haug med folk som også tror at Skankin’ Earl og jeg er samme person.

– Haha, det trodde jeg lenge.

– Ikke sant.

– Men OK, Seth Raknes. Apropos dét, her kommer et betimelig spørsmål. «På alles lepper». Tusen kroners-spørsmålet. Er du klar?

– Alltid.

– Hvorfor er du, Jokke og Skankin’ Earl trillinger!?

– Hahaha. Det lurer vi også på. Det er nok noe med lufta på Vålerenga, kombinert med månens plassering da vi ble født. Finere brødre skal du uansett lete lenge etter ?

– Daniel Gude er også fra Vålerenga. Hvorfor blir det så bra DJs ut av Vålerenga?

– Det er ikke akkurat South London, men jeg tror det handler om at vi har et j*lig fint miljø her, og en veldig god kjerne, bestående av en en sterk og musikkinteressert vennegjeng. Har alltid sagt at Jordal-hooden er som en sentral drabantby eller forstad. Er nok få andre sentrale Oslo bydeler hvor like mange lokale velger å bo der hele livet. Jeg elsker at man kan gå på puben og se to-tre generasjoner drikke og se fotball sammen, mens de flørter med de samme damene. Ordentlig sjarm, si!

Seth Raknes (31) er kveldens DJ i Subjekt Sets. (Foto: @ParadiseSeth.)

Kom åtte folk til klubbkveld

– Hva er ditt beste klubbminne?

– Yoooo, commitment issues, bro.

– Velg tre.

– OK. Et av dem må være første gangen jeg var på Fabric, med Skankin’ for å høre på blog house [en house-gren] i 2008. Et annet må være en av de første store dubstep-kveldene på The Villa, jeg husker ikke helt. Og Sonar! Det året HyperDub hadde fest på den klubben med roterende dansegulv.

Han fortsetter.

– Huff, det var rett etter at min venn DJ Rashad (RIP) døde, og kvelden ble avsluttet. Men en helt sinnsykt vakker tribute fra hans makker DJ Spinn, og en mega deep squad (oss inkludert) på scenen. Tror faktisk jeg bare velger siste der, lol.

– Hva er da ditt verste klubbminne?

– Da vi booka Paul Woolford til Blå, «natt til 17.» et år. Det kom 8 folk. Åtte folk. Dagen etter holdt Paul Woolford på å miste flyet også, fordi taxien jeg bestilte aldri kom. Det var naturligvis på 17. mai, så det var mildt sagt greit med trafikk i byen.

– Haha. Hvilken låt må alle høre?

– «For Lost Relatives» av Martyn.

– Hvorfor det?

– Den er vakker og betyr mye for meg. Samt at Martyn er en av mine «all time» favoritter. Dette er en låt jeg først hørte via min bror Jokke. Vi har bumpa den tett opp gjennom, og hatt noen fine stunder til den. Dessuten, etter alle de merkelige «epoker og fads» vi har vært gjennom musikalsk, er dette fortsatt en låt vi begge fortsatt kan spille i settene våre, enda vi har veldig individuell stil.

– Vi må avslutte. Hva kan vi forvente av kveldens DJ-seth?

– Høhø. «I see what you did there».

– Men serr, Seth Raknes.

– Jeg skal prøve å formidle en bestemt stemning, som representerer alt jeg liker ved de forskjellige stilartene jeg spiller. Samtidig også snike inn «tributer» til epoker og artister som har vært stor «inspo» i min «upbringing».

– Om vi gleder oss!

Subjekt sets er et samarbeid mellom Subjekt og Red Bull Music. Frem til sommeren 2018 live-sender vi 60-90 minutter lange DJ-sett — hjem til bussturen, vorset eller kveldsskiftet ditt.

DJ Seth Raknes er kveldens DJ ut på Subjekt Sets. Subjekt Sets foregår direkte, for vårt publikum, på våre Facebook-sider. Seth Raknes spiller et DJ-sett i Subjekts kontorlokaler, og det hele kringkastes hit kl. 21.00. Lik Facebook-siden vår nå, og få varsling når det skjer!

Se Subjekt Sets med Seth Raknes

Se også: Subjekt Sets #1 med DJ Strangefruit

Se også: Subjekt Sets #2 med Thorgerdur & Tonchius

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar