Subjekt Sets

Hun fant ikke klubbmusikken. Klubbmusikken fant henne

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Ornella Lalisa Hjelpdahl (25) er kveldens DJ i Red Bull Music og Subjekt-samarbeidet Subjekt Sets.

For nesten syv år siden flyttet Ornella Lalisa Hjelpdahl fra hjembyen Sandefjord til Oslo. Hun trengte raskt en jobb, og hev seg på første mulighet: En tweet.

– Det var ei jente som la ut en melding om at hun trengte fri fra jobben sin, og om noen kunne erstatte henne i det som for meg virket som en eller annen garderobe.

It went down in the DMs, og kort tid etterpå var den den gang 19 år gamle Ornella Lalisa Hjelpdahl ansatt – først i garderoben, dernest i baren – på den internasjonalt anerkjente technoklubben The Villa.

Hva skjer så? Det naturlige, når noen av klubbmusikkens fremste utøvere stadig blir invitert til jobben hennes for å spille: Alle disse jakkene, alle disse øl-bestillingene, alle disse timene, med høykvalitets techno, Chicago house og andre elektroniske klubbmusikksjangre dunkende i bakgrunnen på jobben. Hun begynner å spille selv.

Annonse

– Jeg har vært interessert i musikk så lenge jeg kan huske, men med klubbmusikken rundt meg, så vokste den generelle musikkinteressen også.

Som tenåring interesserte hun seg særlig for hip hop-beats. Men fra J Dilla til Dax J:

– Gjennom The Villa har jeg følt meg hjemme i et klubbmiljø. Klubbens lyd- og lystekniker har også lært meg det jeg vet om å spille. Shout out til Peter Phan, som ja, faktisk heter det på ekte!

Slik fant hun altså klubbmusikken, eller mer presist:

– Det var kanskje heller klubbmusikken som fant meg. Men jeg er veldig glad for det nå, det har blitt min store lidenskap.

Ornella Lalisa Hjelpdahl spiller på Subjekt Sets klokken 21.00 i kveld. (Foto: Privat).

På andre siden av baren

Ornella Lalisa Hjelpdahl, med DJ-navnet Ornella, jobber fortsatt i baren på The Villa.

– De fleste av oss har bare stått på andre siden av bordet. Jeg antar at vi er ganske grusomme.

– Jeg har faktisk flere gode enn dårlige opplevelser.

– Hvordan ser en dårlig opplevelse ut?

– OK, så … En gang var det en full dude, som jeg åpenbart ikke kunne servere noe mer. Det er min plikt, tross alt. Det var han uenig i, og han ble ganske forbanna. Han tok en lime fra barbordet og kastet den på meg. Han sa også ganske mange stygge ting, men jeg husker ikke helt hva.

– Herregud. 

– Ja.

– Hvorfor serverte du ham ikke mer?

– Haha. Nei. Han ble kastet ut av vaktene. Men gjett hva. Dagen etter fikk jeg en melding på Facebook, fra en tidligere venninne, som sa at typen hadde glemt jakka si. Jeg fant den, og skulle overlevere. Da jakke-eieren kom, var det søren meg Mr. Lime Thrower! Jeg bailet ham ut, han fikk altså jakka si, men jeg fortalte ham hva han hadde gjort dagen før. Han husket ingen ting, men skammen og fylleangsten var stor. Det var en glede.

Ornella Lalisa Hjelpdahl spiller på Subjekt Sets klokken 21.00 i kveld. (Foto: Privat).

– Hva synes du om klubbmiljøet i Oslo?

– Jeg syntes at det stagnerte veldig en periode. Men nå synes jeg at det er på vei opp igjen, for sånne som oss. Jeg tror at det finnes en genuin interesse for klubbmusikken blant mange av de nye «klubb-kidsa», men veteranene i klubbmiljøet ville kanskje ikke sagt det samme.

– Hva er en god DJ?

– Det viktigste er jo lidenskapen, og at man klarer å formidle den gjennom musikken. Videre så må musikken som spilles være bra, selvfølgelig.

– Og hva er egentlig bra musikk?

– Det varierer hele tiden. Det kommer helt an på humøret, disse kriteriene. Men det må gjerne gi meg en slags ro i sjela. Det kan beinhard techno også gi, sånn som rolige melodier. Det kommer an på humøret, altså.

Spiller på Subjekt Sets i kveld

Ornella begynte å spille for knappe to år siden. Hun har ikke spilt mange gigs, i hovedsak på private arrangementer, mindre festivaler og én klubbkveld på Elefant i Oslo. Men hun har rukket å overbevise mange, blant annet oss, da hun overrasket med minnepennen sin på et nachspiel.

– Jeg er faktisk kjempenervøs. Dette er en stor utfordring for meg.

– Men jeg får deale med det, jeg elsker jo tross alt musikken.

Subjekt Sets er et samarbeid mellom Red Bull Music og Subjekt. Frem til sommeren 2018 sender vi 60 minutter lange DJ-sett – med håndplukkede DJs –  direkte fra våre Facebook-sider, og hjem til bussturen, vorset eller kveldsskiftet ditt. I kveld spiller Ornella det sjette Subjekt Sets-settet, og du kan få det med deg direkte fra kl. 21.00 på våre Facebooksider. Husk å like og følge siden for å få en varsling når det skjer!

OPPDATERT: Se Subjekt Sets med Ornella under.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar