Nytt singelslipp fra Fiix og Big-G

– «Talk» handler om å holde det ekte, og å leve opp til det man sier

Ferrenz Saycon Reyes
Ferrenz Saycon Reyes
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Med det skaper to av rapperne bak Eyez Low Records høye forventninger til et nytt prosjekt som de skal lansere i sommer. I dag, klokken 16.20, for å være presis, slapp de singelen «Talk».

Ingen av dem kan huske når de begynte å rappe, men Fiix og Big-G, for noen bedre kjent som Filip Bjerkem (23) og Gaetan Nkee (23), har også til felles at det begynte med å imitere rappere som inspirerte dem i ung alder.

Senere utviklet det seg til at de begynte å skrive egne tekster på engelsk, fordi at rapperne de hørte på: Rakim, Lil Wayne, Naughty by Nature, Tupac og så videre, også gjorde det.

– Da vi oppdaget hip hop, var den engelskspråklig. Derfor har vi blitt vant med det. I tillegg ønsker vi å lage musikk som kan forstås av flere en bare innenfor Norge. Men kanskje det kommer en fransk eller norsk sang en gang.

Bjerkem og Nkee møttes som syvåringer på den franske privatskolen Lye Français René Cassin d’Oslo i år 2000. I dag er de aktuelle med sin nyeste utgivelse, singelen «Talk». Låta utgis på plateselskapet Eyez Low Records, som også drives av guttene, siden 2012.

Annonse

– Tanken bak er at artistene selv skal ha kreativ kontroll og alle rettighetene. Når du hører noe fra Eyez Low Records så kan du være sikker på at artisten står bak hele produksjonen og låta, og at det ikke er noe han lager fordi han må eller bør. Eyez Low Records skal også være et friskt pust i en etablert musikkindustri, sier Bjerkem.

(Foto: Ferrenz Saycon Reyes.)

– Handler om å leve opp til det man sier

I 2016 slapp de albumet «Bread & Circus», som ble godt mottatt i en norsk hip hop-scene. I tillegg til dette, har de sluppet flere EP-er og singler på SoundCloud og i andre strømmetjenester. I dag handler det om å leve opp til det man sier.

– «Talk» handler om å markere seg i et hip hop-miljø som ikke alltid klarer å holde det ekte.

– Hva mener du?

Det finnes ikke noe fasit på hva det betyr å holde det ekte. Det som gjelder er å være genuin mot seg selv, og å lage noe autentisk.

– Og hvordan gjør dere nettopp det?

– For oss handler det om å «stay true to yourself». Vi vokste opp med artister som Nas og Pac, og noe som vi lærte fra dem, og som vi tar med oss videre, er nettopp det å være autentisk. Ikke rap om en falsk realitet. Versene i «Talk» er på en måte rappet av en storebror som ber sine yngre brødre om å skjerpe seg. Det er et slag i bordet, en dør som blir sparket ned, og med et klar oppfordring til å holde det ekte.

– Er ikke det ganske sjukt å si?

– Vi skal ikke legge skjul på at vi har holdt på med dette en god stund, og at vi har blitt selvsikre i våre sko. Men det er nok bare en metafor for å forklare temaet bak låta. Vi sier «storebror» og ikke «far».

– Hvem er da far?

– Her kommer jo legender som Tommy Tee inn. Hadde han hatt en beskjed til sin eldstesønn, hadde vi satt oss ydmykt ned for å lytte. Det er et visst hierarki og respekt innenfor hip hop.

– Impliserer dere at målgruppen for «Talk» er folk som er yngre enn dere?

– Ikke nødvendigvis. Målgruppen er de som føler seg truffet. Men at the end of the day: Just do you. Du kan ikke fortelle en kunstner hvordan han skal male, men autentisitet vil alltid være det som gjelder i våre øyne, og hvordan vi velger å produsere musikk.

– Kommer det musikkvideo?

– YEZZIR! #88!

– Åttende august?

– Nei, juni.

– Er denne singelen en del av et større albumprosjekt eller noe sånt?

– Vi jobber med et større prosjekt, ja 😉 #88!

Lytt: «Talk» av Big-G og Fiix.

Artwork for den nye singelen «Talk», utgitt på Eyez Low Records. (Foto: Eyez Low Records.)

Artwork av Sivert Bjelland Sevatdal (@sivertdesign)

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar