Musikere du bør kjenne til

Han grunnla house-musikken

Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Hvis du bryr deg om elektronisk klubbmusikk, bør du kjenne til dens historie. I kveld spiller Lil’ Louis i Oslo, og du bør være der.

Hvorfor er det slik at bare 50 mennesker har meldt seg opp til dansing på Jaeger i kveld? House-pioneren Lil’ Louis kommer, før søren!

Kanskje fordi at man ikke hører på vaskeekte house, acid house og Chicago house lenger?

Det er det Oslo-DJ-en Daniel Gude ønsker å gjøre noe med, med sitt egne residency, Retro, på klubbinstitusjonen Jaeger.

Retro ser historisk på klubbmusikken, og vier torsdagene til elektronisk klubbmusikk fra sin storhetstid. Da er det vanskelig å komme unna å spille Lil’ Louis, som sies å være den originale grunnleggeren av house-soundet.

Annonse

Men å booke ham, det er ganske stort. Lil’ Louis er en av de mest hedrede musikerne fra Chicago – housemusikkens fødeby.

Lil’ Louis på Concrete i Paris i 2014. (Eksternt innhold.)

Store Lil’ Louis

Det sies at Marvin Burns, bedre kjent som Lil’ Louis, sin DJ-karriere begynte da han var tolv. Som 16-åring ble han den første DJ-en som spilte disco i Chicago, og gjennom ungdomsårene innførte også teknikken og begrepet «edits», en form for house-remikser de fleste har hørt om, den dag i dag.

De fleste så nok på Lil’ Louis som en ung og lovende, og de hadde helt rett.

For selv om de færreste på 80- og 90-tallet hadde trodd at house kunne bli populært, ikke engang i dansemusikksektoren, skulle en hel verden bevitne noe annet. Chicago house toppet Billboard-listene med låter som «French Kiss» (1989) og «Hot For You» (1993) – begge låter av Lil’ Louis.

Førstnevnte kom på den suverene førsteplassen, og toppet ellers listene verden over, og solgte seks millioner kopier. Dett gjør Lil’ Louis til den mest selgende artisten i dance-sjangeren (i fysisk format) i historien, altså noensinne.

Siden har han produsert, skrevet eller samarbeidet med navn som Jay-Z, Lil Kim, Groove Theory, Basement Jaxx og en hel rekke andre, om man ikke skal snu det andre veien og si at de har samarbeidet med Lil’ Louis.

Skriver historie

Lil’ Louis var blant dem som organiserte og arrangerte de første versjonene det vi i dag kjenner som klassiske raves. Han produserte også house-musikk på 80-tallet, da house-soundet ble grunnlagt av produsenter som Frankie Knuckles, Marshall Jefferson, Jesse Sanderson og Lil’ Louis.

Det hele kommer frem gjennom hans film fra 2012, «The House that Chicago Built», som handler om house-musikkens opphav, og hvor over 180 intervjuer har blitt gjort for å komme frem til hvilken house-låt som var den aller første.

Eminente Lil’ Louis var hodet bak dokumentaren, som kom frem til at Jesse Sandersons “On and On” fra 1983 var den første originale house-låta, men med mange innvendinger, så klart. Spørsmålet «hvilken house-låt var den aller første?» er nokså kontroversielt.

Men Lil’ Louis er mannen som får bruke tittelen «The Founding Father of House», mens Frankie Knuckles ofte omtales som «The Godfather of House». For Lil’ Louis har aldri sluttet å verken spille, produsere eller overraske. 56-åringen selger fortsatt ut klubblokaler over hele verden, og de siste årene har han fortsett å produsere hits, som «Club Lonely».

Tre Lil’ Louis-låter du må kjenne

Men av en merkelig grunn, viser Oslo-publikummet svært liten interesse.

Vi skal i alle fall dit. For når små og mellomstore aktører i utelivet tar ansvar og formidler klubbhistorie og klubbmusikk av høy kvalitet (når det helt sikkert kunne lønnet seg å gjøre, eller booke, noe helt annet) kommer vi til å være der.

Du oppfordres til det samme, og kan varme opp med tre utvalgte Lil’ Louis-låter:

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar