Norsk disco

Hør etterlengtet låt fra Bjørn Torske

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Legendarisk Tromsø-produsent er aktuell med soloalbum for første gang på åtte år.

Vi kan jo begynne med en slags anekdote. For de siste årene har jeg vært på utallige festivaler og steder for elektronisk klubbmusikk i utlandet, og med både briller og caps, begynner det å bli veldig vanlig med dette hendelsesforløpet:

– May I try your glasses? Your cap?

– No.

– Where are you from?

Annonse

– Norway.

– ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ, BJØRN TORSKEEEEEEE.

Bjørn Torske er et navn som gjør meg oppriktig stolt av å være norsk i utlandet, og en helt sentral figur for det som senere har blitt definert som Norwegian Disco, eller kanskje «Northern Disco Lights», det er i alle fall snakk om elektronisk, kosmisk, norsk, moderne, disco-musikk.

Dette er en sjanger som har inspirert en hel verden, men at Torske får tilsynelatende lite anerkjennelse i Norge, er for meg et mysterium.

Nå er han albumaktuell for første gang på åtte år. I år er det også 20 år siden han begynte å arbeide som soloartist, eller vent, han gikk under artistnavnet Ismistisk som ga ut albumet «Remain» i 1995 [24 år siden!]) og det hele feires i dag med første slipp fra det nye albumet: «Byen».

– En åpenbaring

Bjørn Torskes femte soloalbum loves å være en åpenbaring for alle som har et ivrig øre for melodisk, trance-induserende dansemusikk, da Torske, med albumet «Byen», smelter sammen to forskjellige sider av han selv som produsent. Den ene mer innbydende housemusikken, og den andre mer pastorale ambiencen. En karrieredefinerende uttalelse som vi tror vil appellere til både nykommere og gamle fans. I alle fall etter å ha hørt første sluppede låta fra albumet, «Clean Air», som du kan lytte til under.

«Byen» vil inneholde syv låter og gis ut på kred-labelet «Smalltown Supersound» 6. juli.

Låtene har fått titlene i denne kronologiske rekkefølgen: «First Movement», «Clean Air», «Fanfatas», «Chord Control», «Gata», «Night Call» og «Natta».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar