Norsk disco

Hør etterlengtet låt fra Bjørn Torske

Legendarisk Tromsø-produsent er aktuell med soloalbum for første gang på åtte år.

Vi kan jo begynne med en slags anekdote. For de siste årene har jeg vært på utallige festivaler og steder for elektronisk klubbmusikk i utlandet, og med både briller og caps, begynner det å bli veldig vanlig med dette hendelsesforløpet:

– May I try your glasses? Your cap?

– No.

– Where are you from?

– Norway.

– ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ, BJØRN TORSKEEEEEEE.

Bjørn Torske er et navn som gjør meg oppriktig stolt av å være norsk i utlandet, og en helt sentral figur for det som senere har blitt definert som Norwegian Disco, eller kanskje «Northern Disco Lights», det er i alle fall snakk om elektronisk, kosmisk, norsk, moderne, disco-musikk.

Dette er en sjanger som har inspirert en hel verden, men at Torske får tilsynelatende lite anerkjennelse i Norge, er for meg et mysterium.

Nå er han albumaktuell for første gang på åtte år. I år er det også 20 år siden han begynte å arbeide som soloartist, eller vent, han gikk under artistnavnet Ismistisk som ga ut albumet «Remain» i 1995 [24 år siden!]) og det hele feires i dag med første slipp fra det nye albumet: «Byen».

– En åpenbaring

Bjørn Torskes femte soloalbum loves å være en åpenbaring for alle som har et ivrig øre for melodisk, trance-induserende dansemusikk, da Torske, med albumet «Byen», smelter sammen to forskjellige sider av han selv som produsent. Den ene mer innbydende housemusikken, og den andre mer pastorale ambiencen. En karrieredefinerende uttalelse som vi tror vil appellere til både nykommere og gamle fans. I alle fall etter å ha hørt første sluppede låta fra albumet, «Clean Air», som du kan lytte til under.

«Byen» vil inneholde syv låter og gis ut på kred-labelet «Smalltown Supersound» 6. juli.

Låtene har fått titlene i denne kronologiske rekkefølgen: «First Movement», «Clean Air», «Fanfatas», «Chord Control», «Gata», «Night Call» og «Natta».

Nyheter

Om Subjekt

Subjekt er et tidsskrift og nettsted for etikk og estetikk i kunst og kultur. De fysiske utgavene er riksdistribuert gjennom Interpress og kommer plutselig. Magasinet ble først lansert som et subjektivt papirmagasinformat med redaktøren som eneste bidragsyter i 2012. I 2014 kom den vanskelige andreutgaven på over 240 sider, med 30 bidragsytere. I 2017 ble Subjekt.no lansert, med papirmagasinet som ryggrad. Subjekt er utgitt med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Bidra? · Annonsere? · Ris/ros/kontakt? · Les mer om Subjekt.

2019 © Alle rettigheter reservert Subjekt, utgitt av Perfektum Partisipp AS. Redaktør og ansvarlig utgiver: Danby Choi.