Reisende klubbkonsept for skeive kvinner

– Vi ville lage et sted hvor skeive kvinner kunne være majoriteteten

Anne Valeur
Anne Valeur
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Maja Brun Hustad (26) og Julie Ilona Balas (27) savnet et utested av og for skeive kvinner. Så startet de Girls Club.

– De fleste skeive utestedene i Oslo er av og for menn, forteller Maja Brun Hustad (26) og Julie Ilona Balas (27).

Brun Hustad og Balas er kvinnene bak det vandrende klubbkonseptet Girls Club, som det siste halvåret har markert seg som et friskt pust på Oslos utelivsscene:

– Vi vil dekke et behov for en del av det skeive miljøet, som ikke føler at de skeive utestedene er for dem lenger.

En rekke artister fikk mulighet til å opptre da Girls Club hadde ansvar for «Klubben» under Oslo Pride. (Foto: Anisha Noor).

Skeive kvinner i majoritet

Da klubben So, som i sju år hadde vært en møteplass for kvinner som liker kvinner, ble lagt ned, oppstod det et vakuum i Oslos uteliv.

Annonse

– En fuktig kveld på OsloVelo satt vi og mimret om SO. Vi bestemte oss for å arrangere en fest for venner og venners venner, forteller Brun Hustad og Balas.

Men, etter denne festen innså Brun Hustad og Balas at det var behov for en ny møteplass hvor skeive kvinner kunne være i majoriteten.

– Siden da har vi arrangert Girls Club omtrent en gang i måneden, samt hatt et klubbtelt i Pride Park og ansvar for John Dee under festen «Fredagen», tidligere kjent som kvinnekvelden.

– Girls Club er et klubbkonsept for skeive jenter, transpersoner, ikke-binære og andre cuties.

På Girls Club sine arrangementer opptrer både artister og andre performere. (Foto: Anisha Noor).

– Fester uten oppmerksomhet fra slitsomme menn

Girls Club har blitt svært godt mottatt og besøkt. Ved flere anledninger har det vært stappfullt inne i lokalet, og lang kø utenfor.

– Vi vil ikke ekskludere noen, men vi ønsker jo at det er kvinner og skeive som skal få utnyttet seg av plassen, sier Brun Hustad og Balas.

Mange heterofile kvinner oppsøker også Girls Club sine arrangementer:

– Mange kvinner blir utsatt for seksuell trakassering, og synes det er slitsomt å dra ut på byen for å danse. Også streite kvinner trives på Girls Club fordi de får feste uten å få uønsket seksuell oppmerksomhet fra slitsomme menn.

Arrangørene er imidlertid klare på at alle er velkommen, uavhengig av bakgrunn og identitet, så lenge de respekterer Girls Club-konseptet, målgruppa og utestedet.

Girls Club har blitt arrangert en gang i måneden siden oktober, nå har de kommet på klubbprogrammet til Blå. (Foto: Anisha Noor).

På arrangørsiden av Pride

Selv om Girls Club har eksistert i underkant av ett år, ble Brun Hustad og Balas invitert til å ta ansvar for «Klubben» i Pride Park under årets Pride.

I tillegg skulle de avholde klubb på John Dee:

– Etter å ha jobbet hele uka med Klubben i Pride Park var vi slitne og stressa for hvordan det skulle gå på John Dee.

Til tross for strevet, beskriver Girls Club-arrangørene nettopp «Fredagen» på John Dee som sin beste klubbopplevelse:

– Alt stress og slit ble vasket bort da ‘Det Er Grovt’ gikk på scenen og satt i gang sitt live techno-show. Etterfulgt av DELLA og performance-danseren El Ice, og avsluttet godt over tiden av Safira med live body paint performance av Josse Thuresson og Sara Vienna. Vi danset hele natta med glitter og svette.

Klubbkonseptet Girls Club satser på kvinnelige artister. (Anisha Noor).

Satser på kvinnelige artister

Siden oktober har Brun Hustad og Balas arrangert Girl Club på en rekke ulike utesteder i Oslo:

– Litt av spenningen ved å arrangere Girls Club forskjellige steder er at stemningen aldri blir den samme.

Skaperne bak det alternative klubbkonseptet legger vekt på å skape et inkluderende miljø, god musikk og kvinnelige artister innen forskjellige sjangere.

– Selv om vår favorittsjanger er techno, prøver vi å variere musikken fra gang til gang, sier Brun Hustad og Balas.

Girls Club har nå inngått et samarbeid med Pioneer DJ Norge, og fremover utover klubbkvelder, også arrangere gratis kurs for aspirenede djer.

Les også: Advokatfullmektig og techno-DJ

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar